Home POSTS 10 συμβουλές επιβίωσης στο σπίτι με νεογέννητο

10 συμβουλές επιβίωσης στο σπίτι με νεογέννητο

by Alceste
________________________________

Περίμενα πώς και πώς να έρθει η Δευτέρα και να πάρουμε το εξιτήριο. Να επιστρέψουμε στο σπίτι με το νεογέννητο μας, να έχουμε ησυχία, να μην μπαινοβγαίνει κόσμος μέρα-νύχτα απροειδοποίητα, και κυρίως, να μάθουμε αυτό το μικρό πλασματάκι, και να μας μάθει κι εκείνο. Δεν είχαμε άγχος για τη φροντίδα του, τόσα και τόσα σεμινάρια μας είχαν προετοιμάσει άλλωστε, κι όλα ήταν έτοιμα, πεντακάθαρα και αποστειρωμένα για να υποδεχτούν το νέο μέλος.

Αυτό όμως που δεν ήταν έτοιμο, ή μάλλον αυτή, ήμουν εγώ. Γιατί τίποτα και κανείς δε μπορεί να σε προετοιμάσει γι’αυτή την εμπειρία, κι αν δεν υπήρχε κάποιο ίχνος ντροπής, πολλές νέες μαμάδες μπορεί να έτρεχαν πίσω στο μαιευτήριο ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια.

Αυτές οι 10 συμβουλές επιβίωσης στο σπίτι με νεογέννητο είναι λοιπόν αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι αν ετοιμάζεσαι να γίνεις μαμά. Διάβασε τες με προσοχή και εφάρμοσε τες ευλαβικά, και όλα θα πάνε καλά.

 

συμβουλές για νεογέννητο

 

1.Ζήτα βοήθεια

Ξέρω πώς είναι να (θέλεις να) είσαι αυτόνομη και να τα καταφέρνεις όλα μόνη σου. Ένα νεογέννητο (και ένα βρέφος, ένα νήπιο, ένα παιδί) σε έχει ανάγκη 24 ώρες το 24ωρο και κάπως έτσι θα συνειδητοποιήσεις πως δεν έχεις πλέον ούτε το χρόνο ούτε τις αντοχές για να κάνεις τα πάντα. Ζήτα λοιπόν βοήθεια, χωρίς κανένα ίχνος ντροπής. It takes a village to raise a child, κι αυτό το ρητό θα το καταλάβεις απόλυτα με το μωρό στο σπίτι.

2. Αποδέξου τη βοήθεια

Υπάρχει η βοήθεια που ζητάμε και η βοήθεια που προσφέρεται. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έκανα το πρώτο -δύσκολο- διάστημα με το νεογέννητο είναι που δεν άφηνα τον σύζυγο μου να βοηθήσει στα ξενύχτια. Θεωρούσα ότι έπρεπε να κρατάει δυνάμεις για την επιστροφή του στη δουλειά, ενώ ταυτόχρονα, έπρεπε να εκπαιδευτώ στο να αντέχω. Το αποτέλεσμα ήταν ότι εξαντλήθηκα πολύ γρήγορα πολύ νωρίς κι όταν είχα ανάγκη τη βοήθεια του, ήταν πια πολύ δύσκολο να την προσφέρει. Δεν αρκεί λοιπόν να ζητάς βοήθεια αλλά πρέπει να αποδέχεσαι και αυτή που σου προσφέρεται.

3. Ξεκουράσου όταν το μωρό κοιμάται

Πολύ κλασική συμβουλή που προσπαθώ ακόμα και τώρα να τηρώ (με κάποια δυσκολία). Όταν το νεογέννητο μωρό μας κοιμόταν, εγώ είτε δυσκολευόμουν να χαλαρώσω, είτε έβρισκα χρόνο να πλύνω τα πιάτα, να καθαρίσω το μπάνιο, να μαζέψω τα ρούχα, να…να…να…με αποτέλεσμα να συντηρώ έναν φαύλο κύκλο εξάντλησης. Όταν το μωρό ξυπνήσει το βράδυ για τέταρτη φορά δε θα έρθουν τα πλυμένα πιάτα να σε βοηθήσουν. Γι’αυτό ξάπλωσε μαζί με το μωρό, τουλάχιστον το πρώτο διάστημα, κι άσε τους άλλους να αναλάβουν τη φροντίδα του σπιτιού.

