Το μαγείρεμα είναι ένα από τα life skills που κατέκτησα σε «μεγάλη» ηλικία, όταν έφυγα από το πατρικό και ξεκίνησα να συγκατοικώ με τον φίλο μου. Καθώς δε μπορούσαμε να ζούμε με βραστά λαχανικά και φασολάκια, ούτε να ζητάμε συνέχεια ταπεράκια (τι ανεξαρτησία είναι αυτή άλλωστε αν συνεχίζεις να βασίζεσαι στους γονείς σου;), ένας από τους δυο μας έπρεπε να μάθει να μαγειρεύει, και ο κλήρος έπεσε σε μένα, την πιο δημιουργική εκ των δύο.
Σήμερα, αρκετά χρόνια αργότερα, έχω ξεκοκκαλίσει τα site των μεγάλων μάγειρων της Ελλάδας, και δοκιμάζω ό,τι συνταγή μου γυαλίσει, ακόμα και αυτές τις «περίεργες» με γάλα αμυγδάλου, αλεύρι καρύδας, και πάει λέγοντας. Κάποια πειράματα πετυχαίνουν (πολύ), κάποια άλλα (λιγότερο συχνά) όχι. Όμως το μαγείρεμα, πέρα από ένα πολύ ωραίο δημιουργικό hobby, έχει γίνει και ένα μεγάλο σχολείο.
Τι μου έχει μάθει λοιπόν το μαγείρεμα για τη ζωή;
-Όπως τα ζυμαρικά θέλουν το χρόνο τους για να βράσουν, έτσι και στη ζωή πρέπει να δίνεις χρόνο στα πράγματα για να γίνουν σωστά, και η βιασύνη δεν πρόκειται να σε ωφελήσει σε τίποτα, παρά μόνο να σου στερήσει τελικά περισσότερο χρόνο.
–Οι ζύμες χρειάζονται ξεκούραση για να φουσκώσουν. Το ίδιο χρειάζεσαι και εσύ για να αποδώσεις στο μέγιστο, και δε θα έπρεπε να το θεωρείς εξαίρεση μα προαπαιτούμενο στην καθημερινότητα σου.
-Κάθε φορά που θέλεις να δοκιμάσεις ένα νέο φαγητό, εφαρμόζεις τη συνταγή πιστά για να βγει καλό το αποτέλεσμα. Το ίδιο πρέπει να κάνεις και όταν ξεκινάς κάτι καινούριο, να ακολουθείς τις οδηγίες κατά γράμμα.
-Για να αυτοσχεδιάσεις στο μαγείρεμα, πρέπει να έχεις κατακτήσει πρώτα τις βασικές γνώσεις, όπως ακριβώς κάνεις και σε οτιδήποτε άλλο δηλαδή. Δεν μπορείς να χορέψεις πριν να περπατήσεις, όπως δε μπορείς να φτιάξεις τούρτα πριν δοκιμάσεις ένα κέικ.
-Δεν είναι όλα τα φαγητά επιτυχημένα, ούτε όλες οι γεύσεις ταιριαστές με τα γούστα μας. Με τον ίδιο τρόπο, δε μπορούμε να πετυχαίνουμε σε ό,τι κάνουμε, και μερικές φορές πρέπει να αποδεχτούμε πως κάποια πράγματα, μέρη, και άνθρωποι δε μας ταιριάζουν.
-Το μαγείρεμα μπορεί να είναι υποχρέωση αλλά μπορεί να γίνει και απόλαυση. Όλα είναι θέμα οπτικής, όπως ακριβώς ισχύει και με οτιδήποτε άλλο. Ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα αλλάζει το πώς αισθανόμαστε γι’αυτά, και τελικά, για ολόκληρη τη ζωή μας.
-Αν δεν πετύχει μια συνταγή, δε θα σταματήσεις να μαγειρεύεις. Το ίδιο ισχύει και στη ζωή, δεν πρέπει να εγκαταλείπεις με την πρώτη (ή τη δέκατη!) αποτυχία. Αν εγκατέλειπαν όλοι τόσο εύκολα, μάλλον θα βρισκόμασταν ακόμα στις σπηλιές να μοιραζόμαστε νεροκάστανα και βελανίδια.
-Πριν ξεκινήσεις να μαγειρεύεις, πρέπει να ξέρεις τι υλικά έχεις στην κουζίνα σου. Έτσι και στην ζωή, πριν κάνεις οτιδήποτε καινούριο, πρέπει να γνωρίζεις τι δυνατότητες και τι πόρους έχεις διαθέσιμους, για να μην αποτύχεις πριν καν ξεκινήσεις και για να μην απογοητευτείς από αυτή σου την αποτυχία.
-Όσο έμπειρος κι αν είσαι, κάποια στιγμή μπορεί να κοπείς με το ίδιο μαχαίρι που χρησιμοποιείς κάθε μέρα. Και αυτό είναι εντάξει, αρκεί να σου διδάξει πως στο μαγείρεμα, όπως και στη ζωή, πρέπει να είσαι πάντα πολύ προσεκτικός.
-Κάποια λάθη δε διορθώνονται, όπως το πολύ αλάτι στο φαγητό, και μερικές φορές, πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή.
-Όπως δεν είναι όλοι καλοί μάγειρες, έτσι και στη ζωή δεν είναι όλοι το ίδιο ικανοί σε όλα. Το σημαντικό είναι να βρεις την κλίση σου, και να αποδεχτείς τις αδυναμίες σου.
–Κάποιες συνταγές είναι καλύτερο να τις αφήνεις στους ειδικούς, και με την ίδια λογική, κάποια πράγματα είναι προτιμότερο να τα χειρίζονται εκείνοι που έχουν τις γνώσεις (ένας υδραυλικός, ένας ηλεκτρολόγος, ή ένας μηχανικός αυτοκινήτων για παράδειγμα).
-Και τέλος, και πιο σημαντικό, ένα ζεστό, φρεσκομαγειρεμένο πιάτο φαγητό, μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος να φροντίσεις κάποιον, ακόμα και όταν όλα τα άλλα έχουν αποτύχει, γιατί η πραγματική αγάπη φαίνεται στις πράξεις.
Pin this