Home BLOGGING 6 λόγοι για τους οποίους πρέπει να κόψεις τα social media

6 λόγοι για τους οποίους πρέπει να κόψεις τα social media

by Alceste
________________________________

Social media. Η μεγαλύτερη καταβόθρα χρόνου που έχει εφευρεθεί ποτέ, και μια παγίδα από την οποία λίγοι έχουν καταφέρει να ξεφύγουν. Είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα, 10 ή 60 χρονών, υπάρχει ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης και για εσένα, και μόλις το ανακαλύψεις, μια άλλη πλευρά της ζωής ξεδιπλώνεται, ένα κεφάλαιο φλύαρο και χωρίς ουσία, που σου δίνει όμως μια προσωρινή ικανοποίηση, και εκεί κρύβεται μία από τις μεγάλες παγίδες των social media.

Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι 6 λόγοι για τους οποίους πρέπει να κόψεις τα social media; Και πώς μπορείς να το καταφέρεις;

 

Άκουσε το πατώντας το play!

 

6 λόγοι για να κόψεις τα social media

 

Χαμένος χρόνος

Το πιο βασικό θέμα από όλα με τα social media είναι το πόσο χρόνο τους αφιερώνεις, συχνά χωρίς να το καταλαβαίνεις. Ανοίγεις το κινητό σου για να χαζέψεις 5 λεπτά, και ξαφνικά έχει περάσει μία ολόκληρη ώρα με εσένα καλωδιωμένο μπροστά από μία μικρή οθόνη να βλέπεις βίντεο με χελώνες. Ο χρόνος μας είναι πολύτιμος, κι ακόμα κι αν δεν έχουμε τίποτα να κάνουμε, μπορούμε να τον «σπαταλήσουμε» σε κάτι άλλο, γιατί οτιδήποτε μπορεί να είναι πιο παραγωγικό από τα social media. Άλλωστε, time lost is time you can never bring back.

Η καλύτερη μας ζωή

Στα social media, όλοι –μα όλοι- δείχνουν την καλύτερη (ή εξιδανικευμένη) πλευρά της ζωής τους. Τις πιο ωραίες στιγμές από τα ταξίδια τους (κανείς δε λέει πόσες ώρες έφαγε κολλημένος στην κίνηση γυρνώντας Κυριακή απόγευμα), τα πιο εντυπωσιακά outfit (κανείς δε δείχνει τις λερωμένες φόρμες που φοράει στο σπίτι), τα πιο special φαγητά (κι ας μην τα έχει μαγειρέψει εκείνος). Όλοι θέλουμε να προβάλλουμε μια άλλη ζωή, μια ζωή ιδανική κι απαλλαγμένη από τις ασχήμιες της καθημερινότητας. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο το ότι λέμε ψέματα στον εαυτό μας, αλλά και στους γύρω μας. Και οι γύρω μας (όπως και εμείς ως θεατές) δε μπορούν να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα. Και το δικό μας ψέμα καταλήγει να αμαυρώνει την όποια καλή πλευρά της ζωής τους, που δε μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με την ιντερνετική δική μας, κι αυτός είναι ένας αγώνας πάντα χαμένος.

 

όχι social media

 

Ο χειρότερος εαυτός μας

Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που στα social media βγάζουν τον χειρότερο εαυτό τους. Είναι αυτοί που είναι έτοιμοι να τσακωθούν, που έρχονται σε αντιπαράθεση κάτω από μια οποιαδήποτε ανάρτηση, που εκφράζουν τις απόψεις τους με τον πιο ερειστικό τρόπο. Όταν έρχεσαι λοιπόν αντιμέτωπος με κάτι τέτοιο, δε μπορείς παρά να αμφισβητήσεις την όποια χρησιμότητα των social media.

Ιδιωτικότητα no more

Έχεις σκεφτεί ποτέ πως όσα ανεβάζεις στα social media είναι διαθέσιμα σε όλους, και για πάντα, ή μέχρι να διαγράψεις τους λογαριασμούς σου; Οποιοσδήποτε θελήσει να σε ψάξει, όχι μόνο θα σε βρει, αλλά θα μάθει πράγματα για σένα, από όσα δείχνεις και από όσα δε δείχνεις. Κι αυτός μπορεί να είναι ένας μελλοντικός εργοδότης, σύντροφος, συνάδελφος, ή απλά ένας τυχαίος. Όλοι μας βγάζουμε συμπεράσματα, ακόμα και για ανθρώπους που δεν έχουμε δει ποτέ από κοντά, κι αυτό είναι το μικρότερο από τα προβλήματα που φέρνει όλη αυτή η εκούσια έκθεση στα social media.

