Home CHECKLISTS Πώς ξεκινάς να οργανώνεις ένα γάμο

Πώς ξεκινάς να οργανώνεις ένα γάμο

by Alceste
________________________________

Πρόσφατα με ρώτησε μια φίλη μου πώς ξεκινάς να οργανώνεις ένα γάμο. «Πολύ δύσκολο project,» μου είπε σκεπτική, και η αλήθεια είναι πως η διοργάνωση του γάμου ήταν όντως ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Η οργάνωση του γάμου είναι για τους περισσότερους ένα άγνωστο τοπίο. Σαν τη Λερναία Ύδρα, κόβεις ένα κεφάλι και βγαίνουν άλλα τρία, ενώ βρίσκεσαι συνεχώς αντιμέτωπος με άγνωστες καταστάσεις και χιλιάδες μικρές ή μεγαλύτερες αποφάσεις που πρέπει να πάρεις. Το χειρότερο; Μέσα σε αυτό το χάος που λέγεται γάμος, καμιά φορά ξεχνάς γιατί και για ποιον το κάνεις όλο αυτό.

Πώς ξεκινάς να οργανώνεις λοιπόν ένα γάμο;

 

πώς ξεκινάς να οργανώνεις το γάμο σου

 

Το Α και το Ω στα μεγάλα ή τα περίπλοκα project είναι η απλοποίηση. Και πώς γίνεται αυτό; Με σωστή οργάνωση.

Ξεκινάς λοιπόν βάζοντας κάτω όλα τα βασικά που ξέρεις ότι χρειάζονται για έναν γάμο. Ποια είναι αυτά;

 • Η ημερομηνία του γάμου
 • Η εκκλησία
 • Το κέντρο (κτήμα, μαγαζί, ταβέρνα, η αυλή του σπιτιού σου)
 • Προσκλητήρια / Μπομπονιέρες
 • Κουμπάρος
 • Άδεια γάμου
 • Νυφικό
 • Κουστούμι
 • Παπούτσια
 • Χτένισμα / Μακιγιάζ
 • Βέρες

Αυτά τα βασικά είναι οι κύριοι άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί ολόκληρη η διοργάνωση του γάμου. Για να αρχίσουν να μπαίνουν λοιπόν κάποια πράγματα σε τάξη, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να τα βάλεις κάτω και να αρχίσεις να φτιάχνεις ένα πλάνο ή απλά να πάρεις κάποιες αποφάσεις.

 

πώς ξεκινάς να οργανώνεις γάμο

 

Ημερομηνία του γάμου

Ένα ασφαλές χρονικό διάστημα για να έχεις αρκετό χρόνο και να μην πιεστείς άδικα είναι 9-12 μήνες πριν. Οπότε ξεκινάς με αυτό το κριτήριο και αποφασίζεις ποια εποχή και ποιος μήνας σου ταιριάζει πιο πολύ. Προσοχή στις ημερομηνίες που δεν γίνονται εκκλησιαστικοί γάμοι (όπως το Πάσχα) και επίσης τα τριήμερα, που μπορεί αρκετοί να θέλουν να κανονίσουν κάποια εκδρομή.

Η Εκκλησία

Η εκκλησία επιλέγεται συνδυαστικά με το κέντρο. Κι αυτό γιατί δε θέλεις οι καλεσμένοι σου να πρέπει να οδηγήσουν 40 λεπτά για να πάνε από το ένα στο άλλο, ειδικά αν υπολογίσεις και το πόσο νωρίτερα έχουν ξεκινήσει από το σπίτι τους για να φτάσουν στην εκκλησία. Επίσης, έχε υπόψη ότι η εκκλησία πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη για να χωράνε όλοι μέσα σε περίπτωση βροχής ή καύσωνα, και αν γίνεται, να μην είναι δυσπρόσιτη και με δύσκολο parking που θα χαλάσει τη διάθεση πολλών.

 

πώς ξεκινάς να οργανώνεις έναν γάμο

 

Το κέντρο

Η επιλογή του χώρου όπου θα γίνει το πάρτι μετά το γάμο είναι ίσως η πιο δύσκολη, κι αυτό γιατί πρέπει να συνδυάσεις το διαθέσιμο budget, με το προσωπικό σου γούστο, τη χωρητικότητα και την τοποθεσία. Πώς ξεκινάς λοιπόν; Το πιο απλό είναι χωροταξικά. Αρχίζεις δηλαδή από τις περιοχές που είναι η πρώτη σου επιλογή και έπειτα απομακρύνεσαι. Το πιο απλό είναι να φτιάξεις μια λίστα σε ένα αρχείο excel με τα στοιχεία επικοινωνίας των χώρων που έχεις συγκεντρώσει από την έρευνα σου και να αρχίσεις να στέλνεις email για μία πρώτη προσφορά. Έτσι θα ξεσκαρτάρεις ποιοι χώροι είναι απαγορευτικοί από θέμα κόστους. Όταν η λίστα σου είναι πιο καθαρή, θα αρχίσεις να κανονίζεις ραντεβού για να δεις τους χώρους από κοντά. Πριν πας στα ραντεβού, φτιάξε μια λίστα με ερωτήσεις, ενώ τράβα και φωτογραφίες από εκείνους τους χώρους που θα σου κάνουν πιο καλή εντύπωση. Αν δεν βρεις με τα πρώτα ραντεβού κάτι που να σε ικανοποιεί, μην αγχωθείς. Ίσως να πρέπει να ψάξεις σε κάποια άλλη περιοχή, ή να σκεφτείς λίγο out of the box!

