Για τη μέθοδο Μοντεσσόρι είχα ακούσει καιρό πριν μείνω κι εγώ έγκυος κι αποκτήσω το πρώτο μου μωρό. Μια μέθοδος που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα και πλέον βρίσκει τη θέση της σε πολλές βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος, και όχι μόνο. Από τη στιγμή της γέννησης τους, τα βρέφη είναι έτοιμα να εκπαιδευτούν, είναι δεκτικά και ανοιχτά προς το περιβάλλον τους, και αδημονούν να μάθουν τον κόσμο που τα περιβάλλει. Σε αντίθεση με τον παλιομοδίτικο τρόπο ανατροφής που αντιμετώπιζε τα βρέφη ως παθητικά όντα με τις βασικές ανάγκες της τροφής και του ύπνου, η μέθοδος Μοντεσσόρι βλέπει τα μωρά ως δέκτες που ανυπομονούν να γεμίσουν με εικόνες και εμπειρίες, και να αναπτύξουν τις αισθήσεις τους μία προς μία.
Όταν λοιπόν ήρθε η ώρα να γίνω και εγώ μαμά, το βιβλίο “Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μωρό” ήταν ο κατάλληλος οδηγός για να με εισάγει σε αυτή τη μέθοδο αλλά και να με προετοιμάσει για την ανατροφή ενός βρέφους με έναν πιο αργό και συνειδητοποιημένο τρόπο.
Τι συμβουλές και οδηγίες προσφέρει λοιπόν το “Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μωρό” και πώς πρέπει να διαβαστεί από τον νέο γονιό;
Καταρχήν, σε αντίθεση με τα κλασικά βιβλία που τα διαβάζουμε μία φορά και έπειτα τα αφήνουμε στο ράφι, το “Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μωρό” είναι ένα εγχειρίδιο που ο γονιός θα επισκέπτεται τακτικά, πριν τη γέννηση του βρέφους αλλά και όσο μεγαλώνει μέχρι να κλείσει τον πρώτο χρόνο ζωής. Στο πρώτο κεφάλαιο, οι συγγραφείς εισάγουν τον αναγνώστη στη μέθοδο Μοντεσσόρι παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές της, και εκπαιδεύοντας το νέο γονιό για όλα εκείνα που μπορεί να κάνει ή να παρατηρεί από την πρώτη στιγμή.
Έπειτα, το βιβλίο χωρίζεται σε χρονολογικά κεφάλαια, αρχίζοντας από τη στιγμή της σύλληψης, την προετοιμασία του περιβάλλοντος, και τις βασικές αρχές φροντίδας του βρέφους, ενώ στη συνέχεια προχωράει στο βασικό πυλώνα της μεθόδου που είναι οι μοντεσσοριανές δραστηριότητες για μωρά από 0 μηνών έως και 12 μηνών. Οι δραστηριότητες χωρίζονται σε γλωσσικές, κινητικές και άλλες, και σε καθεμία από αυτές τις κατηγορίες και σε κάθε ηλικιακή ομάδα προτείνονται συγκεκριμένες δραστηριότητες και ορόσημα προς ενημέρωση και παρακολούθηση των γονιών. Παράλληλα δίνονται συμβουλές για θέματα καθημερινής ανατροφής, όπως για παράδειγμα τι κάνουμε αν πέσει το μωρό, και πώς χειρζόμαστε μια δίγλωσση οικογένεια.
Η επόμενη ενότητα του βιβλίου περιλαμβάνει βασικές συμβουλές για τη φροντίδα του μωρού σε καθημερινή βάση, όπως το μπάνιο, η σίτιση, και η αλλαγή πάνας ώστε ο γονιός να μπορέσει να εντάξει το πλαίσιο της μεθόδου σε αυτές τις δραστηριότητες για μια πιο ολιστική μοντεσσοριανή ανατροφή του μωρού.
Στην τελευταία ενότητα, οι συγγραφείς αφιερώνουν χώρο στην προετοιμασία του ενήλικα για την υποδοχή του βρέφους αλλά και τη συνεργασία με το σύντροφο και με άλλους εν δυνάμει τροφούς ώστε να είναι όλοι ενήμεροι για τις μεθόδους που ακολουθούν οι γονείς και το βρέφος να μη λαμβάνει αντιφατικά μηνύματα.
Αυτό το βιβλίο, που συνοδεύεται από πολλές εικόνες, πινακάκια όπου συνοψίζονται τα βασικά σημεία των πιο πρακτικών κεφαλαίων, αλλά και μαρτυρίες άλλων γονιών, είναι ένας εξαιρετικά χρήσιμος οδηγός. Ακόμα κι αν κάποιος δε μπορέσει να εφαρμόσει πιστά όλα όσα προτείνουν οι συγγραφείς, που δεν είναι άλλωστε και το ζητούμενο, η υιοθέτηση της γενικότερης μοντεσσοριανής φιλοσοφίας και ο σεβασμός του βρέφους ως ένα ον με τις δικές του ανάγκες, ιδιαιτερότητες, και προσωπικότητα, θα είναι αρκετά χρήσιμη ώστε να χτιστεί μια σχέση βαθιάς αγάπης και υποστήριξης σε κάθε στάδιο ανάπτυξης του μωρού.
Το μόνο σίγουρο είναι πως το “Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μωρό” αποτελεί έναν εξαιρετικό οδηγό για τους πρώτους 12 μήνες ζωής του βρέφους, και ένα βιβλίο που πρέπει να έχει κάθε νέος γονιός στη βιβλιοθήκη του!
Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Pin this