Σκέφτεσαι να συγκατοικήσεις;
Προτού κάνετε το μεγάλο βήμα, αυτά είναι τα πέντε πράγματα που πρέπει να έχετε συζητήσει πριν αρχίσετε να μαζεύετε αγγελίες.
Προτιμάς να το ακούσεις; Πάτα το play!
Money matters
Το πιο σημαντικό που πρέπει να ξεκαθαρίσετε πριν συγκατοικήσετε είναι το κοινό σας budget. Κάποια ζευγάρια μοιράζουν τους λογαριασμούς. Σε άλλες περιπτώσεις, ο ένας πληρώνει το νοίκι, και ο άλλος τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα. Μερικοί πάλι βάζουν από την αρχή του μήνα ένα κοινό ταμείο στην άκρη. Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειρίζεστε τα κοινά σας έξοδα είναι πολύ σημαντικός, για να μην υπάρξουν αργότερα διαφωνίες. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει επίσης να συζητήσετε πώς θα χειρίζεστε το υπόλοιπο των μισθών σας. Θα κάνετε από κοινού αποταμίευση; Ό,τι και να αποφασίσετε, να είστε εξαρχής ξεκάθαροι. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τις καλές σχέσεις.
Work, work, work
Κάθε σπίτι, εκτός από τα έξοδα του, έχει και μια σειρά από δουλειές που πρέπει να γίνονται. Σκουπίσματα, ξεσκονίσματα, πιάτα, και πλυντήρια. Μπανάλ, αλλά αναγκαία. Καθώς κάποιοι έχουν μεγαλώσει με τη φιλοσοφία «Δούλα κα κυρά, και καλή νοικοκυρά», ίσως να περιμένει ο φίλος σου από εσένα να κάνεις όλες τις δουλειές. Αν όμως δουλεύετε και οι δύο, πρέπει να βρείτε μια υγιή ισορροπία. Εκείνος μπορεί να πηγαίνει σούπερ μάρκετ, και εσύ να μαγειρεύεις. Αυτός να βγάζει τα σκουπίδια, εσύ να πλένεις τα πιάτα. Οτιδήποτε αρκεί να μην νιώθει ένας από τους δύο ριγμένος, και το σπίτι να είναι αχούρι.
Drink to forget
Όταν μένατε χώρια, βγαίνατε χώρια, βγαίνατε και παρέα. Κάποιες φορές ξενυχτούσατε μαζί, και άλλες νυχτοπερπατούσατε μονάχοι. Ωστόσο, όταν περάσετε στη φάση της συγκατοίκησης, θα πρέπει να θέσετε κάποια όρια. Αν λείπετε και οι δύο συνέχεια από το σπίτι, δε θα περνάτε ποιοτικό χρόνο παρέα. Από την άλλη, μπορεί να πέσετε στην παγίδα να μένετε κάθε βράδυ μέσα, απλά γιατί είναι πιο εύκολο από την όλη διαδικασία της εξόδου. Ίσως πάλι εκείνος να ξενυχτάει μέχρι το πρωί με τους φίλους του, και αυτό κάπως να σε ενοχλεί. Για να μην υπάρχουν γκρίνιες και μούτρα, καλό θα ήταν προτού κανονίζεις οτιδήποτε, να το συζητάς μαζί του, ώστε να νιώθει ότι τον υπολογίζεις. Αντίστοιχα, αν κάτι σε ενοχλεί στις δικές του εξόδους, αντί να το…κρατάς μανιάτικο, μίλησε του ανοιχτά και βρείτε μια μέση λύση.
Meet the parents
Πόσο κοντά θα μένετε κοντά στους γονείς σας; Σκοπεύετε να τους επισκέπτεστε συχνά; Ή μήπως θα τους καλείτε στο σπίτι σας; Υπάρχει μια αρχαία παροιμία η οποία λέει «Τα εν οίκω μη εν δήμω». Και μπορεί οι γονείς να μην είναι δήμος ολόκληρος, αλλά καλό είναι να υπάρχουν κάποια όρια. Φαντάζεσαι δηλαδή να τρως τη βάφλα σου ένα ωραίο πρωί φορώντας τα γλυκά σου πιτζαμάκια σου, και ξαφνικά να εμφανιστεί μπροστά σου η μέλλουσα πεθερά; Είναι λογικό και επόμενο να λείπετε στους γονείς σας, αλλά για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, η καλύτερη λύση είναι να τους επισκέπτεστε μια στο τόσο. Έτσι, δε θα νιώθουν ότι τους έχετε ξεχάσει, και δε θα χρειαστεί να τους απαγορεύσετε τις ξαφνικές επισκέψεις.
Great expectations
Το πιο μεγάλο, και το πιο δύσκολο, κεφάλαιο είναι οι προσδοκίες που έχετε για τη σχέση σας. Ακόμα κι αν ξεπεράσετε τις καθημερινές πρακτικές δυσκολίες, αν εσύ θέλεις γάμο, και εκείνος όχι, τότε αυτή η σχέση δε θα έχει καλή κατάληξη. Πριν προχωρήσετε σε αυτό το μεγάλο βήμα, θα πρέπει να έχετε κάνει τη συζήτηση για το μέλλον σας (γνωστή και ως the talk). Μόνο έτσι θα καταλάβεις αν βαδίζετε παράλληλα και προς την ίδια κατεύθυνση. Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, και κάπως άβολο, αλλά είναι αναγκαίο για την ψυχική υγεία και των δυο σας.
Και να θυμάσαι, αν είσαι με το σωστό άνθρωπο, τίποτα δε θα είναι τόσο δύσκολο τελικά όσο φαίνεται στην αρχή.
Σου άρεσε το post? Αν ναι…
Pin this