Home BLOGGING 6 πράγματα που συμβαίνουν όταν φτιάχνεις blog

6 πράγματα που συμβαίνουν όταν φτιάχνεις blog

by Alceste
________________________________

Όταν φτιάχνεις δικό σου blog, δε μπορείς να φανταστείς ότι ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι. Αν το blogging είναι για σένα κάτι παραπάνω από ένα απλό hobby, τότε να ξέρεις ότι θα δεις πολλές πτυχές της ζωής σου να αλλάζουν μαζί με εσένα τον ίδιο.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν φτιάχνεις blog;

Άκουσε το πατώντας το play!

6 πράγματα που συμβαίνουν όταν φτιάχνεις blog

 

 

Be alert

Υπάρχει ένα αρχαίο δελφικό ρητό το οποίο έλεγε «Φυλακήν πρόσεχε». Αυτό το ρητό σήμαινε να είσαι πάντα σε επαγρύπνηση, σε επιφυλακή. Τι σημαίνει αυτό όμως όταν φτιάχνεις blog; Ο χώρος του internet δεν είναι στατικός. Επειδή σχεδίασες μια ωραία και λειτουργική σελίδα, δε σημαίνει ότι η δουλειά σου σταματάει εκεί. Πρέπει να έχεις πάντα τα μάτια σου ανοιχτά για νέα πράγματα τα οποία μπορείς να προσθέσεις, μικρές βελτιώσεις, αλλά και τεχνικά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν από το πουθενά. Το blog σου είναι όπως ένα φυτό: όσο το φροντίζεις, τόσο ανθίζει. Έτσι λοιπόν, θα αρχίζεις να διαβάζεις περισσότερο, να ενημερώνεσαι, και να μαθαίνεις συνεχώς νέα πράγματα.

 

Introvert me

Μπορεί να είσαι εσωστρεφής, ή να μην αγαπάς τόσο τα μεγάλα πλήθη. Όταν όμως φτιάχνεις blog, θα αναγκαστείς να βγεις έξω από τη ζώνη ασφαλείας σου, να μιλήσεις με αγνώστους, και να ζητήσεις βοήθεια. Θα μπεις σε group, θα σχολιάσεις σε αναρτήσεις ανθρώπων που δε γνωρίζεις, θα στείλεις προσωπικά μηνύματα. Τα κείμενα σου θα είναι εκτεθειμένα σε δεκάδες, ή χιλιάδες βλέμματα. Έτσι, θα μάθεις να διαχειρίζεσαι την εσωστρέφεια σου και να μην την αφήνεις να στέκεται εμπόδιο στη βελτίωση σου.

 

Meta-critic

Όσο περισσότερο καιρό έχεις το blog σου, τόσο πιο συχνή θα είναι η κριτική. Θα μάθεις όμως να τη δέχεσαι, ακόμα κι αν δε συμφωνείς μαζί της, αφού οι άνθρωποι που στην προσφέρουν είναι κατά βάση καλοπροαίρετοι. Κάποιες συμβουλές θα είναι άχρηστες, αλλά αρκετές θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος. Να θυμάσαι, το blog που έχεις φτιάξει είναι προέκταση του εαυτού σου, αλλά δεν παύει να είναι ένα ακόμα προϊόν. Αποστασιοποιήσου. Αυτό θα σε βοηθήσει και στην καθημερινότητα σου, εκτός διαδικτύου. Η κριτική άλλωστε είναι δωρεάν μάθηση. Έτσι μόνο βελτιωνόμαστε.

 

otan ftiaxneis blog

 

Time matters

Αν παίρνεις το blogging σοβαρά, και δεν το κάνεις «απλά για τη φάση», θα ανακαλύψεις πολύ σύντομα ότι είναι εξαιρετικά χρονοβόρο. Όταν είχα φτιάξει το πρώτο μου blog πριν μία δεκαετία, η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν απλά να γράψω το επόμενο κείμενο. Πλέον, πρέπει να ετοιμάσω το κείμενο, να βρω φωτογραφίες, να φτιάξω γραφικά για το pinterest, να προγραμματίσω την ανάρτηση στο facebook, να το μοιραστώ στο twitter…και όλα αυτά χωρίς να βάλω στην εξίσωση τις υπόλοιπες πτυχές των social media! Αρχίζεις να κατανοείς λοιπόν ότι το blogging δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση, και ότι μόνο όσοι το παίρνουν σοβαρά μπορούν να κάνουν σωστή δουλειά. Το οποίο μας οδηγεί στο ακριβώς επόμενο…

 

To-do pile

Αν δεν είσαι εκ φύσεως οργανωτικός, θα αναγκαστείς να γίνεις. Είτε με to-do λίστες, είτε με κάποια εφαρμογή, θα χρειαστεί να σχεδιάσεις ένα πλάνο γρήγορα και μια ρουτίνα ώστε να ολοκληρώνεις όσα πρέπει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Η λίστα σου βέβαια δε θα είναι στατική. Όσα περισσότερα μαθαίνεις, κάποια από τα to-do σου θα αλλάζουν ή θα προστίθενται. Θα μάθεις λοιπόν να είσαι ευέλικτος, και κυρίως, να μην πελαγώνεις. Να μια ακόμα ικανότητα που θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμη στην καθημερινότητα σου.

