Home POSTS Αποφασίζω, η αξία των επιλογών

Αποφασίζω, η αξία των επιλογών

by Alceste
________________________________

Αποφασίζω. Να ένας ωραίος τίτλος για βιβλίο. Ένας τίτλος που συνοψίζει με μία μονάχα λέξη μία από τις πιο σημαντικές ικανότητες του ανθρώπου: να παίρνει αποφάσεις, και να κάνει τις σωστές επιλογές. Να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα εργαλεία και κυρίως τη λογική για να αποφασίζει το καλύτερο δυνατό και έτσι, να πορεύεται στη ζωή του, σε μια ζωή που μπορεί να μην είναι στρωμένη με ροδοπέταλα μα σίγουρα θα έχει λιγότερα εμπόδια από μια άλλη ζωή, με λιγότερο καλές επιλογές.

Αυτό είναι το βασικό θέμα του “Αποφασίζω” από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, του νέου βιβλίου του Δημήτρη Μπουραντά, που έγινε γνωστός από το μυθιστόρημα του “Όλα σου τα’μαθα, μα ξέχασα μια λέξη“. Αξιόλογος συγγραφέας, και κυρίως, με εξειδίκευση σε θέματα ηγεσίας, ο Μπουραντάς συνθέτει ένα απόλυτα πρακτικό εγχειρίδιο που μπορούμε όλοι μας να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας όταν καλούμαστε να πάρουμε μικρότερες, και κυρίως, μεγαλύτερες και πιο σημαντικές αποφάσεις. Από θέματα σχέσεων, εργασίας, οικονομικών αποφάσεων, και πολιτικών επιλογών, το “Αποφασίζω” θέτει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο σκέψης που μπορούμε, και επιβάλλεται ίσως, να υιοθετούμε. Ειδικά σε αυτό τον κόσμο, όπου οι επιλογές μας είναι συχνά ατέλειωτες και πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να δεσμευθούμε, λόγω του φόβου της απώλειας και του missing out, η αποφασιστικότητα και το μετρημένο ρίσκο είναι σημαντικές αρετές. “Με λογισμό και με όνειρο” όπως λέει και ο ίδιο ο συγγραφέας στον επίλογο του βιβλίου του, εννοώντας πως πρέπει να βρίσκουμε την ισορροπία ανάμεσα στο ιδεατό και τις ελπίδες, και τη στυγνή λογική που προσπαθεί να μας προστατέψει.

 

οι αποφάσεις

 

Το βιβλίο ξεκινάει θέτοντας ένα βασικό ερώτημα: γιατί είναι τόσο σημαντικές οι αποφάσεις που παίρνουμε; Μπορεί μία μονάχα απόφαση να καθορίσει τη ζωή μας; Και μήπως το πεπρωμένο δεν είναι τελικά η μοίρα αλλά το αναπόφευκτο των συνεπειών των δικών μας επιλογών; Ο συγγραφέας τάσσεται υπέρ του Καμί, ο οποίος υποστήριζε πως “η ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας“, κι αυτό ακριβώς επιχειρεί να αποδείξει μέσα από τα 8 κεφάλαια του βιβλίου.

Αυτό που ξεχώρισα πιο πολύ σε αυτό το βιβλίο είναι ο τρόπος γραφής του. Θυμίζει σύγγραμμα πανεπιστημίου, αλλά από αυτά τα συγγράμματα τα οποία φυλάς στη βιβλιοθήκη σου για αρκετά χρόνια αφότου αποφοιτήσεις. Ενδιάμεσα και στο τέλος κάθε κεφαλαίου, ο συγγραφέας έχει φροντίσει να βάλει ερωτηματολόγια που στόχο έχουν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πού βρισκόμαστε εμείς σε σχέση με ένα συγκεκριμένο θέμα που μόλις έχει εξετάσει. Ταυτόχρονα, κάθε κεφάλαιο έχει μια βοηθητική σύνοψη στο τέλος, μια ανακεφαλαίωση που είναι εξαιρετικά χρήσιμη όταν αναζητούμε κάτι συγκεκριμένο. Το πιο ωραίο όμως, κι αυτό που το κάνει τόσο ευανάγνωστο είναι το γεγονός ότι ο συγγραφέας μοιράζεται ιστορίες οι οποίες έχουν ως στόχο να κάνουν πιο κατανοητό και εύληπτο το νόημα των εννοιών που αναλύει. Μάλιστα, αρκετές από αυτές τις ιστορίες τις έχει αντλήσει από την ίδια τη ζωή του, αποδεικνύοντας πως κανείς δε γεννιέται σοφός, ότι μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε, και ότι η σωστή, ορθολογική, σκέψη θέλει δουλειά και εμπειρία.

 

τι απόφαση παίρνεις

 

Διαβάζοντας το “Αποφασίζω” μαθαίνουμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για επιτυχημένες επιλογές, γιατί συχνά επιλέγουμε να μην επιλέγουμε, παγιδεύοντας έτσι τον εαυτό μας σε μια αδιέξοδη κατάσταση, ποια είναι τα σφάλματα και οι παγίδες που οδηγούν σε λανθασμένες επιλογές, και πώς μπορούμε να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας προς όφελος μας.

Το σίγουρο είναι πως διαβάζοντας αυτό το βιβλίο θα μάθουμε να αξιολογούμε καλύτερα τον τρόπο σκέψης μας, να δίνουμε περισσότερο χρόνο στις σημαντικές αποφάσεις, αλλά και να κρίνουμε τα αποτελέσματα αυτών, ώστε να αντιλαμβανόμαστε σε ποιο σημείο τις κριτικής σκέψης κάναμε τη λάθος επιλογή.

Η ζωή μας καθορίζεται καθημερινά από χιλιάδες μικρές και μεγαλύτερες αποφάσεις. Αν μάθουμε να αξιοποιούμε τα εργαλεία που μας δίνει ο συγγραφέας, αλλά κυρίως, το ίδιο το μυαλό μας, τότε θα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε μια ζωή πιο ποιοτική, πιο ισορροπημένη, και ίσως, πιο ευτυχισμένη, με τις σωστές αξίες και επιλογές που θα μας σπρώξουν πιο κοντά σε όλα αυτά που μπορούμε να γίνουμε. Άλλωστε, το έλεγε και ο Νίτσε. “Γίνε αυτό που είσαι”

Βρες το “Αποφασίζω” στις Εκδόσεις Ψυχογιός, ή εδώ, και άλλαξε σήμερα τον τρόπο σκέψης σου προς το καλύτερο.

 

Αν βρήκες χρήσιμη αυτή τη βιβλιοκριτική και την πρόταση μου…

Pin this

βιβλίο για αποφάσεις

βιβλίο μπουραντάς
αποφασίζω

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

2 comments

Ειρήνη Γκιτσάλη November 25, 2021 - 3:28 pm

Αποφάσεις κάποιες είναι τόσο πρακτικές και απλές. Κάποιες άλλες όμως μπορούν να αλλάξουν ολόκληρη τη ζωή σου. Εκεί είναι που δεν ξέρεις τι να ακολουθείς συνήθως..μυαλό; Λογική; Έναν συνδιασμό; Τι;

Reply
Alceste November 25, 2021 - 9:19 pm

Σύμφωνα με το συγγραφέα, κυρίως λογική, προσέχοντας τα πολλαπλά σφάλματα στα οποία είμαστε συχνά επιρρεπείς! Αλλά και το συναίσθημα…είναι κι αυτό αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής!

Reply

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.