Home CHECKLISTS Γιατί χρειάζεσαι τη ρουτίνα

Γιατί χρειάζεσαι τη ρουτίνα

by Alceste
________________________________

Οι διακοπές, όπως όλα τα ωραία, κάποια στιγμή τελειώνουν. Η ανεμελιά της παραλίας, τα ξενύχτια των Χριστουγέννων, και οι βόλτες του Πάσχα έχουν ημερομηνία λήξης. Όσο και να θέλουμε να κρατήσουν για πάντα, οι μέρες περνάνε γρήγορα, και πριν το καταλάβουμε, έχουμε γυρίσει το ξυπνητήρι και πάλι στο ON.

Μπορεί να μας ενοχλεί που γυρνάμε πίσω στις υποχρεώσεις και το καθημερινό πρόγραμμα.

Όμως υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί χρειάζεσαι τη ρουτίνα.

 

γιατί χρειάζεσαι τη ρουτίνα

 

Ξέρεις αυτό το αίσθημα στις διακοπές όπου δε θυμάσαι τι μέρα, ώρα και μήνας είναι; Που δε φοράς ποτέ ρολόι, ή αν φοράς, δεν το κοιτάς ούτε στιγμή; Που πηγαίνεις παντού με την ησυχία σου, χωρίς άγχος και βιασύνη; Δεν ακούγεται όλο αυτό ειδυλλιακό; Κι όμως, αν είσαι παραγωγικός άνθρωπος, σου εγγυώμαι ότι μετά από λίγο καιρό, κάτι θα αρχίσει να σου πηγαίνει στραβά. Θα νιώθεις να βαριέσαι, και η υπερβολική ελευθερία θα σε κουράζει. Θα καταλήγεις να κάνεις τα ίδια και τα ίδια, ή ακόμα χειρότερα, τίποτα, πέφτοντας σε μια νέα, χειρότερη, ρουτίνα. Ο άνθρωπος είναι πλάσμα της συνήθειας. Χρειάζεται τη ρουτίνα του. Μέσα από αυτή θέτει στόχους, φτιάχνει πλάνα, και προοδεύει. Χωρίς τη ρουτίνα σου είναι σχεδόν σαν να μην είσαι κάτι. Σαν να χάνεις και εσύ ο ίδιος την ουσία σου.

Η ρουτίνα μας προστατεύει. Από το πολύ ξενύχτι, το πολύ φαγητό, τον πολύ ύπνο. Από την υπερβολή γενικά. Η πλήρης ελευθερία καταντάει δεσμευτική. Είναι όπως όταν πας σε ένα εστιατόριο, από αυτά με τις δεκαπέντε σελίδες κατάλογο. Τι να πρωτοδιαλέξεις; Ψάρι ή κρέας; Κοτόπουλο ή χοιρινό; Φιλέτο ψητό ή στη γάστρα; Με πατάτες ή ρύζι; Το έχουν δείξει και έρευνες: όσες περισσότερες επιλογές έχεις, τόσο πιο δύσκολο είναι να καταλήξεις. Όλα μοιάζουν εξίσου ωραία, και το ρίσκο να κάνεις μια κακή επιλογή μοιάζει αναλογικά τεράστιο. Έτσι είναι και με την απουσία της ρουτίνας: τα πάντα είναι επάνω στο τραπέζι, κι από το να διαλέξεις λάθος, προτιμάς την απραγία.

 

γιατί χρειάζεσαι τη ρουτίνα

 

Με τη ρουτίνα χτίζεις καλές συνήθειες ή αποβάλλεις τις κακές πιο εύκολα. Αν για παράδειγμα, θέλεις να κάνεις δίαιτα, ο μόνος τρόπος να το πετύχεις είναι με πρόγραμμα. Για να ξεκινήσεις γυμναστήριο, αρκεί να επιλέξεις 2-3 προγράμματα και να πηγαίνεις σε αυτά κάθε βδομάδα για ένα μήνα. Ρουτίνα σημαίνει σύστημα, επίτευξη στόχων, και τελικά, αυτοβελτίωση.