 

Δεν έχω χρόνο

Όπως είπαμε, όταν φτιάχνεις blog, και για όσο το συντηρείς, θα πρέπει να αφιερώνεις χρόνο. Σύντομα λοιπόν θα αρχίσεις να επαναπροσδιορίζεις τι είναι σημαντικό και τι όχι. Όχι μόνο για το blog σου αλλά και για τη ζωή σου γενικότερα. Κάπως έτσι, αθέλητα ίσως, θα γίνει ένα μικρό ξεκαθάρισμα  και στον κύκλο σου, αφού θα κατανοείς περισσότερο την αξία του χρόνου σου και θα θέλεις να τον αφιερώνεις σε εκείνους τους ανθρώπους που πραγματικά τον αξίζουν.

 

6 pragmata pou symvainoun otan ftiaxneis blog

 

Όταν φτιάχνεις ένα blog, βιώνεις αναπόφευκτα πολλές αλλαγές. Η μεγαλύτερη όμως είναι ότι έχεις πλέον κάτι αποκλειστικά δικό σου, κάτι που ξεκίνησες από το μηδέν και που μπορείς να μοιράζεσαι περήφανα. Και πού ξέρεις, μπορεί το blog σου να είναι μόνο το πρώτο βήμα!

Εσύ σκέφτεσαι να φτιάξεις blog; Τι σε κρατάει πίσω;

 

Πώς σου φάνηκε αυτό το post? Αν σου άρεσε…

 

Pin this

6 pragmata pou symvainoun otan ftiaxneis blog 2
6 pragmata pou symvainoun otan ftiaxneis blog

6 πράγματα που συμβαίνουν όταν φτιάχνεις blog6 πράγματα που συμβαίνουν όταν φτιάχνεις blog

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

16 comments

Αγγελική October 14, 2018 - 12:04 pm

Πρωτοσκέφτηκα να κάνω το Blog μου (love your smile) για να βοηθήσω, με τον τρόπο μου, τους ανθρώπους να αγαπήσουν το χαμόγελό τους και κατ’επέκταση τον εαυτό τους. Γιατί, όπως λέω, χαμόγελο δεν είναι μόνο όμορφα δόντια αλλά θετική διάθεση! Είναι όντως κάτι πολύ απαιτητικό, ειδικά όταν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας (που σημαίνει 10-12 ώρες στη δουλειά). Είναι, όμως, η εκτόνωσή σου και η πεποίθησή σου ότι βάζεις ένα μικρό ληθαράκι στο να φτιάξεις την ψυχολογία / να ενημερώσεις κάποιον χωρίς, για εκείνον, κόστος. Υπέροχο το blog σου, μπράβο! Από σήμερα είμαι νεα φαν!

Reply
Alceste October 14, 2018 - 9:47 pm

Είναι πολύ ωραία αυτή η σκέψη, να προσφέρουμε ό,τι έχουμε χωρίς να ζητάμε κάτι πίσω. Κρύβεται μεγάλη χαρά στο να δίνεις και να ξέρεις ότι έστω και ένας άνθρωπος έχει ωφεληθεί!
Ευχαριστώ πάρα πολύ Αγγελική! Εύχομαι καλή (μας) συνέχεια 🙂

Reply
Katerina October 15, 2018 - 10:03 pm

Τι όμορφα που τα έθεσες και πραγματικά είναι όλα αλήθεια και δείχνουν τον κόπο αλλά και τις απαιτήσεις του blogging!

Reply
Alceste October 16, 2018 - 9:25 pm

Ακριβώς! Κόπος και απαιτήσεις αλλά και πολύ χαρά σε κάποιες πτυχές του!

Reply
Χρύσα October 16, 2018 - 12:02 pm

Κορίτσι πολύ ωραία η ανάρτηση σου! Συμφωνώ απόλυτα πως το blogging είναι κάτι εξαιρετικά απαιτητικό, πράγμα το οποίο δεν γνωρίζεις εξ αρχής, αλλά όσο προχωράς έρχεσαι αντιμέτωπος/η με διάφορες δυσκολίες τόσο τεχνικές όσο και στο περιεχόμενο τις οποίες καλείσαι να αντιμετωπίσεις! Ωστόσο, και μόνο η αίσθηση ότι έχεις δημιουργήσει κάτι αποκλειστικά δικό σου για το οποίο αφιέρωσες χρόνο και προσπάθεια νομίζω σου δίνει περισσότερο κίνητρο για να προχωρήσεις! Η οργανωτικότητα είναι αναμφισβήτητα σημείο κλειδί για την προώθηση και την ανάπτυξη του μπλόγκ! Πολλά συγχαρητήρια για τη δική σου δουλειά! Αν και σε ανακάλυψα και γω πρόσφατα, βρίσκω το μπλόγκ σου πολύ ενδιαφέρον, ποιοτικό και προσεγμένο! Συνέχισε έτσι!

