Home POSTS 10 τρόποι να αποτυγχάνεις κάθε μέρα

10 τρόποι να αποτυγχάνεις κάθε μέρα

by Alceste
________________________________

“Έχω τύψεις,” του είπα.

“Γιατί;” με ρώτησε.

“Γιατί βλέπω όλα αυτά τα ωραία παιχνίδια που κάνουν άλλες μαμάδες στα μωρά τους, και εγώ δεν του τα κάνω και νιώθω πως τον κρατάω πίσω.”

Με κοίταξε με βλέμμα που τα έλεγε όλα και μου απάντησε: “Απλά κλείσε το instagram.

Σε μια εποχή όπου έχουμε πληροφορίες για όλους και τα πάντα, πόσο εύκολο είναι να αποστασιοποιηθούμε, και να νιώσουμε καλά με ό,τι και όσα κάνουμε;

Πώς μπορούμε να αποδεχτούμε τη ζωή μας όταν τα social (και μη) media μας δίνουν (τουλάχιστον) δέκα διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους αποτυγχάνουμε κάθε μέρα;

 

10 τρόποι να αποτυγχάνεις κάθε μέρα

 

Ένα γευστικό, θρεπτικό πρωινό, ετοιμασμένο από το προηγούμενο βράδυ, με σπόρους τσία, φαγόπυρο και cranberries. Μπαίνει στο ειδικό lunch bag που έχει κάθε υπάλληλος γραφείου που σέβεται τον εαυτό του, δίπλα σε ένα φρούτο (κάτι ξεχωριστό όπως mango, και όχι κοινότυπο, όπως ας πούμε ένα μήλο), και περιμένει στην πόρτα καθώς ετοιμαζόμαστε να φύγουμε. Φοράμε τις μπεζ μπότες που είναι πολύ της μόδας φέτος, μπαίνουμε στο ασανσέρ για την καθιερωμένη πρωινή #whatiworetoday σέλφι, και οδεύουμε προς το αμάξι. Στο δρόμο ακούμε κάποιο podcast και έτσι, όταν είμαστε πια στη δουλειά, έχουμε μάθει κάτι καινούριο και ας είναι μόλις 8 το πρωί.

Για πες μου λοιπόν, με ποια πρόταση από τις παραπάνω μπορείς να ταυτιστείς; Με ποια ή ποιες θα ήθελες να μπορείς να ταυτιστείς; Τι έχεις προσπαθήσει να κάνεις, και τι από όλα αυτά βλέπεις καθημερινά στα feed σου με το που ξυπνήσεις; Με ποιες μη ρεαλιστικές προσδοκίες επιλέγεις κάθε μέρα να βασανίζεσαι, και γιατί το κάνεις αυτό στον εαυτό σου;

Από όταν έγινα μαμά, αντιλήφθηκα (μεταξύ πολλών άλλων) και τα δύο εξής πράγματα: οι περισσότεροι νέοι γονείς αυτοσχεδιάζουν καθημερινά, και οι περισσότεροι online γονείς που επιλέγουν να μοιράζονται την οικογενειακή ζωή τους προσποιούνται πως ξέρουν περισσότερα από ό,τι γνωρίζουν στην πραγματικότητα. Η σιγουριά που αποπνέουν όμως, τα όμορφα σαλόνια, τα ήσυχα μωρά, τα ευφάνταστα παιχνίδια και τα εντυπωσιακά γεύματα είναι σκηνοθετημένα, ή έστω μικρές αναλαμπές μέσα στο καθημερινό χάος. Αν αυτό είναι το πρότυπο με το οποίο επιλέγεις να συγκρίνεσαι καθημερινά τότε έχεις ήδη αποτύχει πριν καν ξυπνήσεις.

 

10 τρόποι να αποτυγχάνεις

 

Δε χρειαζόμαστε τα social media για να μας θυμίζουν πόσο ανεπαρκείς είμαστε, το ξέρουμε πολύ καλά και από μόνοι μας. Ακόμα και ο πιο κοντά στην τελειότητα άνθρωπος έχει κάποιου είδους ανασφάλεια, μα ο πραγματικά σοφός ξέρει να μην επιτρέπει στην ανασφάλεια να γίνεται ο πυρήνας της ζωής του, αλλά ένα κομμάτι του εαυτού του που προσπαθεί, αν όχι να εξαλείψει, τουλάχιστον να σμιλέψει, να λειάνει, να εξωραϊσει όσο γίνεται.

Υπάρχουν πολλοί, πάρα πολλοί, τρόποι με τους οποίους αποτυγχάνουμε καθημερινά. Παραπάνω από δέκα. Αποτυγχάνουμε ως γονείς όταν φωνάζουμε στο μωρό που γκρινιάζει, γιατί είμαστε κουρασμένοι και ενώ ξέρουμε πως δεν το κάνει για να μας ταλαιπωρήσει. Αποτυγχάνουμε ως σύντροφοι όταν συμμετέχουμε παθητικά σε μια συζήτηση, με το μυαλό μας να είναι κάπου αλλού. Αποτυγχάνουμε ως εργαζόμενοι όταν μεταθέτουμε ευθύνες αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Αποτυγχάνουμε ως άνθρωποι όταν ξεχνάμε την καλοσύνη, την ευγένεια, την παιδεία μας. Αν είσαι δηλαδή έστω και λίγο σκεπτόμενο ον, μπορείς να βρεις άπειρους τρόπους με τους οποίους απογοήτευσες τον εαυτό σου και σήμερα. Δε χρειάζεσαι λοιπόν αυτή την επιπρόσθετη πίεση από τα social media. Δε χρειάζεται να συγκρίνεσαι με το μη ρεαλιστικό, κι αν στην προσπάθεια σου να βελτιωθείς βλέπεις ότι το μέσο καταλήγει να γίνεται όργανο αυτομαστίγωσης, τότε πρέπει να αλλάξεις μέσο.

 

10 τρόποι

 

Και τελοσπάντων, αν θέλεις να αγαπάς κάπως τον εαυτό σου, προσπάθησε να μην κοιτάς μόνο τις ελλείψεις σου. Προσπάθησε να βρίσκεις και τα καλά, όσο μικρά και ανούσια κι αν είναι. Η αγκαλιά που έκανες στο μωρό σου πριν κοιμηθεί. Το φαγητό που ετοίμασες για το σύντροφο σου για να το βρει έτοιμο γυρνώντας από τη δουλειά. Η βοήθεια που προσέφερες σε έναν συνάδελφο, ή που έδωσες προτεραιότητα σε κάποιον οδηγό. Όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν αυτονόητα, απλά ή καθημερινά. Στα δικά μου τα μάτια όμως, δεν είναι. Γιατί στα δικά μου τα μάτια είναι όλες αυτές οι φορές όπου επέλεξες να είσαι καλός, και αυτοί είναι οι δεκάδες τρόποι με τους οποίους πετυχαίνεις καθημερινά.

 

Αν σου άρεσε αυτό το κείμενο…


Pin this

πώς να αποτυγχάνεις να αποτυγχάνεις

για να αποτυγχάνεις
αποτυγχάνεις

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.