Home POSTS Brainfit

Brainfit

Γυμνάζοντας τον εγκέφαλο για μια καλύτερη ζωή

by Alceste
________________________________

Όλοι ξέρουμε πώς να κρατήσουμε νεανικό και γερό το σώμα μας και πολλοί από εμάς προσπαθούμε να το κάνουμε ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής με γυμναστική και καλή διατροφή. Αν αναρωτηθούμε όμως πώς μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και για τον εγκέφαλο μας, το πιο περίπλοκο και σημαντικό όργανο του σώματος, η απάντηση ίσως να μην είναι ξεκάθαρη. Στο μυαλό θα μας έρθουν τα διάφορα τεστ, οι ασκήσεις μνήμης, το sudoku, και όλα αυτά τα εγχειρίδια που μας έχουν παρουσιάσει ως τα κατάλληλα εργαλεία για να γυμνάσουμε το μυαλό μας και να διατηρήσουμε τις νοητικές μας ικανότητες στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Τι θα λέγατε όμως αν υπήρχε ένας άλλος τρόπος, πιο απρόσμενος, μα πολύ πιο αποτελεσματικός, ο οποίος εγγυάται γερό εγκέφαλο, δυνατή μνήμη, και αυξημένη δημιουργικότητα, μεταξύ άλλων;

Η απάντηση βρίσκεται στο βιβλίο Brainfit από τις Εκδόσεις Πατάκη, ένα βιβλίο που ήρθε να ανατρέψει όσα πιστεύαμε μέχρι τώρα για τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος μας, και που κρύβει μια πραγματικά “μαγική” λύση για να έχουμε έναν υγιή εγκέφαλο σε ένα εξίσου υγιές σώμα.

 

γυμναστική για εγκέφαλο

 

Όλα ξεκινάνε από τον πρόγονο του ανθρώπου, και τη λίθινη εποχή. Τότε που το ανθρώπινο είδος για να επιβιώσει έπρεπε να κυνηγάει στη σαβάνα, να καταναλώνει όσο το δυνατόν περισσότερες θερμίδες, αφού το φαγητό ήταν λίγο και σπάνιο, και ταυτόχρονα, να κάνει διατήρηση ενέργειας ώστε να μπορέσει να ψάξει ξανά για τροφή όταν χρειαστεί. Αν και ο άνθρωπος έχει εξελιχτεί τάχιστα τα τελευταία διακόσια χρόνια, η βασική μορφή του εγκεφάλου, και τα ένστικτα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν, παρόλο που πλέον δεν έχουν καμία χρησιμότητα. Έτσι, ο άνθρωπος του σήμερα έχει στη διάθεση του όσο (και όποιο) φαγητό θελήσει με μερικά κλικ, εξακολουθεί να αγαπάει τις τροφές με υψηλή θερμιδική αξία (εξού και η λατρεία μας για όλα τα ανθυγιεινά σνακ), και φυσικά, προτιμάει να κάθεται στον καναπέ από το να τρέχει μαραθώνιους. Αυτό που κάποτε λειτουργούσε προς όφελος μας δηλαδή, πλέον μας βλάπτει, και χρειάζεται να πάμε κόντρα σε αυτά τα ένστικτα, γιατί όταν υποκύπτουμε στη νωθρότητα της σημερινής εποχής, τότε στερούμε κάτι πολύ σημαντικό από το σώμα, και τον εγκέφαλο μας. Τι είναι αυτό; Η κίνηση φυσικά.

Ο συγγραφέας, Άντερς Χάνσεν, μέσα σε δέκα περιεκτικά και ευανάγνωστα κεφάλαια εξηγεί με επιστημονικούς, αλλά κατανοητούς και απλούς όρους, πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Αναλύει τα διάφορα μέρη του, όπως ο ιππόκαμπος και ο προμετωπιαίος φλοιός, και παρουσιάζει την επίδραση που έχει η κίνηση σε όλα τα τμήματα του και τις θετικές επιπτώσεις που λαμβάνουν χώρα όταν απλά περπατάς μισή ώρα για πέντε μέρες την εβδομάδα. Ο Χάνσεν αναφέρει ξανά και ξανά πως ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για κίνηση, παρόλο που η σημερινή εποχή πάει κόντρα σε αυτό. Παρουσιάζοντας πολλαπλές έρευνες που έχουν γίνει, αποδεικνύει ότι η σωματική κίνηση βελτιώνει πολλά κομμάτια της εγκεφαλικής λειτουργίας: τη διαχείριση του άγχους, τη συγκέντρωση, τη μνήμη και τη δημιουργικότητα. Και μάλιστα, αυτό αφορά όλες τις ηλικίες, από τα μικρά παιδιά μέχρι και τους ηλικιωμένους. Τα μικρά παιδιά που κινούνται συχνά, ανεξάρτητα από το είδος της άσκησης, φαίνεται να έχουν καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση στο μέλλον, ενώ οι ηλικιωμένοι που απλά περπατούν τακτικά παρεμποδίζουν τη γήρανση του εγκεφάλου, και ουσιαστικά μένουν νεώτεροι για πιο πολλά χρόνια!

 

brainfit εγκέφαλος

 

Ο Χάνσεν αναφέρει συχνά το βιβλίο του, Brainfit, πως παρόλο που τα αποτελέσματα της άσκησης είναι πραγματικά θαυματουργά για τον εγκέφαλο, οι έρευνες που αποδεικνύουν την επίδραση της, περνάνε συχνά στα…ψιλά γράμματα, και ενώ η άσκηση θα μπορούσε να είναι το “μαγικό χάπι” για πολλά προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, όπως το στρες και η κατάθλιψη, είναι λίγοι εκείνοι οι φορείς που θα την πρότειναν ως θεραπεία. Και όμως, ο ίδιος πιστεύει (και το υποστηρίζει με πολλαπλές έρευνες και αποδείξεις) ότι όλοι μας θα επωφελούμασταν από την άσκηση, ένα χαλαρό περπάτημα ή τρέξιμο για μισή ώρα πέντε μέρες την εβδομάδα, όχι δηλαδή κάτι τόσο απαιτητικό ή δύσκολο. Και σίγουρα θα καταφέρναμε να έχουμε ένα διπλό κέρδος φροντίζοντας σώμα και εγκέφαλο ταυτόχρονα.

Αν λοιπόν αναζητάτε ένα τρόπο να βελτιώσετε την καθημερινότητα σας, να διαχειριστείτε τα αρνητικά συναισθήματα, να νιώσετε περισσότερη ευεξία, και μέσα σε όλα αυτά, να προστατέψετε και τον εγκέφαλο σας (αυτό το όργανο που κάνει τον καθένα από εμάς αυτό ακριβώς που είναι), τότε το Brainfit είναι το βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε για να πειστείτε για την ευεργετική δράση της γυμναστικής και να τη βάλετε στο πρόγραμμα σας από σήμερα κιόλας.

Βρείτε το βιβλίο από τις Εκδόσεις Πατάκη.

 

Pin this

γυμναστική εγκέφαλο brainfit βιβλίο

brainfit εγκέφαλος
γυμνάζοντας εγκέφαλο

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.