Home POSTS Dear future me

Dear future me

by Alceste
________________________________

Εσύ θα έγραφες γράμμα στο μελλοντικό εαυτό σου;

Εγώ πάντως ναι, κι αυτό είναι το δικό μου γράμμα.

Προτιμάς να το ακούσεις; Πάτα το play!

 

γράμμα σε εαυτό

 

Αγαπητέ μελλοντικέ μου εαυτέ,

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το “γράμμα” απομένουν λίγες μόνο ώρες για την αλλαγή της χρονιάς, κι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι μέρες που έμοιαζαν να κυλάνε τόσο, μα τόσο αργά, έγιναν εβδομάδες, οι εβδομάδες μήνες, και το 2019 παρελθόν.

Μου φαίνεται πως όσο μεγαλώνουμε ο χρόνος περνάει όλο και πιο γρήγορα, σαν φουρτουνιασμένο ποτάμι που παρασύρει τα πάντα στο πέρασμα του. Μια στιγμή να κλείσεις τα μάτια σου, και ξαφνικά οι διακοπές έχουν τελειώσει, το καλοκαίρι έχει τελειώσει, οι φιλίες έχουν τελειώσει. Γιατί ο χρόνος δεν παρασύρει μονάχα τη ζωή μας, αλλά και όλα όσα δεν έχουν αρκετά γερά θεμέλια για να αντέξουν.

Ξέρω πως είναι δύσκολο καμιά φορά να βλέπεις τους ανθρώπους να φεύγουν από τη ζωή σου αθόρυβα, σαν ξεραμένα φύλλα που πέφτουν στον πρώτο άνεμο. Φοβάμαι πως όσο μεγαλώνεις τα πεσμένα φύλλα θα γίνονται όλο και περισσότερα και τα λεπτά σου κλαδιά θα ξεχωρίζουν έτσι άδεια που θα είναι.

Φοβάμαι πως κάποια στιγμή θα συνηθίσεις την έλλειψη, την απουσία, θα την αποδεχτείς ως φυσικό ακόλουθο του να μεγαλώνεις. Αυτή η έλλειψη όμως δε σημαίνει και μοναξιά. Το έλεγε κι ο Βέγγος, λίγα χέρια να έχεις στη ζωή σου γιατί τα πολλά σε κατσιάζουν. Λίγα και καλά.

 

γράμμα μελλοντικός εαυτός

 

Ξέρω πως η χρονιά που πέρασε σε τέσταρε, ίσως πιο πολύ από τις προηγούμενες, και πως υπήρξαν στιγμές που ένιωσες ότι έφτανες στα όρια σου. Όμως μάντεψε τι; Τα όρια σου δεν ήταν εκεί, κι αν ήταν, κατάφερες και τα πήγες λίγο παραπέρα. Οι άνθρωποι δεν είναι μπαλόνια, είναι λάστιχα. Μπορούν πάντα να τεντώσουν λίγο ακόμα, αν όμως τους αφήσεις, θα σε χτυπήσουν. Να είσαι λάστιχο λοιπόν, αλλά να ελέγχεις τη δύναμη σου.

Είναι τρομακτικό, αυτό που αλλάζει η χρονιά κι αναρωτιέσαι τι θα σου φέρει, μα κυρίως τι θα σου πάρει. Φοβάσαι μην πάρει τα σημαντικά κι αφήσει πίσω τα ασήμαντα. Κάνεις διαπραγματεύσεις κι ανταλλαγές. Όσο μεγαλώνεις κάθε απώλεια γράφει όλο και πιο βαθιά μέσα σου, και με τόσες ουλές αναρωτιέσαι πώς μπορείς να είσαι ακόμα ολόκληρος. Όμως είσαι, γιατί είσαι λάστιχο, έτσι δεν είπαμε;

Η χρονιά που έρχεται σε γεμίζει αγωνία: άραγε πόσα νέα πράγματα θα έρθουν στη ζωή σου; Τι εμπειρίες θα ζήσεις; Πόσο πιο δυνατή, και πιο δυναμική θα σε αφήσει; Θα σε πάει ταξίδια σε παλιά και νέα μέρη; Άραγε, θα σου δώσει την ευκαιρία να μάθεις κάτι (ή πολλά) καινούρια; Θα σε αναγκάσει να πάρεις (καλά) ρίσκα που θα σε εξελίξουν; Θα σου φέρει καινούριους ανθρώπους στο δρόμο σου; Οι πιθανότητες είναι αμέτρητες, και εσύ σαν παιδί περιμένεις δίπλα από το δέντρο να τις δεις να ξετυλίγονται μπροστά σου.

 

γράμμα εαυτός

 

Μελλοντικέ μου εαυτέ, ελπίζω ο άνθρωπος που είμαι τώρα να σε κάνει περήφανη, αλλά κι ο άνθρωπος που είσαι εσύ αυτή τη στιγμή να κάνει περήφανη τη μελλοντική Άλκηστη. Ελπίζω να κοιτάζεις πίσω και να σκέφτεσαι ότι ναι, έκανες το καλύτερο δυνατό, κι ότι θα προσπαθείς πάντα για αυτό. Εύχομαι να θυμάσαι να με φροντίζεις (να σε φροντίζεις) και να με αγαπάς (να σε αγαπάς) με κάθε τρόπο.

Εύχομαι όταν διαβάζεις αυτό το γράμμα που γράφεται τώρα, το τελευταίο κρύο απόγευμα του Δεκεμβρίου, να έχεις ένα αισιόδοξο πνεύμα αρκετά δυνατό ώστε να κατακτήσει το άγνωστο και μια γενναία καρδιά έτοιμη να αντικρύσει το χάος χωρίς να φοβηθεί.

