Home POSTS Everything is f*cked

Everything is f*cked

by Alceste
________________________________

Ένα βιβλίο για την ελπίδα

«Μήπως η ελπίδα δεν είναι το αντίδοτο απέναντι στο κακό, αλλά είναι μια άλλη μορφή του κακού; Κι αν η ελπίδα είναι απλά αυτό που ξέμεινε στο κουτί (της Πανδώρας)

Στο νέο του βιβλίο, ο Mark Manson (τον οποίο γνωρίσαμε μέσα από το βιβλίο The subtle art of not giving a f*ck, ένα βιβλίο-ύμνος για όλα εκείνα στα οποία δίνουμε παράλογα πολλή σημασία) μιλάει για την ελπίδα. Γι’αυτό το συναίσθημα που μας στηρίζει όπως ο φάρος τα πλοία τις φουρτουνιασμένες νύχτες, για την ανάγκη που έχουμε να πιστεύουμε πάντα σε ένα καλύτερο αύριο, και τα όνειρα που χτίζουμε πάνω σε αυτή την πεποίθηση πως τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.

Το Everything is f*cked του Mark Manson δεν είναι ένα βιβλίο για την ελπίδα.

Είναι ένα βιβλίο ενάντια στην ελπίδα. Γιατί για τον Mark, η ελπίδα δεν είναι φάρμακο που γιατρεύει, αλλά ξυλοκαΐνη που μουδιάζει τον πόνο.

«…the only thing that can ever truly destroy a dream is to have it come true.»

 

Μπορείς και να το ακούσεις, απλά πατώντας το play!

 

 

everything is fucked mark manson

 

Το Everything is F*cked ξεκινάει εξηγώντας πώς λειτουργεί η ανθρώπινη συνείδηση, την οποία ο Mark Manson χωρίζει στο Λογικό και στο Συναισθηματικό Μυαλό (Thinking και Feeling Brain). Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε οι περισσότεροι, το τιμόνι στο αυτοκίνητο της συνείδησης μας κρατάει το Συναισθηματικό Μυαλό, και το Λογικό το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να κατευθύνει και να κατευνάζει τις εξάρσεις του, σαν καλός συνοδηγός.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Η λογική δεν κυριαρχεί στο συναίσθημα απλά με μια προτροπή. Γιατί το συναίσθημα είναι αυθόρμητο, ανεξέλεγκτο, και αποζητά όλα εκείνα τα οποία το τρέφουν. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι πολύ δύσκολο να πιέσεις τον εαυτό σου να κάνει το οτιδήποτε αν απλά δεν έχει τη διάθεση να το κάνει. Εξού και το πρόβλημα της αναβλητικότητας.

Το συναίσθημα είναι δράση. Είναι το καύσιμο που μας κινητοποιεί να κάνουμε το οτιδήποτε. Γι’αυτό είναι τόσο δυνατό, αλλά ταυτόχρονα και τόσο επικίνδυνο, γιατί η πλάστιγγα μπορεί να γείρει και προς τις δύο μεριές εξίσου εύκολα.

 

everything is fucked mark manson

 

Ένα μεγάλο κομμάτι του συναισθηματικού μας κόσμου σχετίζεται με την εικόνα και την αξία που έχουμε αποδώσει στον εαυτό μας. Αν βιώνουμε συνέχεια συνθήκες απόρριψης, τότε θα αρχίσουμε να πιστεύουμε πως αυτό είναι που αξίζουμε. Ή αντίστροφα, αν όλοι μας λένε πόσο καλοί και αξιόλογοι είμαστε, η εικόνα που θα χτίσουμε για τον εαυτό μας θα είναι συναφής με αυτό. Ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε και κρίνουμε τη ζωή μας είναι το άθροισμα των συναισθημάτων μας σε βάθος χρόνου.

Και εδώ βρίσκει τη θέση της η ελπίδα. Όταν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά, όταν η εικόνα που έχουμε χτίσει για τον εαυτό μας, ή οι αξίες στις οποίες πιστεύουμε δεν μπορούν να μας στηρίξουν πια, τότε δημιουργείται μια κρίση. Ταυτότητας και αξιών. Και κάπως έτσι αρχίζουμε να πιστεύουμε και να ελπίζουμε ότι αυτό στο οποίο πιστεύουμε μπορεί με κάποιο τρόπο να μας βοηθήσει.

Γιατί όμως είναι τόσο κακό το να ελπίζουμε;

 

everything is fucked mark manson

 

Είναι απλό. Όσα περισσότερα έχεις, τόσα πιο πολλά μπορείς να χάσεις. Όσα πιο πολλά μπορείς να χάσεις, τόσο πιο δύσκολο είναι να συνεχίσεις να ελπίζεις. Μα το πιο σημαντικό είναι πως όταν οι ελπίδες μας γίνονται πραγματικότητα, τότε τις χάνουμε, και όχι μόνο πρέπει να βρούμε καινούριες, μα κυρίως, συνειδητοποιούμε ότι αυτό στο οποίο ελπίζαμε δεν ήταν τόσο καλό τελικά. Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις για να καταστρέψεις ένα όνειρο είναι το να το ζήσεις.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Η ελπίδα είναι το μέλι που μας γλυκαίνει ενώ ένα θηρίο κατασπαράζει τη σάρκα μας. Η ελπίδα είναι αυταπάτη. Είναι η μαγική λύση σε όλα μας τα προβλήματα. Το ζητούμενο δεν είναι το πόσο καλά ή πόσο πολύ ελπίζεις, αλλά το τι κάνεις πέρα από το να ελπίζεις.

Μην εύχεσαι για μια καλύτερη ζωή, έναν καλύτερο κόσμο, μια καλύτερη δουλειά. Μην ελπίζεις να αλλάξουν τα πράγματα. Το μόνο στο οποίο ασκείς έλεγχο είναι ο εαυτός σου. Don’t hope for better, be better. Έτσι μόνο μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο.

 

everything is fucked mark manson

 

Αυτή είναι η Άβολη Αλήθεια, όπως την ονομάζει ο Mark Manson, και ο μόνος τρόπος για να βελτιώσουμε τη ζωή μας δεν είναι το να βασιζόμαστε στην ελπίδα αλλά σε εκείνες τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, τις θυσίες που πρέπει να κάνουμε, και τον πόνο που πρέπει να υποστούμε. Έτσι μόνο έρχεται η αλλαγή. Otherwise, everything is f*cked.

 

Το βιβλίο του Mark Manson κυκλοφορεί και στα ελληνικά και μπορείς να το βρεις εδώ*.

 

Εσύ έχεις διαβάσει το Everything is F*cked; Άφησε μου το σχόλιο σου ή μοιράσου αυτή την ανάρτηση στο facebook!

*Η ανάρτηση περιέχει affiliate link.

 

Pin this

everything is fucked mark mansoneverything is fucked mark manson

everything is fucked mark manson
everything is fucked mark manson

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

2 comments

Denia July 1, 2020 - 7:09 am

Καλημέρα φίλη μου. Πολύ όμορφο κείμενο. Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο ακόμα, αλλά η προσέγγιση σου με εντυπωσίασε και με κινητοποίησε λιγάκι παραπάνω. Σε λίγες μέρες θα σου πω εντυπώσεις.
Συνέχισε να μας εμπνέεις.
Σε φιλώ.

Reply
Alceste July 9, 2020 - 12:13 pm

Σε ευχαριστώ Ντένια μου! Ο συγκεκριμένος είναι πολύ motivational, δες και το κανάλι του στο YouTube, αξίζει! Φιλιά!

Reply

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.