Home POSTS Go and love yourself

Go and love yourself

by Alceste
________________________________

Ο Φεβρουάριος είναι ένας εκ φύσεως αγαπησιάρικος μήνας χάρη στον Άγιο Βαλεντίνο, μα και χάρη σε όλα αυτά τα blog challenges (όπως αυτό εδώ!) που μας έκαναν να θυμηθούμε ξανά τι είναι αγάπη, τι και ποιους αγαπάμε, και τελικά, γιατί η αγάπη είναι τόσο σημαντική.

Ένα από τα challenges λοιπόν που μου κέντρισαν την προσοχή ήταν αυτό της Ρίας, η οποία έκανε μια πολύ στοχευμένη ερώτηση: “Με ποιο τρόπο δείχνεις αγάπη στον εαυτό σου;”

Άραγε, εσύ αγαπάς τον εαυτό σου; Και πώς (και πότε) του το δείχνεις;

Go and love yourself.

Προτιμάς να το ακούσεις αντί να το διαβάσεις; Πάτα το play!

go and love yourself

 

Άραγε πότε ήταν η τελευταία φορά που είπες στον εαυτό σου “μπράβο” για κάτι που κατάφερε; Τον έχεις ευχαριστήσει ποτέ μετά από μια δύσκολη ώρα προπόνησης στο γυμναστήριο; Όταν δοκιμάζεις μια νέα συνταγή, και την πετυχαίνεις, αναγνωρίζεις αυτή τη μικρή (την τόσο μικρή) νίκη; Και όταν τα βγάζεις πέρα με ένα δύσκολο project, σκέφτεσαι ποτέ, με κάποια περηφάνεια, “τα κατάφερα”; Αντί να ζυγίζεις μόνο τις ήττες σου, αναλογίζεσαι ποτέ και τις νίκες σου; Ή αυτοτιμωρείσαι συνεχώς για τα λάθη σου, και δεν αυτοεπιβραβεύεσαι ποτέ για τις επιτυχίες σου;

Υπάρχει μια ενοχή πίσω από την αποδοχή της επιτυχίας, της μικρής ή της μεγαλύτερης. Σαν να είναι κάποιου είδους παραστράτημα το να δώσουμε τα εύσημα στον εαυτό μας, την ίδια στιγμή που το κάνουμε τόσο απλόχερα για όλους τους άλλους. Γιατί όμως; Ποιον φοβόμαστε, και κυρίως τι; Μη μας κρίνει κανείς αν μας ακούσει να συγχαίρουμε τον εαυτό μας; Ε και; Κι αν μας ακούσει; Κι αν μας κρίνει; Τι έγινε; Τι είναι άραγε πιο σημαντικό,  η γνώμη ενός τρίτου, ή η αγάπη προς τον ίδιο τον εαυτό σου; Σαν να ζυγίζουμε ανόμοια πράγματα…

Αγάπη όμως προς τον εαυτό σου δεν είναι μόνο το μπράβο. Είναι και το όχι που θα του πεις, εκεί που εκλιπαρεί για ένα ναι. Όπως το “ναι, θέλω κι άλλη σοκολάτα”, “ναι, σήμερα θα φάω σουβλάκι”, “ναι, δεν πειράζει να μην πάω πάλι γυμναστήριο, “ναι, είναι φίλη μου κι ας μου λέει ψέματα”. Μέσα μας ζει ένα παιδί (το id κατά τον Freud) και ένας γονιός (το super-ego). Αγάπη για τον εαυτό σου είναι να αφήνεις τον γονιό να μιλήσει και να πει όλα τα όχι που δε θέλει (αλλά πρέπει) να ακούσει το παιδί.

 

go and love yourself

 

Αγάπη όμως είναι και λίγη φροντίδα. Λίγος ύπνος, λίγο μασάζ, μια ενυδατική στα ξεραμένα χέρια. Καμιά φορά βλέπουμε το σώμα μας σαν ένα ξεχωριστό κομμάτι του εαυτού μας, σαν να είναι το μεταφορικό μας μέσο στη γη, και το αντιπαθούμε για όλα εκείνα που δεν είναι ή είναι ενώ δε θα έπρεπε να είναι (έπρεπε; για ποιον άραγε;). Κι όμως είναι τόσο σημαντικό. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει τίποτα. Χωρίς αυτό δεν υπάρχεις ούτε εσύ. Αγάπησε το, με τις ατέλειες αλλά κυρίως, με τις ομορφιές του και μάθε, όχι να συμβιβάζεσαι, αλλά να μην αυτομαστιγώνεσαι για όλα αυτά τα πρότυπα που δε μπορείς να φτάσεις. Και κυρίως, να θυμάσαι αυτό: φόρα την αντηλιακή σου.

Αν είναι να κάνεις λοιπόν ένα μόνο πράγμα σήμερα, κάνε αυτό: δείξε λίγη αγάπη στον εαυτό σου. Χαμόγελα στον καθρέφτη σου. Φόρεσε κραγιόν. Κάνε κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις όμορφη. Άφησε ένα post-it στο μαξιλάρι σου για να το βρεις το βράδυ. Go and love yourself.