 

κόψε τα social media

 

Βαρεμάρα no more

Λένε πως πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να βαριούνται μια στο τόσο για να ανακαλύπτουν την πιο δημιουργική πλευρά του εαυτού τους. Αυτό δεν ισχύει όμως μόνο για τα παιδιά, αλλά και για όλους εμάς. Όταν γεμίζουμε το νεκρό χρόνο μας με τα social media, δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να βαρεθεί και να ανακαλύψει άλλες δημιουργικές διεξόδους. Τα social media μας προσφέρουν μια γρήγορη δόση ντοπαμίνης, όπως μια μπουκιά σοκολάτα όταν έχουμε λιγούρες. Το θέμα ωστόσο είναι ότι δε σταματάμε ποτέ στη μία μπουκιά, και πριν το καταλάβουμε, κρατάμε ένα άδειο περιτύλιγμα στα χέρια μας. Τα social media είναι ένας κακός αντιπερισπασμός που μας κρατάει μακριά από…ποιος ξέρει; Ίσως άλλες, πιο δημιουργικές πτυχές του εαυτού μας.

Do not do it yourself

Αν μπορούσες να μετρήσεις πόσες συνταγές ή do it yourself videos ή posts έχεις δει το τελευταίο διάστημα στο facebook/Instagram/pinterest/tik tok/youtube, πόσα θα ήταν άραγε; Και αν μπορούσες να μετρήσεις αυτά που δοκίμασες και εσύ ο ίδιος, πόση απόκλιση θα είχε αυτό το νούμερο από το πρώτο; Αν έβαζα ένα στοίχημα, η απάντηση θα ήταν μεγάλη. Γιατί για κάποιο λόγο, μας αρέσει να βλέπουμε κατασκευές και έξυπνες λύσεις, μα σπάνια τις εφαρμόζουμε στην καθημερινότητα μας, και έτσι, ακόμα κι αυτή η πλευρά των social media που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, καταλήγει να γίνεται μια ακόμα σπατάλη χρόνου.

 

social media

 

Αν έστω και ένας από τους παραπάνω λόγους σε…έπεισε ότι ήρθε η ώρα να κόψεις τα social media, ο καλύτερος τρόπος να το κάνεις αυτό είναι ο ίδιος ακριβώς με εκείνον που θα χρησιμοποιούσες για να κόψεις τα γλυκά: να φροντίσεις να μην τα έχεις όταν τα θέλεις πιο πολύ. Σβήσε λοιπόν τις εφαρμογές από το κινητό σου. Αν δεν χρησιμοποιείς τον υπολογιστή όταν γυρνάς σπίτι από τη δουλειά, κρύψτον σε μια ντουλάπα ώστε να μην είναι εύκολα προσβάσιμος (όπως και το facebook που είναι συχνά ένα κλικ μακριά). Βάλε όριο στο πόσο θα σκρολάρεις καθημερινά, και όταν φτάνεις αυτό το όριο, κλείσε το κινητό ή τον υπολογιστή σου. Και τέλος, γέμισε το χρόνο σου με άλλα ενδιαφέροντα που σίγουρα έχεις αλλά που τόσο καιρό θυσιάζεις στο βωμό «ενός βίντεο ακόμα»…

 

Αν βρήκες χρήσιμο αυτό το κείμενο…

 

Pin this

τα social mediaνα κόψεις τα social

λόγοι να κόψεις τα social
για τα social

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

6 comments

Ειρήνη Γκιτσάλη May 17, 2022 - 12:29 pm

Κάποτε ήμουν και εγώ χαμένη σε αυτή τη λούπα, οι περισσότεροι ξεκινάμε με ένα “Έλα μωρέ θα φτιάξω το Instagram μόνο και μόνο για τη δουλειά μου, άντε και για να μιλάω.” ενώ τελικά σπαταλάμε ώρες για ώρες χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι. Κάποια στιγμή, εμάς που έχουμε ζήσει και χωρίς αυτά στο παρελθόν, μας κουράζει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ακριβώς κάπου εκεί που ανέφερες, στη βαρεμάρα. Γιατί δυστυχώς είναι πιο εύκολο να πιάσεις το κινητό παρά εκείνο το βιβλίο που έχεις αφήσει στη μέση.

Reply
Alceste May 18, 2022 - 12:04 pm

Έχουμε διάσπαση προσοχής δυστυχώς, και μετά από μια κουραστική μέρα θέλουμε απλά κάτι που δε χρειάζεται να μας κάνει να σκεφτούμε…Τα social media είναι πολύ απλά το junk food του μυαλού.

Reply
Natassa's blog tips May 18, 2022 - 10:41 am

Τα social media είναι ένας χώρος όπου μπορείς να κάνεις γνωριμίες ή να πεις κάτι που θέλεις να δει τη δημοσιότητα. Η πολλή χρήση τους βλάπτει γιατί είναι υπερβολή και κάθε τι υπερβολικό βλάπτει.

Reply
Alceste May 18, 2022 - 12:03 pm

Συμφωνώ, μέτρον άριστον!

Reply
Κατερίνα October 25, 2022 - 10:31 am

Συμφωνώ με όσα έγραψες. Προσπαθώ να περιορίσω την χρήση τους, ειδικά του Instagram, γιατί έπιασα τον εαυτό μου να σπαταλάει πολύτιμο χρόνο στο κινητό. Προτιμώ να βγω μια βόλτα, να διαβάσω εκείνο το βιβλίο, να δω την αγαπημένη μου σειρά. Θα συνεχίσω να το χρησιμοποιώ, αλλά με μέτρο!

Reply
Alceste December 29, 2022 - 3:19 pm

Το μέτρο είναι το καλύτερο δυνατό!

Reply

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.