Το τελευταίο απόγευμα του 2019, μετά από πολλές μέρες συννεφιάς και βροχής, τα σύννεφα ξαφνικά άνοιξαν και βγήκε ο ήλιος, λίγο πριν δύσει. Κάπως έτσι εύχομαι να είναι η ζωή σου αγαπητέ μελλοντικέ μου εαυτέ. Ο ήλιος να βρίσκει πάντα το δρόμο του προς τα εσένα.

Με πολλή αγάπη,

Ο παρελθοντικός -2019- εαυτός σου.

 

*Αυτό το γράμμα γράφτηκε την 31η Δεκεμβρίου 2019 και δημοσιεύτηκε την 29η Ιουνίου 2020.

Αν θέλεις να στείλεις και εσύ ένα γράμμα στο μελλοντικό σου εαυτό, μπες στο futureme.org.

 

Αν σου άρεσε αυτό το κείμενο…

 

Pin this

το γράμμα στο μέλλονγράμμα σε εαυτό

ο μελλοντικός εαυτός
γράμμα μελλοντικός εαυτός

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

6 comments

Marina Tsardakli June 29, 2020 - 8:48 pm

Έχω γράψει ένα γράμμα στον εαυτό μου, κανονικότατα σε χαρτί αλληλογραφίας, με φάκελο, κανονικότατα! Για την ακρίβεια, έχω γράψει δύο. Ένα για τα 35 κι ένα για τα 40!
Νομίζω, ότι χρησιμεύει πολύ. Τόσο τώρα, για σε κάνει να αναλογίζεσαι, το παρόν και το μέλλον κι όταν καταγράφεις κάτι στο χαρτί, γίνεται λίγο πιο ξεκάθαρο!
Αλλά και τότε, σε βοηθά να καταλάβεις την εξέλιξη σου, αν πέτυχες τους στόχους σου (όποιοι κι αν είναι αυτοί), αλλά και αν άλλαξε ο τρόπος σκέψης σου!
Ευχαριστούμε, που μοιράστηκες το γράμμα σου μαζί μας! Και μακάρι ο επίλογος σου, να μας συντροφεύει όλους! Κι ο ήλιος βρίσκει πάντα το δρόμο προς τα εμάς.

Reply
Alceste July 9, 2020 - 12:15 pm

Υπέροχη ιδέα, δεν το είχα σκεφτεί να το κάνω για κομβικές ηλικίες, αλλά νομίζω ότι με ενέπνευσες. Να κάτι ωραίο για να κάνεις δώρο στο μελλοντικό εαυτό σου! Ελπίζω όταν με το καλό ανοίξεις τα γράμματα να ανακαλύψεις ότι είσαι πολύ πιο μπροστά στη ζωή σου από όσο ονειρευόσουν!

Reply
Denia July 1, 2020 - 7:17 am

Εκπληκτικό. Με συγκίνησε τόσο πολύ αυτό το γράμμα. Μου δημιούργησε μια έντονη ανάγκη να πράξω ανάλογα πριν βάλω έναν ακόμα χρόνο πάνω μου. Πολύ θα ήθελα να είχα διαβάσει αυτό το κείμενο ένα χρόνο πίσω και σε αυτά μου τα γενέθλια να με περίμενε ένα “δώρο-γραμμα”.
Θα ήταν υπέροχο.
Με σιγουριά σου λέω, ότι του χρόνου θα είναι το δικό μου δώρο στον εαυτό μου. Σε ευχαριστώ για τις όμορφες ιδέες σου
Σε φιλώ γλυκά.

Reply
Alceste July 9, 2020 - 12:13 pm

Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε Ντένια μου! Εύχομαι του χρόνου το γράμμα αυτό να σε συγκινήσει, αλλά να σε βρει τόσο σοφή ώστε να μην έχει να σου διδάξει τίποτα καινούριο!

Reply
olympiannazoudia December 7, 2020 - 7:45 pm

Αχ βρε Άλκηστη!!! Τι μου θύμισες τώρα. Ότι έχω γράψει ένα γράμμα στον μελλοντικό εαυτό μου για όταν θα φτάσω στην ηλικία που είμαι. Μάλιστα το έχω δώσει να μου το φυλάξουν. Επίσης, δε ξέρω αν γνωρίζεις, το γράμμα στον εαυτό μου και ειδικά στον μελλοντικό μου εαυτό – αλλά και στον εαυτό μου ως παιδί- είναι μια κλασική ψυχοθεραπευτική άσκηση. Την έχω κάνει εγώ παλιότερα ως θεραπευόμενη και τώρα πια βάζω τους θεραπευόμενούς μου να την κάνουν. Ανεκτίμητος θησαυρός το γράμμα, μα πιο πολύ το εκπληκτικό άρθρο σου.

Reply
Alceste December 7, 2020 - 9:05 pm

Εγώ το έχω συνήθεια, κάθε εξάμηνο ή σε δύσκολες στιγμές να γράφω ένα τέτοιο γράμμα, πιο πολύ για να θυμίζω στον εαυτό μου ότι υπάρχει ένα αύριο όπου όλα θα είναι καλύτερα, αλλά και για να υπεν-θυμίζω στον μελλοντικό εαυτό μου ότι κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα κι αυτές τις δυσκολίες που έμοιαζαν ανυπέρβλητες!
Η αλήθεια είναι πως δεν ήξερα ότι χρησιμοποιείται σαν άσκηση, αλλά μου έδωσες έναν ακόμα λόγο για να συντηρήσω αυτή τη συνήθεια!
Ευχαριστώ πολύ! <3

Reply

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.