6 πράγματα που συμβαίνουν όταν φτιάχνεις blog

Όταν φτιάχνεις δικό σου blog, δε μπορείς να φανταστείς ότι ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι. Αν το blogging είναι για σένα κάτι παραπάνω από ένα απλό hobby, τότε να ξέρεις ότι θα δεις πολλές πτυχές της ζωής σου να αλλάζουν μαζί με εσένα τον ίδιο.

 

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν φτιάχνεις blog;

 

ti symvainei otan ftiaxneis blog

 

 

Be alert

 

Υπάρχει ένα αρχαίο δελφικό ρητό το οποίο έλεγε «Φυλακήν πρόσεχε». Αυτό το ρητό σήμαινε να είσαι πάντα σε επαγρύπνηση, σε επιφυλακή. Τι σημαίνει αυτό όμως όταν φτιάχνεις blog; Ο χώρος του internet δεν είναι στατικός. Επειδή σχεδίασες μια ωραία και λειτουργική σελίδα, δε σημαίνει ότι η δουλειά σου σταματάει εκεί. Πρέπει να έχεις πάντα τα μάτια σου ανοιχτά για νέα πράγματα τα οποία μπορείς να προσθέσεις, μικρές βελτιώσεις, αλλά και τεχνικά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν από το πουθενά. Το blog σου είναι όπως ένα φυτό: όσο το φροντίζεις, τόσο ανθίζει. Έτσι λοιπόν, θα αρχίζεις να διαβάζεις περισσότερο, να ενημερώνεσαι, και να μαθαίνεις συνεχώς νέα πράγματα.

 

Introvert me

 

Μπορεί να είσαι εσωστρεφής, ή να μην αγαπάς τόσο τα μεγάλα πλήθη. Όταν όμως φτιάχνεις blog, θα αναγκαστείς να βγεις έξω από τη ζώνη ασφαλείας σου, να μιλήσεις με αγνώστους, και να ζητήσεις βοήθεια. Θα μπεις σε group, θα σχολιάσεις σε αναρτήσεις ανθρώπων που δε γνωρίζεις, θα στείλεις προσωπικά μηνύματα. Τα κείμενα σου θα είναι εκτεθειμένα σε δεκάδες, ή χιλιάδες βλέμματα. Έτσι, θα μάθεις να διαχειρίζεσαι την εσωστρέφεια σου και να μην την αφήνεις να στέκεται εμπόδιο στη βελτίωση σου.

 

Meta-critic

 

Όσο περισσότερο καιρό έχεις το blog σου, τόσο πιο συχνή θα είναι η κριτική. Θα μάθεις όμως να τη δέχεσαι, ακόμα κι αν δε συμφωνείς μαζί της, αφού οι άνθρωποι που στην προσφέρουν είναι κατά βάση καλοπροαίρετοι. Κάποιες συμβουλές θα είναι άχρηστες, αλλά αρκετές θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος. Να θυμάσαι, το blog που έχεις φτιάξει είναι προέκταση του εαυτού σου, αλλά δεν παύει να είναι ένα ακόμα προϊόν. Αποστασιοποιήσου. Αυτό θα σε βοηθήσει και στην καθημερινότητα σου, εκτός διαδικτύου. Η κριτική άλλωστε είναι δωρεάν μάθηση. Έτσι μόνο βελτιωνόμαστε.

 

otan ftiaxneis blog

 

Time matters

 

Αν παίρνεις το blogging σοβαρά, και δεν το κάνεις «απλά για τη φάση», θα ανακαλύψεις πολύ σύντομα ότι είναι εξαιρετικά χρονοβόρο. Όταν είχα φτιάξει το πρώτο μου blog πριν μία δεκαετία, η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν απλά να γράψω το επόμενο κείμενο. Πλέον, πρέπει να ετοιμάσω το κείμενο, να βρω φωτογραφίες, να φτιάξω γραφικά για το pinterest, να προγραμματίσω την ανάρτηση στο facebook, να το μοιραστώ στο twitter…και όλα αυτά χωρίς να βάλω στην εξίσωση τις υπόλοιπες πτυχές των social media! Αρχίζεις να κατανοείς λοιπόν ότι το blogging δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση, και ότι μόνο όσοι το παίρνουν σοβαρά μπορούν να κάνουν σωστή δουλειά. Το οποίο μας οδηγεί στο ακριβώς επόμενο…

 

To-do pile

 

Αν δεν είσαι εκ φύσεως οργανωτικός, θα αναγκαστείς να γίνεις. Είτε με to-do λίστες, είτε με κάποια εφαρμογή, θα χρειαστεί να σχεδιάσεις ένα πλάνο γρήγορα και μια ρουτίνα ώστε να ολοκληρώνεις όσα πρέπει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Η λίστα σου βέβαια δε θα είναι στατική. Όσα περισσότερα μαθαίνεις, κάποια από τα to-do σου θα αλλάζουν ή θα προστίθενται. Θα μάθεις λοιπόν να είσαι ευέλικτος, και κυρίως, να μην πελαγώνεις. Να μια ακόμα ικανότητα που θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμη στην καθημερινότητα σου.

 

Δεν έχω χρόνο

 

Όπως είπαμε, όταν φτιάχνεις blog, και για όσο το συντηρείς, θα πρέπει να αφιερώνεις χρόνο. Σύντομα λοιπόν θα αρχίσεις να επαναπροσδιορίζεις τι είναι σημαντικό και τι όχι. Όχι μόνο για το blog σου αλλά και για τη ζωή σου γενικότερα. Κάπως έτσι, αθέλητα ίσως, θα γίνει ένα μικρό ξεκαθάρισμα  και στον κύκλο σου, αφού θα κατανοείς περισσότερο την αξία του χρόνου σου και θα θέλεις να τον αφιερώνεις σε εκείνους τους ανθρώπους που πραγματικά τον αξίζουν.

 

6 pragmata pou symvainoun otan ftiaxneis blog

 

Όταν φτιάχνεις ένα blog, βιώνεις αναπόφευκτα πολλές αλλαγές. Η μεγαλύτερη όμως είναι ότι έχεις πλέον κάτι αποκλειστικά δικό σου, κάτι που ξεκίνησες από το μηδέν και που μπορείς να μοιράζεσαι περήφανα. Και πού ξέρεις, μπορεί το blog σου να είναι μόνο το πρώτο βήμα!

 

Εσύ σκέφτεσαι να φτιάξεις blog; Τι σε κρατάει πίσω;

 

 

Πώς σου φάνηκε αυτό το post? Δείξε λίγη αγάπη και άφησε το σχόλιο σου, ή μοιράσου το στο facebook και το twitter!

 

Pin this

6 pragmata pou symvainoun otan ftiaxneis blog 26 pragmata pou symvainoun otan ftiaxneis blog

 

8 Comments

    • Alceste
    • Alceste
    • Alceste
    • Alceste

Leave a Reply