Home POSTS Ευτυχισμένοι, ό,τι κι αν συμβεί

Ευτυχισμένοι, ό,τι κι αν συμβεί

by Alceste
________________________________

Τον Ταλ Μπεν-Σαχάρ μου τον σύστησαν πριν χρόνια, όταν είχα πρωτοαρχίσει να ακούω podcast στο αυτοκίνητο, και ασχολιόμουν δειλά-δειλά με την εκλαϊκευμένη ψυχολογία. Καθηγητής του Harvard, έχει διδάξει ένα από το πιο δημοφιλή και επιτυχημένα μαθήματα στην ιστορία του πανεπιστημίου, τα Μαθήματα Θετικής Ψυχολογίας που μπορείς να βρεις στο youtube, και τα οποία, σου υπόσχομαι, θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπεις τη ζωή σου και τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζεις.

Θετική ψυχολογία όμως, εν μέσω πανδημίας; Πώς μπορούμε να βρούμε την ευτυχία κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας; Και μήπως η ευδαιμονία ξεκινάει τελικά πρώτα από όλα από μέσα μας, και λιγότερο από όσα συμβαίνουν έξω από εμάς και από τον έλεγχο μας;

“Ευτυχισμένοι, ό,τι κι αν συμβεί”. Αυτός είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Ταλ Μπεν-Σαχάρ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, και είναι ένα ανάγνωσμα που πρέπει όλοι να έχουμε στη βιβλιοθήκη μας.

Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις περισσότερα.

 

φράση για ευτυχία

 

Όπως τα περισσότερα βιβλία που διαβάζω και παρουσιάζω σε αυτό εδώ το blog, έτσι και το “Ευτυχισμένοι, ό,τι κι αν συμβεί” με βρήκε να υπογραμμίζω και να κυκλώνω πολλές φράσεις που μου έκαναν εντύπωση και που ήθελα να τις θυμάμαι. Μάλιστα, για πρώτη φορά, οι σελίδες που έχω μαρκάρει με τους σελιδοδείκτες μου είναι περισσότερες από εκείνες που έχω αφήσει κενές, κι αυτό γιατί σχεδόν κάθε κεφάλαιο του βιβλίου είναι γεμάτο με χρήσιμες συμβουλές και σοφές παρατηρήσεις, που δεν περνούν απαρατήρητες κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.

Τι μας λέει λοιπόν ο Ταλ στο νέο του βιβλίο, και τι θα κερδίσεις και εσύ μόλις το διαβάσεις;

Ο συγγραφέας και καθηγητής παρουσιάζει μια νέα τεχνική επίτευξης της ευτυχίας, την οποία ονομάζει SPIRE. Στα αγγλικά, αυτό το ακρωνύμιο αντιστοιχεί στις λέξεις Spiritual (Πνευματικός), Physical (Σωματικός), Intellectual (Διανοητικός), Relational (Σχεσιακός), και Emotional (Συναισθηματικός). Στην ουσία, πρόκειται για τις πέντε πιο σημαντικές πτυχές της ευεξίας όπως τις έχει κατατάξει ο ίδιος μετά από χρόνια ερευνών και αναγνώσεων. Ο Ταλ έχει καταλήξει λοιπόν πως ένας άνθρωπος για να έρθει πιο κοντά στην ευτυχία πρέπει να φροντίζει και να προστατεύει αυτούς τους πέντε πυλώνες της ζωής του. Σε καθένα από τα κεφάλαια του βιβλίου αναλύει μία από αυτές τις ενότητες, δίνοντας απλές, χειροπιαστές και εύκολα εφαρμόσιμες συμβουλές για το πώς μπορεί ο καθένας από εμάς να βελτιώσει καθεμία από αυτές. Χωρίς θεωρίες, αναλύσεις και περιττές…φανφάρες, ο Ταλ αγγίζει την ουσία των πραγμάτων και μας αποδεικνύει πως η ευτυχία δεν είναι κάτι άπιαστο και φανταστικό, αλλά ότι θέλει δουλειά, προσπάθεια, και συνεχή επένδυση, η οποία όμως είναι σίγουρο ότι θα αποδώσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

 

tal ben shahar

 

