Home BLOGGING 10 βήματα για να αποκτήσεις 200k Pinterest views

10 βήματα για να αποκτήσεις 200k Pinterest views

by Alceste
________________________________

Το Pinterest είναι μία από τις πλατφόρμες που πριν ξεκινήσω την ενασχόληση με το blogging, δε χρησιμοποιούσα ποτέ. Παρόλο που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή social media, και μια εξαιρετική μηχανή αναζήτησης, σκεφτόμουν ότι θα ήταν ένας ακόμα τρόπος για να ξοδέψω το χρόνο μου.

Όταν άνοιξα όμως το blog, το pinterest, μαζί με τα υπόλοιπα social media, ήταν μια επιπλέον πλατφόρμα για να προωθώ τα post μου. Σε αντίθεση όμως με τις άλλες πλατφόρμες, το pinterest έχει το δικό του κώδικα, που αν τον «σπάσεις», μπορείς να φέρεις επιπλέον οργανική κίνηση στο blog σου, και παράλληλα να βρίσκεις χρήσιμες συμβουλές για να βελτιώνεις συνεχώς τη σελίδα σου.

Αν λοιπόν έχεις ή σκοπεύεις να φτιάξεις profile στο pinterest, αυτά είναι τα 10 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να αυξήσεις τα views σου και να ενισχύσεις την επισκεψιμότητα στο blog σου.

 

10 vimata gia na apoktiseis 200k pinterest views_5

 

Βήμα 1ο

Φτιάξε business profile για να έχεις πρόσβαση σε analytics. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις σε όλες τις πλατφόρμες μαζί με το να συνδέσεις την ιστοσελίδα σου με το profile σου. Αν η σελίδα σου είναι σωστά στημένη, και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Pinterest, θα ενεργοποιηθεί αυτόματα η λειτουργία των rich pins, όπου όταν σώζεις ένα άρθρο, η πλατφόρμα θα τραβάει αυτόματα ένα τμήμα του κειμένου στην περιγραφή του pin, στοιχείο που βοηθάει τον αναγνώστη να αποφασίσει κατά πόσο θέλει να το διαβάσει ή αποθηκεύσει (pin) για αργότερα.

 

Βήμα 2ο

Στήσε το profile σου. Ξεκίνα ανοίγοντας boards (πίνακες) βάση των κατηγοριών του blog σου. Αν για παράδειγμα έχεις μια ιστοσελίδα για diy, χώρισε τους πίνακες βάση των κατασκευών που φτιάχνεις (κεριά, χειροποίητα κοσμήματα, κοκ), και φτιάξε και έναν πίνακα «blog posts» όπου θα αποθηκεύεις αποκλειστικά αναρτήσεις από το blog σου. Σε αυτούς τους πίνακες (εκτός από τον «blog posts») θα αποθηκεύεις και άλλα pin, σχετικά με τη θεματική κάθε πίνακα, αλλά από άλλους bloggers, diyers κλπ. Σκέψου τον κάθε πίνακα ως ένα mood και motivational board με projects που θα ήθελες να κάνεις εσύ και άλλοι χρήστες με παρόμοια ενδιαφέροντα.

 

10 vimata gia na apoktiseis 200k pinterest views_2

 

Βήμα 3ο

Εκτός από το blog σου και όσα γράφεις εκεί, τι άλλα ενδιαφέροντα έχεις; Στο δικό μου profile για παράδειγμα, θα βρεις συνταγές και outfit ideas μεταξύ άλλων, παρόλο που αυτές τις θεματικές δεν τις αγγίζω στο blog μου. Παρόλα αυτά, το pinterest εκτός από business tool, είναι και personal fun, οπότε μπορείς να αξιοποιήσεις τα ενδιαφέροντα σου για να φέρεις περισσότερη  κίνηση στη σελίδα σου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό εδώ το pin, το οποίο έχει 21k impressions, 210 repins, και 44 link clicks. Μπορεί να μην επωφελείται άμεσα το blog μου, ωστόσο ένα τέτοιο pin αυξάνει την κίνηση του profile μου και ενδεχομένως ενισχύει την προώθηση και των δικών μου pins που προέρχονται από τη σελίδα μου.

