Home POSTS Μοντεσσόρι

Μοντεσσόρι

60 παιχνίδια και δραστηριότητες για μικρά παιδιά

by Alceste
________________________________

Για τη Μοντεσσοριανή μέθοδο έμαθα πρώτη φορά όταν έμεινα έγκυος και ξεκίνησα να διαβάζω διάφορα βιβλία για την ανάπτυξη και την ανατροφή των μωρών. Το “Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μωρό” μου έμαθε πώς να φέρομαι στον μπέμπη μας με τον σεβασμό που του αξίζει, αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα του και τις ανάγκες του όπως θα έκανα απέναντι σε έναν ενήλικα, ενώ βρήκα παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του, προσαρμόζοντας σταδιακά και το περιβάλλον του σπιτιού ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικό απέναντι στην αυξανόμενη κινητικότητα του.

Καθώς το μωρό μας άρχισε να πλησιάζει τον πρώτο του χρόνο, και να αποκτά περισσότερες δεξιότητες, κινητικές και γλωσσικές, αναζητούσα ένα βιβλίο με εύκολες δραστηριότητες και παιχνίδια, πέρα από τα συνηθισμένα, που θα τον βοηθούσαν να εξελιχτεί αλλά και να προσαρμοστεί πιο εύκολα στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας.

Όταν έπεσε λοιπόν στην αντίληψη μου το βιβλίο “Μοντεσσόρι: 60 παιχνίδια και δραστηριότητες για μικρά παιδιά” από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, κατάλαβα πως ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνα.

Τι περιλαμβάνει όμως το “Μοντεσσόρι: 60 παιχνίδια και δραστηριότητες για μικρά παιδιά”, και γιατί αξίζει να το αποκτήσεις και εσύ αν έχεις ένα παιδί μεταξύ 1 και 3 ετών;

 

μοντεσσόρι 60 δραστηριότητες για νήπια

 

Καταρχήν, αυτό που μου άρεσε πολύ στο συγκεκριμένο βιβλίο, και που σίγουρα θα εκτιμήσουν οι πολυάσχολοι γονείς, είναι πως είναι σύντομο, απλό, κατανοητό και πολύ περιεκτικό. Χωρίς περιττές πληροφορίες, παρουσιάζει τη μέθοδο Μοντεσσόρι συνοπτικά, ώστε ακόμα και ένας γονιός που δεν τη γνωρίζει να μπορέσει να κατανοήσει τι πραγματεύεται και ποια είναι η χρησιμότητα της. Η συγγραφέας λοιπόν αναφέρεται στη σημασία ενός σωστά προετοιμασμένου περιβάλλοντος αλλά και στην αξία της παρατήρησης του παιδιού μέσα από την οποία αναγνωρίζουμε τις ικανότητες και τις ανάγκες του και προσαρμοζόμαστε σε αυτά που χρειάζεται εκείνο, και όχι στις δικές μας προσδοκίες, κάτι που τονίζεται σε αρκετές δραστηριότητες του βιβλίου (“αφήστε το παιδί να παίξει όπως εκείνο θέλει“).

Μετά από μια σύντομη εισαγωγή, η συγγραφέας παρουσιάζει τις 60 δραστηριότητες που προτείνει στους αναγνώστες τις οποίες έχει χωρίσει στις εξής κατηγορίες: κινητικές. καλλιτεχνικές, πρακτικές, αισθητηριακές, και γλωσσικές. Καλύπτει δηλαδή τους βασικότερους τομείς ανάπτυξης των νηπίων, με 12 προτάσεις ανά κατηγορία.

 

μοντεσσόρι 60 δραστηριότητες για παιδιά και νήπια

 

 

Σε κάθε δραστηριότητα, η συγγραφέας αναφέρει ποιος είναι ο στόχος, σε ποιες ηλικίες απευθύνεται, καθώς και πόσος είναι ο ενδεικτικός χρόνος προετοιμασίας. Εξηγεί ξεκάθαρα και συνοπτικά πώς γίνεται η ετοιμασία από τον γονέα, πώς παρουσιάζεται στο παιδί, και φυσικά, πώς καθοδηγούμε, αλλά κυρίως, αφήνουμε το παιδί να αλληλεπιδράσει με κάθε υλικό και αντικείμενο. Μαζί με τα χρήσιμα σκίτσα και τις απεικονίσεις που συνοδεύουν κάποιες δραστηριότητες, υπάρχει και μια λίστα με τα αναγκαία υλικά, αλλά και εναλλακτικές αν κάποιο υλικό δεν είναι διαθέσιμο, ή τρόποι για να αυξηθεί η δυσκολία όσο το νήπιο εξελίσσεται.

Από απλά “παιχνίδια” όπως το κέρμα στον κουμπαρά (το παιδί προσπαθεί να ρίξει κέρματα σε ένα μεταλλικό κουτί με μια μεγάλη σχισμή) που βοηθάει την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας, και άρα θα φανεί χρήσιμη για την ενίσχυση δεξιοτήτων προγραφής, μέχρι τα πιο περίπλοκα, όπως το πλύσιμο των πιάτων (που ναι, μπορεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για το παιδί να εξασκήσει την ανεξαρτησία του, αλλά και να μάθει να χειρίζεται καλύτερα τα χέρια του), ή τα παιχνίδια αλληλουχίας με κάρτες (για παράδειγμα, η πρωινή ρουτίνα χωρισμένη σε στάδια), υπάρχουν ενδιαφέρουσες, μα κυρίως εύκολες, προτάσεις για κάθε τομέα.

 

μοντεσσόρι 60 δραστηριότητες παιχνίδια

 

Αυτό που μου άρεσε πιο πολύ σε αυτό το βιβλίο είναι πως οι δραστηριότητες που προτείνονται είναι πραγματικά εύκολες για να τις ετοιμάσει ο γονιός, μπορούν να κρατήσουν ώρα απασχολημένο το νήπιο βοηθώντας το να εξασκήσει χρήσιμες και απαραίτητες ικανότητες, ενώ τα αναγκαία υλικά είναι ήδη διαθέσιμα στα περισσότερα νοικοκυριά, ή εύκολο να φτιαχτούν και οικονομικά να αγοραστούν. Ταυτόχρονα, δεν απαιτούν πολύ χώρο, κάτι που είναι επίσης σημαντικό αφού μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε σπίτι.

Αν λοιπόν έχεις και εσύ ένα πολυάσχολο και ανήσυχο νήπιο μεταξύ 1 και 3 ετών, το “Μοντεσσόρι: 60 παιχνίδια και δραστηριότητες για μικρά παιδιά” είναι ένα βιβλίο που θα αγαπήσεις, αφού θα το διαβάσεις εύκολα και θα εφαρμόσεις όλα όσα προτείνει χωρίς κόπο και πολύ χρόνο.

Απόκτησε το εδώ και παρατήρησε πώς το παιδί σου εξελίσσεται και βελτιώνεται καθώς περνάει ο καιρός. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό!

 

Pin this

μοντεσσόρι δραστηριότητες παιδιά

μοντεσσόρι 60 δραστηριότητες παιδιά νήπια
μοντεσσόρι 60 δραστηριότητες νήπια

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.