 

 

Εσύ με ποιο τρόπο δείχνεις την αγάπη προς τον εαυτό σου; Του δείχνεις άραγε αγάπη; Μήπως του δείχνεις υπερβολική και γίνεται κακομαθημένος; Ή μήπως ελάχιστη, και είναι στερημένος; Για μια στιγμή, κάνε μια παύση, και κοίτα προς τα μέσα. Εκεί κρύβονται πολλά.

Go and love yourself. It’s f**** worth it.

 

Πώς σου φάνηκε αυτό το post? Αν σου άρεσε…

 

Pin this

go and love yourselfgo and love yourself

go and love yourself
go and love yourself

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

12 comments

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ March 4, 2019 - 9:45 am

Χρειάζεται να αγαπάμε τον εαυτό μας ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τους άλλους

Reply
Alceste March 5, 2019 - 9:24 pm

Έτσι είναι, όλα ξεκινάνε από το μέσα για να βγουν προς τα έξω.

Reply
ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ March 5, 2019 - 12:18 am

Καλώς βρεθήκαμε
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα σας και το μπλογκ σας γενικά
σας σημειώνω στα μπλογκ που διαβάζω
ευχαριστώ πολύ

Reply
Alceste March 5, 2019 - 9:25 pm

Καλώς ήρθατε και από εδώ! Ελπίζω να έχω τη χαρά να σας δω στο επόμενο challenge!
Άλκηστη

Reply
Ερωφίλη March 7, 2019 - 11:58 pm

Αυτό το ποστ μου φάνηκε υπέροχο, πολλά από αυτά θέλω κι εγώ να τα πω σε φίλους και γνωστούς!! Πες κι ένα μπράβο, δες και τα καλά σου, αναγνώρισε αυτά που καταφέρνεις κάθε μέρα, ακόμα κι αν είναι ‘ξύπνησα και πήγα στη δουλεια’.
Προσπαθώ να αφήνω το γονέα να κάνει κουμάντο λίγο περισσότερο, όχι πολύ να μην πηξουμε κιόλας! Και μου αρέσει να μου χαμογελάω, είτε μπροστά στον καθρέφτη είτε γενικά όπου βρίσκομαι. Μου αρέσουν επίσης τα bubble bath και ο διαλογισμος!

Reply
Alceste March 9, 2019 - 8:33 am

Αυτή ακριβώς είναι η λογική, Ερωφίλη, να επιβραβεύουμε ακόμα και μικρά πράγματα, γιατί μερικές φορές, τα μικρά είναι τα πιο δύσκολα!
Εύχομαι σήμερα να βρεις χρόνο και για διαλογισμό, και για bubble bath, και γενικά, για λίγο “me time”!
Καλημέρα 🙂

Reply
Γωγώ Νικολάου March 8, 2019 - 12:26 am

Άλκηστη μου,τα άρθρα σου είναι πάντα έναυσμα και τροφή για σκέψη…καμία φορά ξεχνάω όχι απλά να πω μπράβο αλλά και να πιστέψω στον εαυτό μου…διαβάζοντας τετοια αρθρα, σίγουρα η μέρα σου γίνεται καλύτερη…Και ταυτόχρονα σκέφτεσαι που θέλεις να φτάσεις…Ευχαριστώ που μου το θύμισες!!

Reply
Alceste March 9, 2019 - 8:31 am

Σε ευχαριστώ πολύ Γωγώ μου! Ελπίζω σήμερα να θυμηθείς να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου, έστω και λίγο, για κάτι που κατάφερες! Λίγη αγάπη δεν έβλαψε ποτέ κανένα 🙂
Καλό τριήμερο!

Reply
Ρία LACREME March 9, 2019 - 1:20 pm

Υπέροχο κείμενο όπως πάντα! Σ’ ευχαριστώ πολύ!!
Καλό τριήμερο! 🙂

Reply
Alceste March 10, 2019 - 12:08 pm

Ευχαριστώ πολύ!
Επίσης, καλά να περάσεις!

Reply
Αγγελική March 9, 2019 - 9:04 pm

Αφήνουμε τον εαυτό μας για το τέλος… Είμαστε ατρωτες… Και, τελικά, έρχεται η μέρα της “επανάστασης”, όπου ο εαυτός μας διαμαρτυρεται με όποιον τρόπο μπορεί. Ας μη φτάνουμε στην εξάντληση του εαυτού μας και στη “διαμαρτυρία” του. Δε μας αξιζει. Ας αγαπήσουμε λιγάκι και εμάς, ας φροντίσουμε τον εαυτό μας όχι εγωϊστικα, ας του δώσουμε την αγάπη που του αξίζει. Love your self!

Reply
Alceste March 10, 2019 - 12:12 pm

Πιστεύουμε πως έχουμε ανεξάντλητες δυνάμεις, αλλά όπως και το πηγάδι, κάποια στιγμή, αγγίζουμε “πάτο”. Όπως λες Αγγελική, ας δώσουμε στον εαυτό μας λίγη αγάπη, και θα μας επιστρέψει πίσω περισσότερα από όσα δώσαμε!
Καλό τριήμερο!

Reply

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.