Home POSTS Ένα ακόμα ηλιοβασίλεμα

Ένα ακόμα ηλιοβασίλεμα

by Alceste
________________________________

Είμαστε στη θάλασσα κι ο ήλιος έχει αρχίσει να παίρνει γοργά την κατηφόρα, χρωματίζοντας τα πάντα γύρω του με ένα υπέροχο πορτοκαλί χρώμα που κανένας ζωγράφος δε θα μπορέσει να αναπαράγει ποτέ με τόση ακρίβεια.

“Κοίταξε εκείνο το σύννεφο, έχει τόσο περίεργο σχήμα”, μου λέει.

“Ναι αλλά το ηλιοβασίλεμα είναι πιο όμορφο,” του απαντάω, αρνούμενη να κοιτάξω αλλού έστω και για ένα δευτερόλεπτο, μαγεμένη από τον ορίζοντα.

“Είναι ένα ακόμα ηλιοβασίλεμα. Αύριο θα έχει κι άλλο.”

Κανένα όμως δε θα είναι όπως αυτό,” κι η κουβέντα αργοσβήνει με τα βλέμματα μας στραμμένα σε αντίθετες μεριές.

 

Προτιμάς να το ακούσεις; Πάτα το play!

 

 

ένα ακόμα ηλιοβασίλεμα

 

Ένα ακόμα ηλιοβασίλεμα, σκέφτομαι μετά από λίγες ημέρες. Δεν είχε και τόσο άδικο. Πόσα ηλιοβασιλέματα έχουν έρθει και έχουν περάσει τα τελευταία 30 χρόνια; Χιλιάδες, δίχως υπερβολές. Κι όσο υπάρχουν άνθρωποι να τα αντικρύζουν και να τα θαυμάζουν; Εκατοντάδες χιλιάδες, με άλλα τόσα ίσως μπροστά μας. Τι αξία έχει λοιπόν ένα ακόμα ηλιοβασίλεμα; Η γη γυρίζει κάθε μέρα, ο ήλιος ανατέλλει, τα σύννεφα ταξιδεύουν στον ουρανό, αφήνοντας πού και πού λίγη βροχή στο πέρασμα τους, η μέρα μικραίνει και μεγαλώνει σαν λάστιχο που κάποιος το τραβάει, το φεγγάρι βγαίνει, τα αστέρια ντύνουν τον ουρανό, κι όλα αρχίζουν από την αρχή.

Εκεί πάνω άλλωστε δεν αλλάζουν πολλά. Τίποτα δεν είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτο. Τίποτα δεν ξαφνιάζει. Εδώ κάτω όμως, εδώ ξετυλίγεται ολόκληρο το δράμα. Ζωή που γεννιέται και πεθαίνει, γέλιο και κλάμα συμπαίκτες στο ίδιο παιχνίδι, κάθε άνθρωπος ένας μικρός πλανήτης και οι υπόλοιποι γύρω του δορυφόροι. “Δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει,” κι αυτό το σκέφτεσαι με μια δόση ενθουσιασμού, μα πιο πολύ τρόμου. Ένας ατέλειωτος αγώνας να κλείσεις τις τρύπες που ανοίγουν, και στο ενδιάμεσο, να πάρεις μια ανάσα ανακούφισης, μια βαθιά αναπνοή που γεμίζει ηδονικά τα πνευμόνια σου.

 

ένα ηλιοβασίλεμα

 

Ένα ακόμα ηλιοβασίλεμα, μου λέει. Μα καθένα από αυτά ξεχωριστό. Κι ας μοιάζει ίδιο κάθε φορά που γυρνάς από τη δουλειά και σκοτεινιάζει, ή όταν οδηγάς και το πετυχαίνεις στην Κατεχάκη με πανοραμική θέα της Αθήνας, και ξεκλέβεις λίγο το βλέμμα σου από το δρόμο για να χαζέψεις το μεγαλείο της φύσης συνδυασμένο με το μεγαλείο του ανθρώπου. Κανένα ηλιοβασίλεμα δεν είναι το ίδιο, γιατί κανένα ηλιοβασίλεμα δε σε βρίσκει εσένα να είσαι ο ίδιος. Κανένα ηλιοβασίλεμα δεν είναι ασήμαντο, γιατί όπως κάποια στιγμή ζεις το πρώτο σου έτσι κάποια στιγμή θα ζήσεις και το τελευταίο. Κι όσο ίδια κι αν φαίνονται όλα τα ενδιάμεσα, είναι όλα τους ξεχωριστά, γιατί ηλιοβασίλεμα το ηλιοβασίλεμα γράφεται η ζωή σου όλη.

