Home POSTS Οι ιδιότητες της καλής μαμάς

Οι ιδιότητες της καλής μαμάς

by Alceste
________________________________

Ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή σου είσαι εσύ. Αλλά αμέσως μετά είναι η μαμά σου, και λίγο πιο πίσω ο μπαμπάς σου. Κι αυτό γιατί η μαμά σου είναι εκείνη που σε κουβαλάει εννιά μήνες, και συνήθως περνάει τον περισσότερο χρόνο μαζί σου, τουλάχιστον μέχρι την ενηλικίωση σου. Και για να μη ρίξω τη σημασία του μπαμπά, να πω απλά ότι ο μπαμπάς είναι τα τούβλα πάνω στα οποίο στηρίζεται το οικοδόμημα. Δηλαδή δεν τα βλέπεις με γυμνό μάτι, αλλά χωρίς εκείνα δεν θα υπήρχαν τοίχοι.

Ποιες είναι λοιπόν οι ιδιότητες της καλής μαμάς;

*Αυτό το κείμενο είναι (προφανώς) αφιερωμένο στη δική μου καλή μαμά που θέτει το παράδειγμα για όλες τις ήδη μαμάδες, τις soon-to-be, και τις want-to-be.

οι ιδιότητες της καλής μαμάς
Η καλή μαμά λοιπόν, είναι πάντα εκεί. Βλέπει, ακούει, και μιλάει όταν νιώθει ότι πρέπει να παρέμβει. Προσπαθεί να ακούσει όσα της λες, χωρίς να σε κρίνει, χωρίς να σουφρώσει το μέτωπο της, και χωρίς να νιώσει τρέμουλο στη σκέψη όλων των κινδύνων που μπορεί να προβλέψει.

Η καλή μαμά θα σε συμβουλεύσει, όταν ζητήσεις τη βοήθεια της, αλλά κυρίως όταν δεν την ζητήσεις. Όταν νιώσει πως κάτι πάει στραβά θα στο πει, κι ας σε δυσαρεστήσει. Γιατί η μαμά σου είναι εκεί για να σου δείξει τις σκληρές αλήθειες, και να σου κρατήσει τα μάτια ανοιχτά, όπως στο Clockwork Orange, μέχρι να δεις κι εσύ αυτό που αγνοείς πεισματικά. Όλοι οι άλλοι άνθρωποι μπορεί να σου πουν ψέματα, ή να μην πουν τίποτα (η αποσιώπηση δεν είναι άραγε κι αυτή μια μορφή ψέματος;), αφήνοντας σε στο σκοτάδι. Φοβούνται μήπως σε στεναχωρήσουν, ή ακόμα χειρότερα, μήπως χαλάσει η σχέση σας. Η μαμά σου όμως δεν έχει να φοβάται κάτι τέτοιο. Γιατί είναι η μαμά σου, και έχει κερδίσει δικαιωματικά εισιτήριο διαρκείας για τη ζωή σου.

 

Ψάχνεις δώρο για τη γιορτή της μητέρας; Αιφνιδίασε την, και στείλτης ένα μπουκέτο λουλούδια*!

οι ιδιότητες της καλής μαμάς

 

Μια ακόμα ιδιότητα της καλής μαμάς είναι ότι προλαβαίνει καταστάσεις, και προσπαθεί να σε βοηθήσει, πριν το ζητήσεις, ή πριν καν αντιληφθείς ότι το χρειάζεσαι. Αφουγκράζεται τις ανάγκες σου, και είναι εκεί για να σε στηρίξει.

Όμως η καλή μαμά σε αφήνει να αποτύχεις. Να χτυπήσεις το γόνατο σου (επειδή δεν την άκουσες και έτρεχες στα χώματα), να πληγωθείς από την κολλητή σου (παρόλο που εκείνη έβλεπε ότι η φιλία σας ήταν σαν ένα σαθρό κάστρο στην άμμο), να αποτύχεις στο διαγώνισμα φυσικής (κι ας σου έλεγε ότι δεν διάβασες αρκετά). Θα σε προειδοποιήσει, όμως μετά πρέπει να κάνει ένα (ή πολλά) βήματα πίσω και να σε αφήσει να κάνεις λάθη. Της είναι δύσκολο, είμαι σίγουρη, να σε βλέπει να κλαις και να στεναχωριέσαι. Αλλά τα αυγά σκληραίνουν με το βράσιμο, και εσύ γίνεσαι πιο δυνατός μέσα από τις αποτυχίες.

 

οι ιδιότητες της καλής μαμάς

 

Η μαμά που είναι καλή έχει αμφιβολίες. Όπως κάθε άνθρωπος, έχει κενά, και δε μπορεί να τα γνωρίζει όλα. Όμως η καλή μαμά έχει τον τρόπο να σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια. Να σου λέει πως όλα θα βρουν το δρόμο τους και εσύ να την πιστεύεις. Μπορεί εκείνη να μην κοιμάται τα βράδια από την αγωνία για το ένα και το άλλο, μα είναι ευτυχισμένη που εσύ μπορείς να ονειρεύεσαι ανέμελα. Γιατί έχεις εκείνη να σε προσέχει.

Το να είσαι μαμά είναι σκληρή δουλειά. Πολύ σκληρή. Κανείς δε σε προετοιμάζει πριν τη δεχτείς, δεν ξέρεις τι προσόντα απαιτούνται, και πολλές φορές πρέπει να ακολουθήσεις το μότο fake it ‘till you make it. Είναι όμως (φαντάζομαι) ο καλύτερος τίτλος που μπορείς να αποκτήσεις (να κερδίσεις) ποτέ στη ζωή σου. Ειδικά όταν το παιδί σου σού λέει πως είσαι μια καλή μαμά, και ανησυχεί αν θα μπορέσει ποτέ να σε φτάσει.