 

Θέλεις να μπεις ξανά σε ρυθμούς αλλά…δυσκολεύεσαι; Ένα καλό organizer* θα σε βοηθήσει να βάλεις σε τάξη τους στόχους και τα to do σου!

 

Θα σου φανεί αντιφατικό, αλλά χάρη στη ρουτίνα, έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Όταν η καθημερινότητα σου μπαίνει σε μια σειρά, οι υποχρεώσεις σου ταξινομούνται, καθώς θέτεις ένα συγκεκριμένο πλάνο με προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα. Έτσι, μπορείς να δώσεις στον εαυτό σου την ελευθερία να καθίσει στον καναπέ το βράδυ χωρίς τύψεις ότι χαζεύει. Όταν η to-do λίστα σου είναι ολόκληρη τσεκαρισμένη, έχεις κερδίσει τον ελεύθερο χρόνο σου, τον οποίο απολαμβάνεις με μεγαλύτερη χαρά.

Η απουσία ρουτίνας δε σημαίνει περισσότερη ευτυχία ή ανεμελιά. Εκτός κι αν είσαι τριών χρονών και το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να παίζεις όλη μέρα. Άνθρωπος χωρίς στόχους είναι άνθρωπος δυστυχής. Κι αυτό γιατί αφήνει το χρόνο του να περνάει χωρίς να κάνει το οτιδήποτε σημαντικό. Δεν έχει βλέψεις και προσδοκίες, δε φαντάζεται ένα διαφορετικό μέλλον, και επαναπαύεται στο οικείο, αν και ανώφελο, τώρα.

 

γιατί χρειάζεσαι τη ρουτίνα

 

Όταν δεν έχεις ρουτίνα, όλα είναι πιο δύσκολα. Ξυπνάς το πρωί και πρέπει να σκεφτείς τι θα κάνεις. Δεν έχεις ένα σύστημα επάνω στο οποίο μπορείς να βασιστείς, κι έτσι, μοιάζουν όλα πιο κουραστικά. Αντίστοιχα, είναι πιο εύκολο να πέσεις θύμα χρονοτριβής, να γίνεις δηλαδή και εσύ ένας procrastinator που αναβάλλει όσα δε θέλει να κάνει για αύριο. Στο τέλος της ημέρας λοιπόν, δεν θα έχεις κάνει τίποτα, βιώνοντας το τεράστιο κενό του ανεκπλήρωτου.

Ξέρω ότι η λέξη ρουτίνα είναι χρωματισμένη αρνητικά. Και ως ένα σημείο, όχι παράλογα. Όμως χρειάζεσαι τη ρουτίνα, για να έχεις πρόγραμμα, να βελτιώνεσαι, να θέτεις στόχους, και να αξιοποιείς το χρόνο σου παραγωγικά. Μη φοβάσαι λοιπόν τη ρουτίνα. Ακόμα και στο σύμπαν, έστω και για λίγο, κάποια πράγματα μένουν σταθερά. Choose to be a planet, not a shooting star.

 

Βρήκες χρήσιμο αυτό το post? Αν ναι…

 

*affiliate link

Pin this

giati xreiazesai ti routina pinterest

giati xreiazesai ti routina pinterest 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

giati xreiazesai ti routina pinterest 3
γιατί χρειάζεσαι τη ρουτίνα
γιατί χρειάζεσαι τη ρουτίνα

 

 

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

8 comments

Ερωφίλη September 3, 2019 - 12:49 pm

Συμφωνώ απόλυτα, η ρουτίνα είναι κάτι που χρειαζόμαστε!! Προφανώς, μια ρουτίνα που ταιριάζει σε εμάς προσωπικά, στις ανάγκες μας και σε αυτά που θέλουμε να πετύχουμε.
Πιάνω τον εαυτό μου να νιώθει μια μικρή έως πλήρη αποδιοργάνωση κάθε φορά που είμαι πολύ χαλαρή ως προς την τήρηση της ρουτίνας μου. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, τον Σεπτέμβριο δυναμικά, με ρουτίνα!!