 

Βήμα 4ο

Φτιάξε branded board covers, εξώφυλλα δηλαδή για τους πίνακες σου. Με αυτό τον τρόπο, το profile σου θα μοιάζει πιο οργανωμένο και πιο επαγγελματικό, ενώ θα ξεχωρίζει και το προσωπικό σου ύφος.

 

Βήμα 5ο

Αφότου ανεβάσεις αρκετά pin στον πίνακα «blog posts», επέλεξε ως cover του profile σου αυτά τα pins. Είναι ένα ακόμα σημείο όπου μπορείς να προωθήσεις το blog σου.

 

Βήμα 6ο

Όταν γράφεις ένα post, φτιάξε τουλάχιστον 3 pins γι’αυτό. Τι σημαίνει να φτιάξεις pins? Δεν είναι τίποτα άλλο από γραφικά στο ιδανικό μέγεθος του pinterest (αναλογία 2:3), με μια αντιπροσωπευτική εικόνα της ανάρτησης σου. Το πιο απλό είναι να χρησιμοποιείς φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο και πάνω σε αυτές να γράφεις τον τίτλο της ανάρτησης σου. Γιατί να φτιάξεις τουλάχιστον 3 pins? Για να μπορείς να σώζεις το ίδιο pin πολλές φορές και σε περισσότερους από έναν πίνακες.

 

10 vimata gia na apoktiseis 200k pinterest views

 

Βήμα 7ο

Βρες το προσωπικό σου στυλ στα pins. Τι σημαίνει αυτό; Φτιάξε ένα template για pins που θα χρησιμοποιείς κάθε φορά. Αυτό βοηθάει με δύο τρόπους: αφενός κερδίζεις χρόνο, αφετέρου τα pins σου θα ξεχωρίζουν και θα μπορούν οι χρήστες που αλληλεπιδρούν μαζί σου να τα αναγνωρίζουν αμέσως ως δικά σου. Πώς θα φτιάξεις pins? Το canva είναι ένα απλό και δωρεάν εργαλείο που θα σου λύσει τα χέρια, αφού σου προσφέρει διαθέσιμα templates που μπορείς να χρησιμοποιήσεις πολύ εύκολα.

 

Βήμα 8ο

Ξεκίνα να κάνεις pins (να αποθηκεύεις). Όπως στο newsfeed του facebook ή του Instagram κάνεις like ή αποθηκεύεις ό,τι σου αρέσει, το ίδιο μπορείς να κάνεις και στο pinterest. Κάθε φορά που αποθηκεύεις ένα pin, πρόσεξε τρία σημεία: το pin να είναι όντως χρήσιμο (πχ μπορεί να έχει διαγραφεί στο μεταξύ η σελίδα όπου καταλήγει), να έχει περιγραφή, και να έχει 3-4 σχετικά hashtags. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά βήματα που οδήγησαν στην τόσο μεγάλη αύξηση των δικών μου monthly views. Μια καλή ποσότητα pins ανά μέρα είναι περίπου 15-20, με μια αναλογία pins από τη σελίδα σου 80-20. Για κάθε 8 δηλαδή, 2 δικά σου, οπότε στα 20 περίπου 4-5.

