Home POSTS Ναι στις οθόνες όταν κάνουν καλό!

Ναι στις οθόνες όταν κάνουν καλό!

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να επωφεληθούν από τα θετικά της τεχνολογίας

by Alceste
________________________________

Τεχνολογία και γονείς. Να ένα καινούριο στοίχημα για τους νέους γονείς του σήμερα. Πριν δεκαπέντε χρόνια, τεχνολογία στο σπίτι σήμαινε δειλά-δειλά μια σύνδεση στο διαδίκτυο, και φυσικά, ένα gameboy ή ένα playstation κυρίως για τα αγόρια της οικογένειας. Σήμερα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, αφού οι συσκευές στο σπίτι μας είναι πλέον περισσότερες από τα μέλη της οικογένειας. Κινητά, tablet, υπολογιστές, γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο, και έξυπνες συσκευές, προσβάσιμες όλες στα παιδιά ήδη από πολύ μικρή ηλικία. Και κάπως έτσι, γεννιέται το ερώτημα: “μήπως πρέπει να απαγορεύσουμε τις οθόνες μέχρι τα παιδιά να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μπορούν να τις διαχειριστούν σωστά;” Αν η πρώτη σας σκέψη είναι ναι, τότε υπάρχει ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε.

“Ναι στις οθόνες όταν κάνουν καλό!” ο τίτλος μιας νέας κυκλοφορίας από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο που απευθύνεται σε γονείς παιδιών κάθε ηλικίας, από τα βρέφη μέχρι και τους εφήβους, ένας απαραίτητος οδηγός με ιδιαίτερα χρήσιμες (και άμεσα εφαρμόσιμες) συμβουλές ώστε αφενός η τεχνολογία να γίνεται σύμμαχος, αφετέρου οι χρήστες να είναι σωστοί ψηφιακοί πολίτες.

 

ναι στις οθόνες μεταίχμιο

 

Όλοι οι νέοι γονείς, αλλά και οι μεγαλύτεροι πλέον, ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν μία τουλάχιστον συσκευή με σύνδεση στο διαδίκτυο. Μάλιστα, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το λιγότερο μια τέτοια συσκευή, και συχνά, χτυπάνε ταυτόχρονα ειδοποιήσεις σε όλες. Και ενώ αποτελούν ένα τεράστιο, και αναπόσπαστο, κομμάτι της καθημερινότητας μας, πόσοι από εμάς ξέρουμε να τις χρησιμοποιούμε σωστά; Και κυρίως, πόσοι από εμάς είναι ικανοί να το διδάξουν αυτό στα παιδιά τους;

Ο συγγραφέας του “Ναι στις οθόνες όταν κάνουν καλό!”, Richard Culatta, κάνει έναν πολύ εύστοχο συσχετισμό: προετοιμάζουμε με κάθε δυνατό τρόπο τα παιδιά μας για να βγουν στην κοινωνία. Τους δίνουμε οδηγίες για να είναι ασφαλή, τους μαθαίνουμε καλούς τρόπους, και τα βοηθάμε να χτίσουν χρήσιμες δεξιότητες. Όσο όμως χρόνο και κόπο αφιερώνουμε για την προετοιμασία τους για τον φυσικό κόσμο, τόσο απροετοίμαστα τα αφήνουμε να εκτεθούν στον ψηφιακό κόσμο. Τείνουμε να θεωρούμε το διαδίκτυο ως ένα μέσο ψυχαγωγίας, όπως ήταν κάποτε η τηλεόραση, ενώ στην πραγματικότητα, αποτελεί έναν δεύτερο, εικονικό μεν, αλλά εξίσου σημαντικό, κόσμο. Και κανείς δε διδάσκει στις νέες γενιές τα ίδια προσόντα που με τόση προσήλωση διδάσκουμε για τον φυσικό κόσμο.

Το διαδίκτυο δεν είναι κάτι προσωρινό, ένα playstation που κάποια στιγμή θα εγκαταλειφθεί. Είναι πλέον, και ειδικά μετά την πανδημία, κεντρικό κομμάτι της ζωής μας. Μέσα από αυτό ενημερωνόμαστε, επικοινωνούμε, εκπαιδευόμαστε, μπορούμε να βοηθήσουμε, να συνεισφέρουμε, να κάνουμε μια αλλαγή. Ο σωστός ψηφιακός πολίτης ξέρει πώς να το χρησιμοποιήσει για να τα καταφέρει όλα αυτά με επιτυχία. Πώς διαμορφώνεται όμως ένας τέτοιος ψηφιακός πολίτης;

 

οθόνες βιβλίο

 