Φιλιά, Χρύσα

Reply
Alceste October 16, 2018 - 9:45 pm

Αγαπητή Χρύσα, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια! Τέτοια σχόλια και τέτοιες διαδικτυακές συναντήσεις είναι που μας κάνουν να συνεχίζουμε, να αφιερώνουμε χρόνο, να υπερπηδάμε τα εμπόδια, και να γινόμαστε καλύτεροι! Όπως λες, το να δημιουργείς κάτι αποκλειστικά δικό σου, ακόμα και μια σελίδα μέσα στον ωκεανό των σελίδων, έχει άλλη γλύκα. Αυτή που δε συγκρίνεται με τίποτα!
Φιλιά πολλά,
Άλκηστη

Reply
Marina Tsardakli October 16, 2018 - 8:58 pm

Μου άρεσαν πολύ, οι σκέψεις σου, για τη κριτική. Με βρίσκεις πολύ σύμφωνη!
Με όλα τα όμορφα, τα άσχημα, τα δημιουργικά και όλα τα μαθήματα που δίνει, το blogging αν μη τι άλλο θα αποτελεί πάντα, μια πανέμορφη, ενδιαφέρουσα ασχολία!
Πολλά φιλιά!

Reply
Alceste October 16, 2018 - 9:34 pm

Ακριβώς έτσι είναι, Μαρίνα! Μια ασχολία καθόλου στατική, που εξελίσσεται και αλλάζει συνεχώς μαζί με εμάς. Σίγουρα δε βαριόμαστε ποτέ!
Σε ευχαριστώ πολύ!

Reply
ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.) December 14, 2018 - 8:32 pm

Τα είπες πολύ ωραία κορίτσι μου! Με βρίσκεις κι εμένα σύμφωνη! Είναι υπέροχη ασχολία τη Blogging και προσφέρει τόσα πολλά πράγματα σε όλα τα επίπεδα.
Τα φιλιά μου!

Reply
Alceste December 15, 2018 - 9:32 am

Ακριβώς Μαρία μου! Σαν το blogging τίποτα! 🙂
Ευχαριστώ πολύ!

Reply
Νικολέττα January 31, 2019 - 8:55 pm

Άλκηστη καλησπέρα!
Βρήκα το άρθρο σου εξαιρετικό, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σε κάθε τι που αναφέρεις τόσο εύστοχα.
Από ότι έχω καταλάβει εγώ τελικά, το Α και το Ω για να μη χάνει κανείς τη μπάλα και να μην νοιώθει -όπως λέω χαρακτηριστικά- σαν το χαμστεράκι στο κλουβί του, είναι η σωστή οργάνωση. Να βρει τι του ταιριάζει και τι αποδίδει καλύτερα στον ίδιο.

Reply
Alceste February 3, 2019 - 7:46 pm

Ακριβώς Νικολέττα! Η οργάνωση βοηθάει σε όλους τους τομείς της ζωής, και πόσο μάλλον στο blogging όπου τα πάντα μπορούν να γίνουν χαοτικά!

Reply
Μαρία February 11, 2019 - 9:19 am

Είμαι fan του blog σου, δεν το κρύβω! Η κριτική ως δωρεάν μάθηση, πολύ μου άρεσε! Αν και έχει μόλις λίγους μήνες που ξεκίνησα το ταξίδι του blogging όλα όσα αναφέρεις τα έχω δει! Όμως με οργάνωση, στόχο και focus ( και διάθεση να μαθαίνεις συνεχώς!!) είναι ένα πολύ όμορφο ταξίδι!

Reply
Alceste February 11, 2019 - 9:15 pm

Όπως το λες Μαρία, θέλει οργάνωση και στόχους, και μέσα από αυτό ξεδιπλώνεται μια απίστευτη δημιουργικότητα κι αρχίζει ένα ταξίδι με άγνωστο προορισμό. Ευχαριστώ τόσο πολύ για το σχόλιο σου!

Reply
Στελλα February 18, 2019 - 12:43 pm

Εδώ και αρκετά χρόνια η σκέψη για blog βρίσκεται μόνο στο μυαλό μου. Τελευταία το σκέφτομαι όλο και περισσότερο.. Ο μόνος λόγος που με κρατά είναι τα πιθανά τεχνικά και μόνο προβλήματα. Δεν θα ήθελα να εκτεθώ απεναντι στους όποιους αναγνώστες…στο τεχνικό κομμάτι! Καλή συνέχεια και όμορφες αναρτήσεις!

Reply
Alceste February 18, 2019 - 10:13 pm

Καταλαβαίνω την ανασφάλεια σου, αλλά γι’αυτό είμαστε εμείς εδώ, όλοι οι bloggers, για να βοηθήσουμε εκεί όπου και εμείς κολλήσαμε! Γι’αυτό σου λέω, κάντο, και ό,τι βοήθεια θελήσεις, είμαι ένα e-mail μακριά!

Reply

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.