Home POSTS Οδηγός διατροφής

Οδηγός διατροφής

για εγκύους, βρέφη και μικρά παιδιά

by Alceste
________________________________

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα ακούσεις όταν μείνεις έγκυος είναι το πόσο σημαντικό είναι να προσέχεις τη διατροφή σου. Πλέον, οτιδήποτε τρως θα είναι και η τροφή που προσλαμβάνει το έμβρυο, οπότε δεν αρκεί απλά να αποφεύγεις τις βλαβερές τροφές, αλλά θα πρέπει να προσθέσεις μεγάλη γκάμα οφέλιμων τροφίμων που μπορεί μέχρι τώρα να απέφευγες.

Το κομμάτι της διατροφής όμως δε σταματάει με το τέλος της εγκυμοσύνης. Το νεογέννητο στην αρχή τρέφεται με γάλα (μητρικό ή φόρμουλα), και στη συνέχεια έρχεται σε επαφή με τις στερεές τροφές, ανοίγοντας έναν νέο κόσμο γεύσεων και υφών. Στην πορεία, καθώς το μωρό εξελίσσεται σε νήπιο, αποκτά αυξημένες ανάγκες για μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια, ενώ εκείνη την περίοδο αρχίζουν και τα πρώτα σημάδια της νεοφοβίας, της αποστροφής για καθετί καινούριο, που οδηγεί στην επιλεκτική σίτιση προβληματίζοντας πολλούς γονείς.

Από τη σύλληψη μέχρι τη γέννα και έως τα πρώτα 4 έτη του νηπίου, ο “Οδηγός Διατροφής” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο έχει γραφτεί με στόχο να κατευθύνει τους νέους γονείς αλλά και να απαντήσει σε βασικές απορίες που θα προκύψουν καθώς το μωρό μεγαλώνει.

 

διατροφή μωρά

 

Όπως αναφέρθηκε, η διατροφή του μωρού ξεκινάει πολύ πριν από τον τοκετό, και από εκεί αρχίζει και η συγγραφέας, Περσεφόνη Παπαδοπούλου, καταρρίπτοντας το μύθο ότι η έγκυος “τρώει για δύο”, και αποδεικνύοντας με επιστημονικά δεδομένα πόσες επιπλέον θερμίδες είναι πραγματικά απαραίτητες ανά τρίμηνο εγκυμοσύνης. Ταυτόχρονα, γίνεται μια πολύ καλή ανάλυση των πιο σημαντικών ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως ο σίδηρος, τα λιπαρά, και οι βιταμίνες, ώστε να γνωρίζει κάθε μέλλουσα μητέρα πώς πρέπει να εμπλουτίσει τη διατροφή της για να προσφέρει το καλύτερο στο έμβρυο. Μάλιστα, όπως και στα επόμενα κεφάλαια του “Οδηγού Διατροφής”, υπάρχει και ένα πινακάκι με τις προτεινόμενες μερίδες ανά ομάδα τροφίμων, ώστε να βοηθηθεί ο αναγνώστης να διαμορφώσει εύκολα ένα πλάνο διατροφής.

Τα επόμενα δύο κεφάλαια ασχολούνται με τη διατροφή του νεογέννητου έως τους πρώτους 6 μήνες ζωής, τον θηλασμό ή τη σίτιση με φόρμουλα. Στο κεφάλαιο του θηλασμού, η συγγραφέας αναλύει, εκτός από τους λόγους για τους οποίους ο θηλασμός είναι οφέλιμος για τη μητέρα και το βρέφος, τις ενδεχόμενες δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν, και τους “μύθους” γύρω από το θηλασμό, πληροφορίες που σίγουρα θα εκτιμήσουν οι νέες μαμάδες που ξεκινάνε τώρα αυτό το ταξίδι. Στο κεφάλαιο που σχετίζεται με τη σίτιση με φόρμουλα, η συγγραφέας δίνει σαφείς οδηγίες για τη σωστή προετοιμασία του γάλακτος, ενώ στην ακριβώς επόμενη ενότητα παρουσιάζει την έννοια της ανταποκρινόμενης σίτισης, της δυνατότητας δηλαδή του γονιού να αναγνωρίζει πότε το βρέφος πεινάει και πότε έχει χορτάσει ώστε να μην του προσφέρει περισσότερη τροφή από όση έχει ανάγκη, αλλά και να μπορέσει και το ίδιο το βρέφος να μάθει το σώμα του, να κατανοεί το αίσθημα του κορεσμού, και να αποφύγει την υπερφαγία που μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε προβλήματα υγείας.

 

διατροφή για νήπια

 

Η έννοια της ανταποκρινόμενης σίτισης παρουσιάζεται και σε μετέπειτα κεφάλαιο, όταν πλέον το βρέφος έχει εξελιχτεί σε νήπιο και έχει πιο ενεργητικό ρόλο στη διατροφή του. Εκεί η συγγραφέας δίνει πολύ χρήσιμες συμβουλές, όπως να προσέχει ο γονιός το μέγεθος της μερίδας που προσφέρει (για να μην υπάρξει υπερφαγία αλλά και να μην νιώσει το νήπιο ότι πιέζεται να καταναλώσει όλη την ποσότητα), να μη συνδέει την επιβράβευση με το φαγητό, αλλά και να χτίσει μια ρουτίνα γευμάτων. Αυτές οι συμβουλές επαναλαμβάνονται αργότερα στο κεφάλαιο που σχετίζεται με το fussy eating, την επιλεκτική σίτιση, όπου το νήπιο αρνείται να καταναλώσει τροφές πέρα από κάποιες συγκεκριμένες.

Ο “Οδηγός Διατροφής” περιέχει μεταξύ άλλων, πολλά χρήσιμα πινακάκια όπου εμφανίζονται οι ομάδες τροφίμων και οι προβλεπόμενες μερίδες ανά ηλικία, προτάσεις για συγκεκριμένα γεύματα και υγιεινά σνακ, εικόνες των απαραίτητων μερίδων ανά ηλικία αλλά και μικρές συμβουλές για το νέο γονιό. Είναι ένα καλογραμμένο, εύληπτο και ευανάγνωστο βιβλίο, και ένας οδηγός που κάθε γονιός θα ήταν καλό να έχει στη βιβλιοθήκη του και να τον συμβουλεύεται καθώς το μωρό μεγαλώνει, ώστε να του προσφέρει τις τροφές που έχει ανάγκη, αλλά και να βρίσκει τρόπους να διαχειρίζεται τις δυσκολίες και τις αντιρρήσεις απέναντι στο φαγητό. Με επιστημονικά εμπεριστατωμένες απόψεις, είναι ένα βιβλίο που μπορεί να εμπιστευτεί ο γονιός, χωρίς όμως να είναι περίπλοκο ή δυσνόητο.

 

οδηγός διατροφή νήπια

 

Είτε λοιπόν βρίσκεσαι στην αρχή αυτού του ταξιδιού, στην εγκυμοσύνη, είτε έχεις ένα μωρό μερικών μηνών ή ένα νήπιο, ο “Οδηγός Διατροφής” από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο θα σου φανεί πολύ χρήσιμος ώστε να αποκτήσεις το σωστό υπόβαθρο και να κάνεις τις καλύτερες επιλογές για τη διατροφή του παιδιού σου.

Απόκτησε το σήμερα!

 

Pin this

οδηγός για διατροφή οδηγός διατροφής

οδηγός διατροφής μωρά
οδηγός διατροφής έγκυοι

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.