Μην περνάς λοιπόν τις μέρες σου αγνοώντας τα αυτονόητα. Δίχως αυτά, η ζωή σου δε θα ήταν η ίδια. Αν μια μέρα ξημέρωνε στις 5 και την άλλη στις 7, τι πρόγραμμα θα μπορούσες να βάλεις άραγε στο πολυάσχολο μυαλό σου; Κάποιος όμως φρόντισε γι’αυτή τη σταθερότητα για να πλουτίζεις τη ζωή σου με τα δικά σου χρώματα.

 

για το ηλιοβασίλεμα

 

Ένα ακόμα ηλιοβασίλεμα. Το λες με τόση σιγουριά, πως το αύριο θα έρθει, πως το αύριο θα είναι όπως το φαντάζεσαι, πως εσύ θα είσαι εδώ, στο ίδιο ακριβώς σημείο. Από πού αντλείς τέτοια αισιοδοξία; Δεν έχεις μάθει πως μονάχα στο τώρα μπορείς να υπολογίζεις, σε αυτό που πιάνεις, βλέπεις, κρατάς, κι ότι όλα σου τα αύριο δεν είναι παρά μια κούφια υπόσχεση;

Την επόμενη φορά που θα σταθείς μπροστά από ένα ηλιοβασίλεμα, μη βιαστείς να στρέψεις αλλού το βλέμμα σου. Απόλαυσε αυτό που έχεις, τώρα που το έχεις, όσο το έχεις. Ζήσε το τώρα κι άσε το αύριο να έρθει στην ώρα του. Κι αν το τώρα σου μάθεις να το ξεζουμίζεις, κάθε σου αύριο, στο υπόσχομαι, θα είναι για πάντα ένα δώρο.

 

Αν σου άρεσε αυτό το κείμενο…

Pin this

για ένα ακόμα ηλιοβασίλεμα ηλιοβασίλεμα

ένα ηλιοβασίλεμα
ένα ακόμα ηλιοβασίλεμα

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

6 comments

Ειρήνη October 31, 2020 - 4:33 pm

Δεν ξέρω για ηλιοβασίλεμα, αλλά υπάρχουν πολλές μοναδικές στιγμές που δεν ξεχνάω ποτέ και σίγουρα θα ήθελα να ξανά νιώσω. Έστω και αν είναι μόνο το συναίσθημα εκείνων των στιγμών.

Reply
Alceste November 9, 2020 - 11:28 am

Πόσο σε καταλαβαίνω…

Reply
Marina Tsardakli November 1, 2020 - 1:48 pm

Πόσο δίκιο έχεις Άλκηστη!
Τίποτα δεν είναι δεδομένο! Δε ξέρουμε ποιο ηλιοβασίλεμα θα ‘ναι το τελευταίο. Γι’ αυτό πρέπει να απολαμβάνουμε τη ζωή.
Πόσο σύμφωνη με βρήκε η σκέψη σου με τα ηλιοβασιλέματα. “Κανένα ηλιοβασίλεμα δεν είναι το ίδιο, γιατί κανένα ηλιοβασίλεμα δε σε βρίσκει εσένα να είσαι ο ίδιος”.
Έχω έναν έρωτα με τον ουρανό και τις εκφάνσεις του! Οπότε λάτρεψα την ανάρτηση σου!
Ευχαριστούμε για το όμορφο μήνυμα και την τροφή για σκέψη!
Καλό μήνα!

Reply
Alceste November 9, 2020 - 11:29 am

Ο ουρανός έχει να μας μάθει πολλά για τη ζωή, και να μας ταξιδέψει με τα υπέροχα χρώματα του!
Καλό μήνα να έχουμε, με υγεία και πολύ κουράγιο!

Reply
Denia November 2, 2020 - 7:18 pm

Λατρεύω τα ηλιοβασιλέματα. Καθένα έχει την δική του μαγεία. Δεν τα ξεχωρίζω και τα κρατώ μέσα μου βαθιά, σαν μια μυστική υπερδύναμη. Νιώθω τυχερή καθώς έχω απολαύσει πολλά ταξίδια του μυαλού κοιτάζοντας απλά τα υπέροχα χρώματα του ουρανού. Επίσης, ξεχωριστή που είχα την τύχη να τα απολαμβανω σε μια μοναδική παραλία, μιας και τα καλοκαιρινά ηλιοβασιλέματα είναι τα αγαπημένα μου.

Reply
Alceste November 9, 2020 - 11:22 am

Πόσο χαίρομαι που συμφωνούμε σε αυτό! Είμαστε ρομαντικές ψυχές κατά βάθος!…

Reply

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.