Καταρχήν, ως γονείς και εκπαιδευτές των παιδιών μας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα προβλήματα που έχει αυτή τη στιγμή ο ψηφιακός κόσμος, τα οποία παρουσιάζει με ειλικρίνεια ο συγγραφέας. Ο βομβαρδισμός των διαφημίσεων, η ψηφιακή εκμετάλλευση και κακοποίηση, και οι διαστρεβλωμένες ειδήσεις που παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζουν αληθινές, όλα αυτά αποτελούν ένα υπαρκτό πρόβλημα, και γι’αυτό ακριβώς το λόγο, είναι αναγκαίο να διαμορφωθούν ψηφιακοί πολίτες με συνείδηση οι οποίοι θα γνωρίζουν τους κινδύνους, θα εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες, αλλά θα θυμούνται πως κάθε τους πράξη και συμπεριφορά στον ψηφιακό κόσμο έχει αντίκτυπο, όπως και στον φυσικό κόσμο.

Ο συγγραφέας παρουσιάζει τη δική του τακτική για τη διαμόρφωση υγιών, ψηφιακών πολιτών, μέσα από τους εξής πέντε πυλώνες: ισορροπία, πληροφόρηση, συμπερίληψη, συμμετοχή, και εγρήγορση. Τι σημαίνουν αυτές οι έννοιες; Η ισορροπία σχετίζεται με την κατανόηση του παιδιού πότε και πόσο πρέπει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία, και αυτή η κατανόηση δεν έχει να κάνει με τους χρονικούς περιορισμούς που τείνουμε εμείς να θέτουμε, αλλά με την εξισορρόπηση των διαφορετικών δραστηριοτήτων εντός και εκτός διαδικτύου. Η πληροφόρηση κινείται γύρω από τη χρήση του διαδικτύου ώστε να ενισχυθεί η εγγενής περιέργεια των παιδιών, αλλά και η αναγνώριση των ψευδών, διαστρεβλωμένων, ειδήσεων. Η συμπερίληψη αφορά το να ακούμε και διαφορετικές απόψεις, και να έχουν όλοι ένα βήμα να εκφραστούν, ενώ η συμμετοχή σχετίζεται με τη δυνατότητα χρήσης του διαδικτύου για το κοινό καλό, και η αναγνώριση των δυνατοτήτων που μας προσφέρει. Τέλος, η εγρήγορση έχει να κάνει με το φλέγον θέμα της ασφάλειας online, και πώς μπορεί ο χρήστης να είναι προστατευμένος, αλλά και να προστατεύει τους γύρω του. Για καθεμία από αυτές τις έννοιες, ο συγγραφέας δίνει παραδείγματα, αλλά και πρακτικά βήματα και τρόπους ώστε να τα εφαρμόσει κάθε γονιός στη δική του οικογένεια.

 

οθόνες παιδιά

 

Και μπορεί ένας γονιός με μεγαλύτερα παιδιά να θεωρεί πως “το παιχνίδι έχει χαθεί”, αλλά ο συγγραφέας τονίζει πως κάθε μέρα είναι μια ευκαιρία για μια αλλαγή, και κάθε μικρό βήμα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Φυσικά, ο ίδιος επιρρίπτει ευθύνες και στους φορείς οι οποίοι δεν έχουν βρει τρόπους ώστε να κάνουν το διαδίκτυο πιο ασφαλές και πιο λειτουργικό, και μας προτρέπει όλους εμάς τους αναγνώστες να ασκήσουμε πίεση ώστε να χτίσουμε έναν καλύτερο ψηφιακό κόσμο για τα παιδιά μας.

Είτε λοιπόν είστε νέοι γονείς, είτε έχετε μεγαλύτερα παιδιά, το βιβλίο “Ναι στις οθόνες όταν κάνουν καλό!” από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο είναι ένα απαραίτητο βιβλίο γονεϊκότητας το οποίο θα σας βοηθήσει να προετοιμάσετε τα παιδιά σας για τον ψηφιακό κόσμο, και να τα κάνετε το ίδιο χρήσιμους πολίτες όσο και στον φυσικό κόσμο. Αποκτήστε το σήμερα, και ξεκινήστε να εφαρμόζετε τις συμβουλές του συγγραφέα άμεσα. Τα παιδιά σας θα σε ευγνωμονούν.

 

Pin this

ναι οθόνες ναι στις οθόνες όταν κάνουν καλό

ναι στις οθόνες
ναι για τις οθόνες

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

2 comments

Ειρήνη Γκιτσάλη February 23, 2023 - 7:04 pm

Στις μέρες μας που καλώς ή κακώς είναι η εποχή της οθόνης κάτι τέτοια έργα είναι πολύ βοηθητικά πιστεύω για να κάνεις όσο καλύτερες επιλογές μπορείς ως γονέας.

Reply
Alceste April 7, 2023 - 2:38 pm

Ακριβώς, χρειαζόμαστε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε για να προστατέψουμε και να προετοιμάσουμε τις επόμενες γενιές…

Reply

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.