4. Κράτα ημερολόγιο

Μπορεί οι πρώτες εβδομάδες με το νεογέννητο να μοιάζουν χαοτικές αλλά αν μάθεις να κρατάς ημερολόγιο με τα βασικά του μωρού (πότε έφαγε, πόσο έφαγε, πόσο κοιμήθηκε κοκ) θα ξέρεις καταρχήν αν όλα είναι εντάξει με τη φροντίδα του (αφού όταν είσαι σταθερά άυπνη δυσκολεύεσαι να θυμηθείς αν έφαγε 1 ή 3 φορές και πόσες ώρες κοιμήθηκε το πρωί), και έπειτα, θα αρχίσεις να εντοπίζεις και μοτίβα στη συμπεριφορά του που κάνουν την καθημερινότητα με το νεογέννητο καλύτερη μέρα με τη μέρα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα απλό ημερολόγιο, ή ακόμα καλύτερα, το Ημερολόγιο του Μπιγκίν, ένα υπέροχο σημειωματάριο που θα σε συνοδεύσει από την 1η μέρα του μωρού σου μέχρι και τον 6ο μήνα του. Εκεί μπορείς να σημειώνεις τι και πόσο τρώει, πότε κοιμάται, όλες τις αλλαγές πάνας, αλλά ακόμα και την καθημερινή διάθεση του. Το ημερολόγιο είναι χωρισμένο σε μήνες, ενώ θα βρεις και μερικά μικρά “ραβασάκια” με έξυπνα tips ή υπενθυμίσεις, διάσπαρτα ανάμεσα στις ημέρες. Και όταν το μωρό σου έχει πια μεγαλώσει, μπορείς να του δώσεις το Ημερολόγιο του Μπιγκίν ως ένα μοναδικό αναμνηστικό από τους πρώτους μήνες της ζωής του!

 

με το νεογέννητο

 

5. Βρες τη φυλή σου

Ενάμιση μήνα πριν γεννήσω εγώ, απέκτησε μια καλή μου φίλη το πρώτο της μωρό. Η παρουσία της στη ζωή μου την περίοδο της λοχείας ήταν εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο γιατί μου έδινε συμβουλές και με εμψύχωνε, μα κυρίως γιατί καταλάβαινε απόλυτα τι βίωνα. Έτσι συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι να βρεις τη “φυλή” σου, άλλες γυναίκες δηλαδή που είναι στην ίδια φάση και θα σου μιλήσουν με ειλικρίνεια και από πρώτο χέρι. Γιατί όπως και να το κάνουμε, όσο κι αν αγαπάς την κολλητή σου, αν δεν έχει βιώσει πρόσφατα την εμπειρία “νεογέννητο”, δε μπορεί να σε νιώσει, και να σε υποστηρίξει όπως το έχεις ανάγκη.

6. Βγες μια βόλτα

Μου πήρε αρκετό καιρό για να βρω την όρεξη να βγω από το σπίτι, μα όταν το έκανα, γύρισα πίσω αναζωογονημένη, κι ας είχα λείψει μόλις μία ώρα. Η κλεισούρα και  απομόνωση είναι πολύ δύσκολες συναισθηματικά κι όσο κι αν βαριέσαι ή αισθάνεσαι πως δεν έχεις όρεξη, μια επαφή με τον έξω κόσμο (μια βόλτα στο τετράγωνο ή μέχρι το σούπερ μάρκετ), θα σου κάνει πολύ καλό και θα γεμίσει τα ψυχικά σου αποθέματα.

7. Βρες έναν αντιπερισπασμό

Οι ώρες στο σπίτι με ένα μωρό που δεν κάνει ακόμα και πολλά πράγματα πέρα από το να κλαίει, να τρώει, και να κοιμάται, περνάνε πολύ δύσκολα, ειδικά αν είσαι μόνη σου. Γι’αυτό είναι σημαντικό να βρεις κάτι που να γεμίζει τις μέρες σου ευχάριστα, όπως μια συνδρομή στο Netflix (σωτήρια ακόμα και τα βράδια που το μωρό αρνείται να κοιμηθεί κι εσύ με το ζόρι κρατάς τα μάτια σου ανοιχτά), ένα βιβλίο, ένα καινούριο χόμπυ, οτιδήποτε για να γίνει λίγο πιο ευχάριστη η τόσο δύσκολη καθημερινότητα με το νεογέννητο.