Reply
Alceste September 8, 2019 - 11:19 am

Κι εγώ το ίδιο παθαίνω όταν χαλαρώνει το πρόγραμμα μου. Συνειδητοποιώ ότι γίνομαι τελικά πολύ λιγότερο παραγωγική γιατί δεν έχω το χρόνο να με πιέζει, και έτσι, κάνω λιγότερα από όσα θα ήθελα!

Reply
Τριανταφυλλένια September 5, 2019 - 3:12 pm

Συμφωνώ πως η ρουτίνα είναι πολύ βοηθητική στο να πετύχει κανείς τους στόχους του, παρά απλώς να “επιβιώνει”!!

Reply
Alceste September 8, 2019 - 11:17 am

Ακριβώς αυτό! Μας βάζει σε αναγκαστική τάξη!

Reply
Ρία LACREME September 15, 2019 - 3:00 pm

Συμφωνώ και διαφωνώ παράλληλα.. Ενώ είναι καλό και εποικοδομητικό να έχεις τη ζωή σου σε μια τάξη και πρόγραμμα, καμιά φορά είναι καλό να αφήνουμε ελεύθερο χρόνο στο πρόγραμμα μας. Κι αν είναι εφικτό ακόμα και σε καθημερινή βάση… Να μπορούμε να γίνουμε πιο ευέλικτοι, να μπούμε στη διαδικασία να σκεφτούμε αυθόρμητα τι θέλουμε να κάνουμε και πως να περάσουμε το χρόνο μας πιο διασκεδαστικά με βάση το ένστικτο της στιγμής και όχι με τα ένα εκατομμύριο πρέπει που βρίσκονται στη “To Do” λίστα μας.

Όσο περισσότερη ελευθερία έχεις τόσο πιο δημιουργικός και παραγωγικός μπορείς να γίνεις. Γιατί αφήνεις το περιθώριο στον εαυτό σου και σου έρχονται ιδέες και όρεξη να κάνεις πράγματα αβίαστα. Έτσι μπορείς να αποφασίζεις τις δραστηριότητες σου με βάση την επιθυμία της στιγμής ακόμα κι αν πρόκειται για σιδέρωμα ρούχων.

Έτσι ισχύει για μένα τουλάχιστον. Βέβαια ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ξέρει ο καθένας με ποιο τρόπο λειτουργεί καλύτερα.

Reply
Alceste September 25, 2019 - 9:30 am

Είναι αυτό ακριβώς που γράφεις, Ρία. Για άλλους η ρουτίνα και το πρόγραμμα προσφέρει ελευθερία, ενώ κάποιοι χρειάζονται την ελευθερία για να σκαλίσουν τη δημιουργικότητα τους. Το σημαντικό είναι να έχει ανακαλύψει ο καθένας από εμάς τι δουλεύει περισσότερο για τον ίδιο και να βρίσκει τον τρόπο να ρυθμίζει το χρόνο ώστε να αντλεί το μεγαλύτερο όφελος για τον ίδιο!

Reply
Marina Tsardakli April 24, 2020 - 11:44 am

Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη. Αγαπώ το πρόγραμμα μου. Η ρουτίνα με έχει βοηθήσει απίστευτα στο να μειώσω το άγχος μου! Υπέροχο άρθρο!
Μπράβο Άλκηστη!

Reply
Alceste April 24, 2020 - 12:48 pm

Και εγώ το ίδιο βλέπω, πως όταν έχω πρόγραμμα νιώθω ότι όλα είναι σε τάξη!
Φιλιά πολλά Μαρίνα μου, και ευχαριστώ!

Reply

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.