Home Featured Η μία μεγάλη αλήθεια για την επιτυχία

Η μία μεγάλη αλήθεια για την επιτυχία

by Alceste
________________________________

Κάθε μέρα διαβάζουμε και ακούμε πολλά για την επιτυχία. Αγαπημένα ρητά, ιστορίες ανθρώπων που αναγεννήθηκαν μέσα από τις στάχτες τους, καθώς και ταινίες και σειρές που εξυμνούν την επιτυχία. Ιστορίες που μας θυμίζουν ότι η επιτυχία είναι ταξίδι και όχι προορισμός.

Ποια είναι λοιπόν η μία μεγάλη αλήθεια για την επιτυχία;

Αυτή είναι η δική μου εκδοχή, με ένα παράδειγμα βγαλμένο από τη ζωή.

 

η μία μεγάλη αλήθεια της επιτυχίας

 

Είμαστε στο γυμναστήριο. Μόλις έχουμε τελειώσει μια δύσκολη άσκηση για τους γλουτούς, και η γυμνάστρια μας κάνει την εξής ερώτηση: “Πιστεύετε ότι ο γλουτός σας δείχνει πιο όμορφος τώρα;” Γελάμε, γιατί μας φαίνεται αστεία ερώτηση. Φυσικά και όχι. Αν ήταν τόσο απλό, θα γυμναζόμασταν μια φορά το εξάμηνο, κι εκείνη θα ήταν άνεργη και εμείς ευτυχισμένοι. “Κι όμως,” λέει προς μεγάλη μας έκπληξη, “μπορεί να μην το βλέπετε, αλλά μετά από κάθε άσκηση το σώμα σας είναι λίγο καλύτερο.” Και συνέχισε αναφέροντας το εξής παράδειγμα:

“Σκεφτείτε έναν υπέρβαρο άνθρωπο. Μετά από δυο ώρες γυμναστικής, μπορεί να χάσει μισό κιλό. Σωστά; Θα φανεί η διαφορά; Όχι, γιατί είναι απειροελάχιστη η αλλαγή. Αν χάσει ένα κιλό; Δύο; Πέντε; Κάτι αρχίζει να γίνεται εκεί, έτσι; Όμως δεν είναι το πέμπτο κιλό που έκανε τη διαφορά. Είναι αθροιστικά, γραμμάριο το γραμμάριο που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.”

 

η μία μεγάλη αλήθεια της επιτυχίας

 

Κάπως έτσι συμβαίνει και με την επιτυχία. Συχνά αγνοούμε τις μικρές νίκες, κι ακόμα περισσότερο, τα μικρά βήματα. Αναζητάμε και προσμένουμε τα μεγάλα, εκείνο το κάτι που θα συμβεί και θα αποδείξει ότι τα καταφέραμε. Το βραβείο, τη δημοσίευση, την πρώτη μας πώληση. Αυτό το τεράστιο που θα αποδείξει στον κόσμο ότι μπορούμε, κι ότι σε αντίθεση με ό,τι μας έλεγαν, εμείς είχαμε τις δυνατότητες και βρήκαμε τον τρόπο. Κι έτσι, σαν άλλοι πρωταγωνιστές ταινίας θα αρχίσουμε να μιλάμε για τη συνταγή/το μυστικό/τους κανόνες της επιτυχίας.

Οι ταινίες, οι σειρές, οι ιστορίες εξυμνούν την επιτυχία, το μεγάλο φινάλε. Και για να τονίσουν την αξία του, μιλάνε πρώτα για όλες τις αποτυχίες. Κανείς όμως δεν αναφέρει τις μικρές, πολύ πολύ μικρές νίκες. Τους πρώτους 1.000 χρήστες, τα πρώτα σχόλια, το πρώτο ναι που θα ακούσει κανείς. Κι αυτό ξεκινάει από εμάς τους ίδιους.

Γιατί η μία μεγάλη αλήθεια της επιτυχίας είναι ότι κι εμείς ακόμα ξεχνάμε ότι η επιτυχία είναι το άθροισμα πολλών μικρών γεγονότων.

 

η μία μεγάλη αλήθεια της επιτυχίας

 

Είναι το αποτέλεσμα όλων των ωρών που αφιερώνουμε στο όνειρο μας, το αποτέλεσμα των πολλών βιβλίων που θα διαβάσουμε για να γίνουμε καλύτεροι, το αποτέλεσμα όλων εκείνων που πρέπει να θυσιάσουμε για να τα καταφέρουμε. Είναι τα μικρά, αυτά τα μικρά που πρέπει να εξυμνούμε και να μη θεωρούμε δεδομένα. Γιατί χωρίς εκείνα, τα μεγάλα δεν έρχονται ποτέ.

Η μία μεγάλη αλήθεια της επιτυχίας είναι ότι κάθε βήμα μετράει.

Κάθε απόφαση που οδηγεί προς το στόχο, κάθε θυσία, κάθε σκέψη, κάθε προσπάθεια, έγνοια, ιδέα, όλα συντελούν στο τελικό αποτέλεσμα. Κι όταν απογοητευόμαστε που δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε, αντί να κοιτάζουμε πόσο πολύ απέχουμε, πρέπει να σκεφτόμαστε πόσο δρόμο έχουμε διανύσει ήδη. Έτσι βρίσκουμε τη δύναμη να συνεχίσουμε, γιατί ο δρόμος προς την επιτυχία είναι μονόδρομος. Αρκεί να μην τον εγκαταλείψεις ποτέ.

 

η μία μεγάλη αλήθεια της επιτυχίας

 

Την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο γυμναστήριο λοιπόν, να θυμάσαι αυτό: βγαίνεις με ένα καλύτερο σώμα από αυτό με το οποίο μπήκες. Αυτό δεν είναι αρκετό κίνητρο από μόνο του; Νομίζω πως ναι.

 

Αν σου φάνηκε χρήσιμο αυτό το κείμενο…

Pin this

η μία μεγάλη αλήθεια της επιτυχίας

 

η μία μεγάλη αλήθεια της επιτυχίας
η μία μεγάλη αλήθεια της επιτυχίας

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.