 

10 συμβουλές νεογέννητο

 

8. Ρώτα την παιδίατρο

Είσαι νέα μαμά και αυτά που δεν ξέρεις είναι περισσότερα από αυτά που ξέρεις, και όλα μοιάζουν περίπλοκα και δύσκολα. Αντί να προσπαθείς να βρεις λύσεις κι απαντήσεις μόνη σου (και να αγχώνεσαι ακόμα πιο πολύ), ρώτα την παιδίατρο. Δεν υπάρχει χαζή ερώτηση, παρά μόνο ερώτηση που δεν έγινε ποτέ, και πού ξέρεις; Μπορεί η γιατρός να σου δώσει λύσεις που να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα σου με το μωρό.

9. Οργανώσου

Είναι πολύ (πάρα πολύ) σημαντικό προτού επιστρέψεις στο σπίτι με το νεογέννητο, να έχετε οργανώσει τους χώρους του όσο το δυνατόν καλύτερα. Η αλλαξιέρα πρέπει να είναι τακτοποιημένη και έτοιμη με όλα όσα θα χρησιμοποιείς σε απόσταση χειρός (όπως πάνες, κρέμα αλλαγής πάνας, γάζες, φυσιολογικό ορό αλλά και οι αλλαξιές του μωρού), και ο χώρος της κουζίνας καθαρός και με τα πράγματα του μωρού τακτοποιημένα σε μια ξεχωριστή γωνία (όπως ο αποστειρωτής, τα μπιμπερό, και τα θερμός). Όταν το σπίτι είναι οργανωμένο δε χρειάζεται να σκέφτεσαι και να ψάχνεις το καθετί, και πίστεψε με, όταν λειτουργείς με 3 και 4 ώρες ύπνου, είναι πολύ εύκολο να κάνεις λάθη. Γι’αυτό αυτοματοποίησε όσο μπορείς τις διαδικασίες που επαναλαμβάνεις συχνά ώστε να γίνονται γρήγορα και ξεκούραστα.

10. Κάνε υπομονή

Αυτή είναι μια φράση που θα ακούσεις πολλές φορές, και θα πεις και εσύ η ίδια ακόμα περισσότερες στον εαυτό σου και σε άλλες νέες μαμάδες. Το να μεγαλώνεις ένα νεογέννητο είναι μια φάση που θα περάσει, όπως πέρασε και η εγκυμοσύνη, και θα έρθει μια άλλη, διαφορετική και δύσκολη με το δικό της τρόπο, που κι αυτή θα περάσει και πάει λέγοντας. Να θυμάσαι ότι τα πράγματα δε θα είναι πάντα τόσο κουραστικά, ότι όλα βρίσκουν το ρυθμό τους, και πως όταν βγεις από αυτό το δύσκολο πρώτο διάστημα θα είσαι πιο δυνατή, πιο ανθεκτική, και θα σε περιμένουν πολλές όμορφες στιγμές με το μωρό σου που θα έχει πια μεγαλώσει λίγο και θα αρχίσει να αλληλεπιδρά μαζί σου όλο και πιο πολύ.

 

Η επιβίωση στο σπίτι με νεογέννητο μοιάζει στην αρχή σχεδόν αδύνατη, και οι μέρες ατελείωτες. Να θυμάσαι πως όλα περνάνε, ότι δεν είσαι μόνη σου σε αυτό το γολγοθά, κι ότι κάποια στιγμή όλα αυτά θα είναι μια μακρινή ανάμνηση, ή τουλάχιστον μέχρι να σου χαρίσει το πρώτο του αληθινό χαμόγελο και να νιώσεις πως κάθε θυσία άξιζε και θα αξίζει για πάντα.

Αν βρήκες χρήσιμο αυτό το κείμενο…

 

Pin this

νεογέννητο

συμβουλές νεογέννητο

νεογέννητο μωρό
νεογέννητο μωρό σπίτι

 

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.