Home POSTS Το παιδί μου δεν με ακούει!

Το παιδί μου δεν με ακούει!

Πώς μπορώ να βάλω όρια χωρίς φωνές;

by Alceste
________________________________

“Το παιδί μου δεν με ακούει!”. Να μια φράση που όλοι οι γονείς έχουν πει ή σκεφτεί κάποια στιγμή. Από όταν το μωρό μεταβαίνει στην πρώτη νηπιακή ηλικία, και αποκτάει σταδιακά περισσότερη αυτονομία κινήσεων και αντίληψη του κόσμου, θέλει να εξερευνήσει ελεύθερο, και παράλληλα να τεστάρει τα όρια έτσι ώστε να μάθει τι μπορεί και τι δε μπορεί να κάνει. Σε αυτή τη διαδικασία, τα δικά του θέλω συγκρούονται με τα πρέπει των γονιών και η καθημερινότητα γίνεται δύσκολη αν δεν μπουν τα όρια εξαρχής.

Πώς μπορεί λοιπόν ένας γονιός να βάλει όρια, χωρίς να χρειαστεί να ασκήσει την εξουσία του; Το βιβλίο “Το παιδί μου δεν με ακούει!” από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο έχει τις απαντήσεις.

 

παιδί παίζει

 

“Το παιδί μου δεν με ακούει!” είναι μία από τις νεότερες κυκλοφορίες των Εκδόσεων Μεταίχμιο από την Βιβλιοθήκη για γονείς, μια σειρά με πολλούς πρακτικούς οδηγούς όπως το “Ναι στις οθόνες όταν κάνουν καλό” και “Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να είναι χαρούμενο“. Γραμμένο έτσι ώστε να είναι ευανάγνωστο και περιεκτικό πετυχαίνει το σκοπό του να δώσει πρακτικές συμβουλές στους γονείς ώστε να τους βοηθήσει να ρυθμίζουν τη συμπεριφορά τους απέναντι στο παιδί τους, χωρίς να χρειάζεται να βάζουν φωνές ή να ασκούν την εξουσία τους.

Με έξι γρήγορα και εύληπτα κεφάλαια δίνει στους αναγνώστες γονείς όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται. Όπως γιατί τα παιδιά δεν ακούνε καθόλου και σε ποιες καταστάσεις κορυφώνεται αυτή η κατάσταση, αλλά και ποια προσόντα χρειάζεται να έχουν οι γονείς ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν και να χτίσουν μια καλή, ισορροπημένη, σχέση με το παιδί τους. Με πολύ ωραία και χαριτωμένη εικονογράφηση, καταφέρνει να είναι ανάλαφρο και ευχάριστο στην ανάγνωση, ενώ δεν είναι καθόλου φλύαρο ή γεμάτο θεωρίες που δε μπορούν να εφαρμοστούν.

 

παιδί που παίζει

 

Ποιες ιδέες ξεχωρίσαμε όμως κατά την ανάγνωση (μεταξύ πολλών άλλων χρήσιμων συμβουλών);

Δεν είναι το παιδί σας που σας αγχώνει, αλλά οι σκέψεις που κάνετε για εκείνο.” Πόσο αληθινό μα και πόσο σημαντικό, αφού οι σκέψεις μας οδηγούν σε πράξεις που διαμορφώνουν τις συμπεριφορές και τον χαρακτήρα των παιδιών μας.

Δεν κακομαθαίνετε το παιδί σας όταν ικανοποιείτε τις ανάγκες του, του μαθαίνετε ότι μπορεί να υπολογίζει σε εσάς,” κάτι που κατ’επέκταση του γεννά εμπιστοσύνη απέναντι στο περιβάλλον και τον κόσμο, το βοηθά να έχει αυτοπεποίθηση και να διεκδικεί τα θέλω του χωρίς φόβο και αναστολές.

Αποδεχτείτε τα συναισθήματα του παιδιού σας“. Δε μπορούμε (αν και θα το θέλαμε) να ελέγξουμε το πώς αισθάνεται το παιδί μας. Μπορούμε ωστόσο να αναγνωρίσουμε το συναίσθημα του, να το περιγράψουμε με λόγια ώστε να το κατανοήσει και το ίδιο (αλλά και να νιώσει πως το καταλαβαίνουμε), και να αποδεχθούμε την κατάσταση, χωρίς να προσπαθούμε να την εκμηδενίσουμε ή μειώσουμε.

Εσείς είστε ο γονιός, εσείς βάζετε τα όρια και έχετε τους λόγους σας“. Είναι δύσκολο συχνά να ακολουθήσουμε τους δικούς μας τους κανόνες, αφού το να υποκύψουμε μας γλιτώνει από μια μάχη. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, η επιμονή στα όρια είναι αυτή που θα βελτιώσει την καθημερινότητα μας αλλά και θα μάθει στο παιδί να σέβεται τους κανόνες και να αναγνωρίζει πως όταν λέμε κάτι το εννοούμε και η μόνη του επιλογή είναι να προσαρμοστεί σε αυτό.

 

παιδί δεν ακούει γονιό

 

Το ‘εσύ’ είναι συχνά επικριτικό“. Μιλήστε, λέει η συγγραφέας, χρησιμοποιώντας το εγώ. “Εγώ αισθάνομαι κουρασμένη αυτή τη στιγμή, θέλω λίγο χρόνο και μετά θα παίξουμε” αντί του “Εσύ με κουράζεις, εσύ θέλεις να γίνεται συνέχεια το δικό σου”. Έτσι, το παιδί θα μάθει να αναγνωρίζει και τις ανάγκες του γονιού, τις συνέπειες των πράξεων του στους άλλους, και ταυτόχρονα, δε θα νιώθει πως το κατηγορούμε, πως το επικρίνουμε και προδιαθέτουμε στοιχεία της προσωπικότητας του.

Οι πράξεις σας είναι πιο δυνατές από τα λόγια σας“. Τα παιδιά κάνουν αυτό που βλέπουν, όχι αυτό που τους λέμε. Γι’αυτό, ως γονείς, πρέπει πρώτα να ρυθμίζουμε τη δική μας συμπεριφορά και μετά να προτρέπουμε και να καθοδηγούμε το παιδί μας να μας μιμηθεί.

Αν λοιπόν έχετε αρχίσει να βιώνετε τις πρώτες συγκρούσεις με το παιδί σας ως προς τα όρια που θέτετε, και νιώθετε πως χρειάζεστε μια καθοδήγηση για να κάνετε τις καλύτερες δυνατές επιλογές, το “Το παιδί μου δεν με ακούει!” από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο είναι ένα βιβλίο που πρέπει να προμηθευτείτε. Σίγουρα θα το συμβουλευτείτε πολλές φορές, και θα αποκτήσετε τα κατάλληλα εργαλεία για να είναι η σχέση σας με το παιδί σας όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη.

Αποκτήστε το σήμερα!

 

Pin this

όταν παιδί δεν ακούει

παιδί δεν ακούει

τα παιδιά δεν ακούνε
παιδί δεν με ακούει

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.