Home CHECKLISTS 17 πράγματα που κανείς δε σου λέει πριν γίνεις μαμά

17 πράγματα που κανείς δε σου λέει πριν γίνεις μαμά

by Alceste
________________________________

Αν ετοιμάζεσαι (ή σκέφτεσαι) να γίνεις μαμά για πρώτη φορά, αυτά τα 17 πράγματα είναι μάλλον από τα λίγα που κανείς δε θα σου πει και δε θα σε προετοιμάσει γι’αυτά.

Συνέχισε να διαβάζεις…

1. H έλλειψη ύπνου δεν είναι απλά κουραστική ή εξαντλητική. Είναι οριακά επικίνδυνη. Είναι ένα συναίσθημα που δεν το έχεις βιώσει ποτέ ξανά, και κανείς, μα κανείς, δε μπορεί να σε προετοιμάσει γι’αυτό.

2.       Δεν είμαστε φτιαγμένοι να μένουμε κλεισμένοι σε ένα μικρό διαμέρισμα για 40 μέρες. Ούτε καν για 20.

3.       Η πρώτη βόλτα στο σούπερ μάρκετ (ή το γιατρό, ή το περίπτερο έστω) θα είναι η πρώτη φορά που θα αρχίσεις να νιώθεις ξανά φυσιολογικός άνθρωπος, και θα εκτιμήσεις εκείνες τις βαρετές υποχρεώσεις που σου δίνουν πλέον την αφορμή να πάρεις λίγο αέρα (και να περάσεις λίγο me time).

4.       Η αγάπη που θα νιώσεις για το μικρό πλασματάκι που απέκτησες δεν έρχεται απαραίτητα με την πρώτη ματιά. Ούτε με τη δεύτερη, ούτε καν με την τρίτη. Μπορεί να πάρει καιρό, και αυτό είναι εντάξει…

 

για τη νέα μαμά

 

5.       …γιατί όταν έρθει, θα είναι ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα το οποίο κανένας άλλος άνθρωπος στη ζωή σου δε μπορεί να στο προσφέρει, εκτός από το επόμενο μωρό σου. Και αυτό είναι που κάνει αυτή την εμπειρία να αξίζει τόσο πολύ.

6.       Πριν βγεις για πρώτη φορά από το σπίτι με το μωρό, όλα μοιάζουν τρομακτικά, δύσκολα, και ανέφικτα. Χιλιάδες σενάρια τριγυρίζουν στο μυαλό σου, και είσαι τόσο αποδυναμωμένη που απλά επιλέγεις να μείνεις μέσα και να βγείτε όταν το παιδί θα είναι έτοιμο για το σχολείο.

7.       Η καθημερινότητα με ένα νεογέννητο είναι εξαιρετικά κουραστική κυρίως γιατί είναι εξαιρετικά βαρετή. Μπορεί να περάσει πολύς καιρός (εβδομάδες, μήνες) μέχρι να είσαι στη θέση να αλληλοεπιδράς ευχάριστα με το παιδί σου και να διασκεδάζεις πραγματικά, κι αυτό είναι τουλάχιστον αναμενόμενο.

8.       Όταν βγαίνετε έξω, όλοι αισθάνονται την ανάγκη να αλληλοεπιδράσουν με το μωρό σου, και έτσι, θα πιάνεις πιο εύκολα από ποτέ κουβέντες με περαστικούς, κάτι που το μωρό σου (ή και εσύ) μπορεί να μην εκτιμήσετε και τόσο πολύ.

9.       Θα υπάρξουν στιγμές που θα βιώσεις έναν απροσδόκητο βαθμό FOMO (fear of missing out), ειδικά όταν βλέπεις τις single φίλες σου να διασκεδάζουν σε μπαρ και συναυλίες, ενώ εσύ προσπαθείς να κοιμίσεις το μωρό σου, ή απλά διαβάζεις για δέκατη φορά την Μπουλντοζοπαρέα. Δεν σε κάνει κακό γονιό το να σου λείπει η πρότερη ανεμελιά σου, και ακόμα, το ότι τώρα είσαι σε αυτή τη φάση δε σημαίνει πως θα είσαι έτσι για την υπόλοιπη ζωή σου.

 

προς νέα μαμά

 

10.   Οι μέρες περνάνε εξαιρετικά αργά, μέχρι τον πρώτο χρόνο, και κυρίως μέχρι να πιάσεις ξανά δουλειά. Τα χρόνια όμως περνάνε γρήγορα και πριν το καταλάβεις, θα γιορτάζεις τα πρώτα, δεύτερα (και πάει λέγοντας)…γενέθλια του παιδιού σου.

11.   Μετά τα παιδιά, μαθαίνεις πως η ζωή έχει φάσεις. Άλλοτε κρατάνε τρεις μήνες, κι άλλοτε δύο χρόνια, μα κάθε φάση περνάει, κλείνει ο κύκλος, και έρχεται (αργά ή γρήγορα) η επόμενη πρόκληση που θα σε κάνει πιο δυνατή.

12.   Θα κάνεις πράγματα που δε φανταζόσουν, και το σώμα σου θα δυναμώσει καθώς το μωρό μεγαλώνει, και έτσι, πριν το καταλάβεις, θα κουβαλάς εύκολα ένα νήπιο 15 κιλών με το ένα χέρι, εκεί που κάποτε με το ζόρι μετέφερες τέσσερις σακούλες σούπερ μάρκετ από το γκαράζ στο ασανσέρ.

13.   Η οργανωτικότητα και το multitasking είναι δύο ικανότητες που θα εξασκείς καθημερινά, κι αν τις έχεις στη φαρέτρα σου πριν γίνεις μαμά, η ζωή σου θα είναι πιο εύκολη.

 

νέα μαμά

 

14.   Στην αρχή θα ακολουθείς πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου. Αργότερα όμως, το ένστικτο σου και το μωρό σου θα σε καθοδηγήσουν σε λύσεις πιο ταιριαστές για εσάς, κι αυτό δεν είναι λάθος αν λειτουργεί.

15.   Οι μαμάδες-φίλες σου θα γίνουν οι πολυτιμότεροι σύμβουλοι σου, αλλά στο τέλος της ημέρας, οι μόνοι κατάλληλοι άνθρωποι να παίρνουν τις τελικές αποφάσεις για το παιδί τους θα είσαι εσύ και ο σύντροφος σου. Και ναι, κάπως έτσι θα γίνεις πιο υπεύθυνη και θα «ενηλικιωθείς».

16.   Θα αλλάξεις, αναπόφευκτα, όπως και όλες σου οι σχέσεις (συντροφικές, οικογενειακές, φιλικές, επαγγελματικές). Θα είναι τρομακτικό μα θα γνωρίσεις έναν νέο κόσμο που ούτε καν φανταζόσουν πως υπήρχε. Και άλλωστε, η αλλαγή είναι αναγκαία για την επιβίωση και την εξέλιξη.

17.   Τέλος, θα υπάρξουν πολλές στιγμές που θα αναρωτηθείς «εγώ είμαι μαμά; Αυτό είναι το παιδί μου;», και η απάντηση θα σε εκπλήσσει κάθε (μα κάθε) φορά.

 

Pin this

πράγματα δε λένε πριν γίνεις νέα μαμά πράγματα δε λένε πριν γίνεις μαμά

17 πράγματα νέα μαμά
17 πράγματα δε λένε νέα μαμά

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.