The stakes are high, mum. Good job.

Εσύ τι πιστεύεις ότι κάνει μια μαμά καλή μαμά; Και σε τι θα ήθελες να μοιάσεις στη δική σου μαμά; Share below!

Σου άρεσε αυτό το κείμενο; Αν ναι…

 

Αν φέτος θέλεις να κάνεις τη διαφορά στη Γιορτή της Μητέρας, στείλτης ένα μπουκέτο λουλούδια*…ή ένα μπουκάλι κρασί*!

 

*affiliate link

Pin this

οι ιδιότητες της καλής μαμάςοι ιδιότητες της καλής μαμάς

οι ιδιότητες της καλής μαμάς
οι ιδιότητες της καλής μαμάς

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

8 comments

Marina Tsardakli May 6, 2019 - 4:25 pm

Το να είσαι μια καλή μαμά, είναι όντως σκληρή δουλειά. Μα είναι κι η πιο όμορφη.
Να ‘ναι καλά όλες οι μανούλες να μεγαλώνουν τα παιδάκια τους και εμείς που δεν είμαστε ακόμα μανούλες να μαθαίνουμε από τα λάθη τους και να εμπνεόμαστε από τη χαρά τους!

Reply
Alceste May 12, 2019 - 8:16 am

Όπως τα λες, σκληρή δουλειά, με τον καλύτερο μισθό! Να χαιρόμαστε τις μαμάδες μας, και όσο μπορούμε να μην τις παιδεύεουμε…ίσως!

Reply
Ειρήνη May 7, 2019 - 8:57 am

Η κάθε μαμά είναι διαφορετική αλλά ταυτόχρονα καλή, ή τουλάχιστον αυτό πιστεύω εγώ. Αλλά η αλήθεια είναι πως όσα θετικά και αν έχει εσύ πάντα θα βρεις ένα-δύο πραγματάκια που δεν θα θέλεις να κάνεις ως μητέρα. Παρόλο που μεταξύ μας,μάλλον θα γίνεις ίδια,χωρίς να είναι και δεδομένο βέβαια.

Reply
Alceste May 12, 2019 - 8:15 am

Γελάω Ειρήνη, γιατί έχεις ΤΟΣΟ δίκιο! Πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, αφού κάνουμε αυτά που βλέπουμε; Η σχέση μαμάς κόρης είναι μια περίπλοκη σχέση, αλλά κρύβει απίστευτη αγάπη πίσω της.

Reply
just electra May 10, 2019 - 9:15 am

Αγαπημένη, νομίζω πως είσαι έτοιμη να γίνεις κι εσύ μια τέτοια μαμά, όπως αυτή που περιγράφεις.
Αν και όποτε το θελήσεις φυσικά. 😉
Σε φιλώ,
Ηλέκτρα
Υ.Γ. ξεχνάω συνέχεια να σου πω πόσο μ’ αρέσει η φωτό σου στο about me! Βάλε σχόλιο από κάτω κοπελιά να εξυμνούμε με την ησυχία μας! 😊

Reply
Alceste May 12, 2019 - 8:11 am

Αγαπημένη μου Ηλέκτρα 🙂
Σε ευχαριστώ πολύ, και για τα δύο. Όταν και αν γίνει, σε σένα θα έρχομαι να γκρινιάζω, να το ξέρεις!
Τα φιλιά μου, και χρόνια σας πολλά!

Reply
Ε Λ February 13, 2020 - 1:13 pm

Αρχικά σιχορεστε με για τα ορθογραφικά μου λάθη……Σαν κοριτσάκι ήρθα στην Ελλάδα στα 14 δεν πρόλαβα να μάθω γράμματα.. Κ ολογος είναι όλο το κείμενο παραπάνω!Η κακομοίρα η μαμά μου έτρεχε Κ δεν έφτανε…δουλια,σπίτι, άντρα,και τρία παιδιά….. προσπάθησε να μας αφιέρωση χρόνο αλλά δυσκολεύτηκε! Εγώ παντρεύτηκα στα 17 έκανα τρία παιδιά…..πλέον είναι μεγάλα,αλλά η εποχές άλλαξαν Κ με τα παιδιά μου είμαι φίλη, εξάλλου με τον μεγάλο μου έχω 19 χρ διάφορα,δεν θέλει κόπο ούτε λεφτά θέλει προσοχή Κ μάτια δέκατεσσερα σε πολλά τα επίπεδα!Το παν είναι να είσαι σωστή μαμά,χαρούμενη Κ πάντα δίπλα τους! Δύσκολη αλλά ανεκτίμητη δουλειά της μαμάς…Κ ός έπαθλο………Είναι η ευτυχία τον παιδιών μας!

Reply
Alceste February 14, 2020 - 8:59 am

Είναι η πιο σοβαρή δουλειά του κόσμου, που δε σταματάει ποτέ, όμως η αγάπη που παίρνεις είναι ταυτόχρονα και η καλύτερη ανταμοιβή. Η μαμά σου έκανε το καλύτερο δυνατό, όπως και εσύ για τα παιδιά σου, και είμαι σίγουρη πως τους έδωσες όσα μπορούσες, υλικά και ψυχικά.
Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!

Reply

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.