 

10 vimata gia na apoktiseis 200k pinterest views_6

 

Βήμα 9ο

Συμβουλεύσου τα analytics. Ξέρω, κι εγώ φοβάμαι τα νούμερα γιατί με κάνουν να νιώθω ανασφάλεια και να κρίνω την επιτυχία του blog μου με βάση τα monthly views ή το bounce rate μου. Χωρίς όμως τα analytics, δε μπορείς να βελτιωθείς. Τσεκάροντας τα analytics του pinterest, μπορείς να δεις ποια ώρα είναι ενεργοί οι χρήστες σου, ενώ ελέγχοντας στη συνέχεια τα google analytics του blog σου, βλέπεις τι bounce rate έχεις από το pinterest, πόση ώρα έμεινε μέσα ο χρήστης, και αν είδε και άλλες σελίδες του blog σου και ποιες. Αξιοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, βλέπεις ποια κείμενα έχουν περισσότερη απήχηση και πότε είναι η καλύτερη ώρα να κάνεις pin.

 

Βήμα 10ο

Τα monthly views είναι μια ένδειξη δημοφιλίας του profile σου, όπως και το πόσοι μηνιαίοι χρήστες αλληλεπίδρασαν με τη σελίδα σου. Το πιο σημαντικό όμως είναι να παρακολουθείς τα pin του blog σου ξεχωριστά για να δεις τελικά πόση κίνηση καταλήγει στη σελίδα σου. Το pinterest είναι ακόμα ένα σχετικά «ξένο» μέσο στην Ελλάδα, οπότε μην περιμένεις τεράστια διαφορά στα νούμερα σου. Παρόλα αυτά, είναι ένα ακόμα μέσο οργανικής κίνησης, ενώ έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί και στην Ελλάδα. Better be prepared λοιπόν!

 

10 vimata gia na apoktiseis 200k pinterest views_4

 

Όπως με όλα τα social media, το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάσαι είναι το εξής: μην αφήνεις τα νούμερα να καθορίζουν την αξία του blog και του ίδιου του εαυτού σου. Οι αριθμοί μπορεί να γίνουν πολύ σκληροί. Στο τέλος της ημέρας όμως, αυτό που μετράει είναι πόσο αγαπάς αυτό που κάνεις, κι αν θέλεις να συνεχίσεις να επενδύεις σε αυτό. Την απάντηση μπορείς να τη δώσεις μόνο εσύ, και κανένα από τα social media. Έτσι δεν είναι;

 

Βρήκες χρήσιμο αυτό το post? Αν ναι…

 

Pin this

10 vimata gia na apoktiseis 200k pinterest views10 vimata gia na apoktiseis 200k pinterest views

10 vimata gia na apoktiseis 200k pinterest views4
10 vimata gia na apoktiseis 200k pinterest views3

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

8 comments

Katerina November 19, 2018 - 10:55 pm

Πάρα πολύ χρήσιμη ανάρτηση με όλα τα tips μαζεμένα και ταχτοποιημένα! Θα την κάνω pin!

Reply
Alceste November 20, 2018 - 3:57 pm

Πολύ χαίρομαι, και ευχαριστώ πολύ, Κατερίνα! 🙂

Reply
Natassa's blog tips November 20, 2018 - 12:12 pm

Ευχαριστούμε για τις συμβουλές είναι πολύ χρήσιμες

Reply
Alceste November 20, 2018 - 3:57 pm

Ευχαριστώ πολύ Νατάσα! Ελπίζω να βοήθησαν!

Reply
Δώρα November 21, 2018 - 11:06 pm

Πολύ χρήσιμη και κατατοπιστική η ανάρτησή σου! Πάνω που έψαχνα πως να οργανώσω καλύτερα το Pinterest του blog μου έπεσα στην ανάρτησή σου! Ευχαριστώ! 🙂

Reply
Alceste November 23, 2018 - 7:25 pm

Χαίρομαι πολύ! Ελπίζω να βοηθήσουν αυτά τα βήματα! 🙂

Reply
Melimom June 3, 2020 - 5:39 pm

Κι εγώ βοηθήθηκα πολύ! Ως νέα blogger και αρκετά ανασφαλής μπορώ να πω μου άρεσε το post σου ! Το κάνω repin!

Reply
Alceste June 8, 2020 - 7:45 am

Χαίρομαι πολύ που βοήθησε το κείμενο! Καλή αρχή 🙂

Reply

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.