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θίγει, και το οποίο διαπερνά τον ιστό κάθε κεφαλαίου, και έχει άμεση συσχέτιση και με την βίωση μιας μεγάλης κρίσης όπως αυτή της πανδημίας, είναι η έννοια της αντι-ευθραυστότητας.Το ζητούμενο, όπως λέει, δεν είναι να μη “λυγίζουμε”, να μη “σπάμε”, αλλά μετά από πίεση, όχι να επιστρέφουμε στην πρότερη κατάσταση μας, αλλά να γινόμαστε ισχυρότεροι. Ουσιαστικά, μέσα από κάθε δυσκολία, να σκληραίνουμε και να αλλάζουμε το κέλυφος μας ώστε να γινόμαστε πιο ανθεκτικοί. Γιατί ακόμα και οι μεγάλες κρίσεις, όπως αυτής της πανδημίας, ή άλλες συνθήκες που μπορεί να βιώσουμε, έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν μια καλή αφορμή για την προσωπική εξέλιξη μας, και οφείλουμε στον εαυτό μας να τις εκμεταλλευτούμε στο έπακρο. Ακόμα κι αν μοιάζει αντιφατικό το να βρίσκεις κάτι θετικό μέσα σε τόση δυστυχία.

Η ευτυχία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της ζωής μας, που επηρεάζει και καθορίζει τα πάντα. Η ευτυχία, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, δεν είναι μια τετελεσμένη κατάσταση, ένας τερματισμός που αφότου τον διασχίσουμε έχουμε ολοκληρώσει την προσπάθεια μας. Είναι Μαραθώνιος, και απαιτεί συνεχή προσπάθεια. Τα οφέλη της όμως μετακυλούν σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Κι αν πιστεύουμε ότι η επιτυχία είναι αυτή που μας κάνει ευτυχισμένους, ο Ταλ μας προτρέπει να το ξανασκεφτούμε. Η ευτυχία είναι αυτή που φέρνει την επιτυχία, και όχι το αντίστροφο.

 

βιβλίο tal ben shahar

 

Ο Ταλ, στα λίγα αλλά μεστά με νόημα, κεφάλαια του “Ευτυχισμένοι, ό,τι κι αν συμβεί”, παρουσιάζει και αναλύει διάφορα ενδιαφέροντα θέματα, όπως για παράδειγμα, η σημασία του να έχουμε ένα σκοπό στη ζωή μας, και να δίνουμε νόημα σε αυτά που κάνουμε, ακόμα και τα πιο απλά, ο διαλογισμός και οι απλές τεχνικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να τον εφαρμόζουμε καθημερινά, η αξία του στρες στη ζωή μας, και το πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε προς όφελος μας, αλλά και η αποδοχή της αποτυχίας, όχι μόνο ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, αλλά ως ένα εξαιρετικό μέσο μάθησης και προόδου.

Το “Ευτυχισμένοι, ό,τι κι αν συμβεί” είναι ένα σύντομο αλλά γεμάτο νόημα εγχειρίδιο το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας, τις συνθήκες διαβίωσης μας, και τις σχέσεις μας, με τους άλλους και με τον εαυτό μας. Είναι ένα βιβλίο το οποίο δεν αρκεί να διαβάσεις μονάχα μία φορά, αλλά που πρέπει να επισκέπτεσαι τακτικά, για να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τις χρήσιμες συμβουλές του, αλλά και για να αντλείς λίγη από την αισιοδοξία που ξεχειλίζει από τις σελίδες του. Γιατί αν μας λείπει κάτι είναι μια δόση θετικότητας για να θυμηθούμε πως υπάρχει κι αυτή η άλλη πλευρά της ζωής, αρκεί να δουλέψουμε για εκείνη όσο πιο πολύ μπορούμε.

Απόκτησε και εσύ το δικό σου αντίτυπο του “Ευτυχισμένοι, ό,τι κι αν συμβεί”, και πίστεψε με, δε θα μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Βρες το στις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, ή εδώ.

 

Pin this

ευτυχισμένοι ό,τι κι αν συμβεί βιβλίο ευτυχισμένοι βιβλίο

ευτυχισμένοι
ευτυχισμένοι tal ben shahar

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

2 comments

Natassa's blog tips January 5, 2022 - 9:27 am

Η ευτυχία δεν είναι δύσκολο να αποκτηθεί και δε χρειάζεται υλικά για να την αποκτήσεις είναι μία κατάσταση που όλοι μπορούμε να την έχουμε. Τέλος πάντων ήθελα να σου πω επίσης ότι προσπάθησα να πάρω μέρος και στο challenge που έκανες αλλά το θυμήθηκα όταν ήταν να τελειώσει και δεν πρόλαβα. Την επόμενη φορά θα είμαι πιο γρήγορη

Reply
Alceste January 8, 2022 - 12:10 pm

Πράγματι Νατάσσα, έχεις δίκιο!
Ελπίζω στο επόμενο 🙂

Reply

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.