Ταξιδεύοντας στην Ελβετία

Οι 7 λόγοι για τους οποίους αξίζει να πας στην Ελβετία.

 

Η Ελβετία είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα χώρα. Συνδυάζει πολλά διαφορετικά στοιχεία σε μια πολυπολιτισμικότητα η οποία βρίσκει τον τρόπο να λειτουργεί αρμονικά. Στη Ζυρίχη (που για κάποιο λόγο όλοι πιστεύουμε ότι είναι η πρωτεύουσα) θα ακούσεις στο ίδιο τετράγωνο αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ενώ οι πιθανότητες είναι ότι θα πετύχεις και τουλάχιστον έναν Έλληνα. Δίπλα από το κλασικό γερμανικού τύπου εστιατόριο με τα λουκάνικα και το rosti, στεγάζεται ένα ιταλικό και παραδίπλα ένα πολυτελές ταϊλανδέζικο. Αυτή είναι η Ελβετία, όλα συνυπάρχουν.

 

Zurich-center

 

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της Ελβετίας είναι η τάξη. Αυτή η οργάνωση όπου όλα είναι χρονομετρημένα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Ξέρεις ακριβώς τι ώρα θα έρθει το τρένο και σε πόση ώρα θα φτάσεις στον προορισμό σου. Όλα είναι τακτοποιημένα, σαν προϊόντα στο σούπερ μάρκετ. Τίποτα δεν αποκλίνει. Και αυτό για εμάς που έχουμε μάθει να ζούμε στο χάος είναι μια απόλαυση, γιατί μπορούμε να χαλαρώσουμε, ήρεμοι ότι τίποτα δε θα πάει στραβά.

 

Οι άνθρωποι είναι απίστευτα ευγενικοί. Όχι ζεστοί, όπως είμαστε εμείς, αλλά τυπικοί. Θα σου δώσουν προτεραιότητα, τα αυτοκίνητα θα σταματήσουν στη διάβαση, θα σου πουν καλημέρα και ευχαριστώ. Είναι πολιτισμένοι, κι αυτό είναι τόσο απολαυστικό όταν έχεις συνηθίσει να ζεις στην τρέλα της Αθήνας.

 

Basel-spring-Switzerland

 

Και έπειτα είναι και ο καιρός. Αυτό το κρύο, το κάτω από το μηδέν, και το χιόνι που κάνει τις πόλεις και τα μικρά χωριά να μοιάζουν σαν να βγήκαν από παραμύθι. Αυτή η παγωνιά που είναι ωστόσο πιο ευχάριστη από την ενοχλητική υγρασία της Αθήνας. Ένας άλλος καιρός, τόσο διαφορετικός από τον δικό μας. Την άνοιξη, όταν όλα ανθίζουν, η βόλτα δίπλα στις λίμνες και τα ποτάμια είναι μια άλλη εμπειρία, τόσο μαγική που νομίζεις ότι είσαι σε παραμύθι.

 

Και το φαγητό, αυτά τα υπέροχα φρεσκοψημένα ψωμάκια, οι φανταστικές σούπες, τα σπαράγγια σε όλες τις εκδοχές, και φυσικά, οι σοκολάτες. Οι μοναδικές σοκολάτες, που ποτέ δε μπορείς να σταματήσεις στη μία μπουκιά. Άλλωστε η Ελβετία φημίζεται για δύο πράγματα: τα ρολόγια και τη σοκολάτα.

 

asparagus-soup-Switzerland

 

Από την άλλη, είναι και τα ταξίδια με το τρένο που είναι όπως θα έπρεπε να είναι ένα ταξίδι με τρένο: ήρεμο, χωρίς φωνές, με τα μαγευτικά τοπία να εναλλάσσονται, από τα βουνά και τα χωράφια, τα φορτωμένα με σταφύλια για την επόμενη σοδειά κρασιού, στις πόλεις με τα φουγάρα και τους τοίχους με τα γκράφιτι. Είναι απολαυστικό να κάθεσαι στο παράθυρο και να χαζεύεις, να ξεχνιέσαι σχεδόν για το πού πρέπει να κατέβεις.

 

Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο της Ελβετίας είναι το πόσο εύκολα μπορείς να διασχίσεις τα σύνορα και να βρεθείς έτσι απλά στη Γερμανία ή την Γαλλία. Όλα είναι ανοιχτά, και γι’αυτό είναι εξίσου πιθανό να κάτσει δίπλα σου ένας Ελβετός, ένας Ισπανός, ή ένας Ινδός. Όταν είσαι στην Ελβετία νιώθεις πολίτης της Ευρώπης, καταλαβαίνεις τι σημαίνει να είσαι μέρος ενός όλου πολύ μεγαλύτερου από τα στενά όρια της αντίληψης σου.

 

Λοιπόν, τι περιμένεις; Μήπως ήρθε η ώρα να πας και εσύ ένα μικρό ταξίδι στην Ελβετία;

 

 

Σου άρεσε το post? Άφησε το σχόλιο σου, ή μοιράσου το στο facebook και το twitter!

 

Pin this

taksidevontas stin elvetiataksidevontas stin elvetia

4 Comments

    • Alceste
    • Alceste

Leave a Reply