Προσκλητήρια και μπομπονιέρες

Εδώ μπορεί να επιλέξεις να φτιάξεις η ίδια τα προσκλητήρια και τις μπομπονιέρες, γλιτώνοντας χρήματα, αλλά χάνοντας χρόνο, ή μπορείς να τα αναθέσεις σε κάποια wedding planner ή κατάστημα διοργάνωσης γάμου. Στη δική μας περίπτωση, χρησιμοποιήσαμε τις υπηρεσίες της Paul & Kitika, η οποία ανέλαβε τα προσκλητήρια, τις μπομπονιέρες, όλη τη διακόσμηση, και τα απαραίτητα της τελετής (δίσκος, ποτήρι κλπ). Έχε υπόψη ότι το προσκλητήριο είναι αυτό που θα δώσει την πρώτη αίσθηση για τον γάμο σου (αν θα είναι πιο κλασικός, πιο αυστηρός, πιο παιχνιδιάρικος κλπ) και όλα τα υπόλοιπα πρέπει να ταιριάζουν και να δένουν αρμονικά. Η επιλογή είναι τεράστια πραγματικά, αλλά δεν τελειώνει εκεί. Αφότου διαλέξετε το προσκλητήριο, θα πρέπει να αποφασίσετε για το κείμενο, τη γραμματοσειρά, τη μακέτα…Λερναία Ύδρα είπαμε;

 

πώς αρχίζεις να οργανώνεις το γάμο σου

 

Κουμπάρος

Ποιον θα κάνετε κουμπάρο; Μπορεί να μοιάζει ως μια μικρή λεπτομέρεια, αλλά ο άνθρωπος ή οι άνθρωποι που θα επιλέξετε πρέπει να είναι έμπιστοι αλλά και άτομα που να θέλετε να έχετε δίπλα σας σε αυτό το νέο κεφάλαιο της ζωής σας (και στα επόμενα που θα ακολουθήσουν). Επίσης, καλό είναι να έχετε αποφασίσει αν θα αναλάβει ο κουμπάρος κάποιο από τα κόστη του γάμου, γιατί αυτό μπορεί για κάποιους να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα.

Νυφικό

Πολλές μέλλουσες νύφες κάνουν το λάθος να ξεκινήσουν την αναζήτηση νυφικού πριν κάνουν οτιδήποτε άλλο για το γάμο τους. Αυτό είναι λάθος αφενός γιατί δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα το ύφος και την τοποθεσία του γάμου, αφετέρου γιατί είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία θα σου στερήσει την προσοχή από τα άλλα, πιο άμεσα. Ενδεικτικά, νυφικό μπορείς να αρχίσεις να ψάχνεις 6 μήνες πριν.

 

πώς οργανώνεις το γάμο σου

 

Κουστούμι

Εδώ τα πράγματα είναι εύκολα, αφού τα κουστούμια είναι μετρημένα κουκιά. Ο μέλλων σύζυγος μπορεί να αρχίσει να ψάχνει κουστούμι 3-4 μήνες πριν το γάμο, ειδικά αν δε θέλει να ράψει κάτι από την αρχή αλλά να πάρει ένα έτοιμο και να το προσαρμόσει.

Παπούτσια

Τα παπούτσια σου πρέπει να τα έχεις διαλέξει και αγοράσει σίγουρα δύο μήνες πριν το γάμο, αφού οι πρόβες του νυφικού θα πρέπει να γίνουν φορώντας το παπούτσι για να κοπεί το νυφικό στο σωστό ύψος. Ακόμα και αν θελήσεις να τα φτιάξεις, όπως έκανα εγώ, δε θα χρειαστείς πάνω από 20 μέρες, αρκεί να ξέρεις τι ψάχνεις! Και το ίδιο ισχύει και για τον γαμπρό, όπου για ακόμα μια φορά, τα πράγματα είναι πολύ εύκολα.

Χτένισμα και μακιγιάζ

Αν έχεις κάποια γνωστή που μπορεί να σε αναλάβει, καλό θα ήταν να επικοινωνήσεις μαζί της αφότου κλείσετε την ημερομηνία για να βεβαιωθείς ότι είναι διαθέσιμη. Συνήθως, γίνονται δύο πρόβες, και αφότου έχεις καταλήξει στο νυφικό σου, οπότε υπολόγιζε 3-4 μήνες πριν. Για να είσαι ασφαλής, φρόντισε να έχεις και κάποια back-up σε περίπτωση που η πρώτη σου επιλογή είναι ήδη κλεισμένη, ή που δε μείνεις ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα από την πρόβα (δυστυχώς συμβαίνει). Σε κάθε περίπτωση, μην αγχωθείς, υπάρχει πολύ μεγάλη προσφορά εκεί έξω, οπότε ξεκίνα να ρωτάς τους γνωστούς σου!

 

πώς οργανώνεις γάμο

 

Βέρες

Γάμος χωρίς βέρες γίνεται; Δε γίνεται! Αυτή είναι μία από τις εύκολες αποφάσεις, αφού τα σχέδια είναι πολύ συγκεκριμένα, κι αν ψάχνετε κάτι παραδοσιακό, δε θα δυσκολευτείτε καθόλου να επιλέξετε. Υπολογίστε να έχετε ένα περιθώριο 2-3 μηνών πριν το γάμο, ώστε να έχετε χρόνο να ψάξετε κοσμηματοπωλείο, και να τις ετοιμάσουν στο μέγεθος σας.

Άδεια γάμου

Η άδεια γάμου είναι ένα από τα κομμάτια διοργάνωσης του γάμου σου το οποίο θα σε απασχολήσει μόλις 2-3 μήνες πριν το γάμο, και αυτό γιατί κάποια έγγραφα είναι έγκυρα για μικρό χρονικό διάστημα. Τα χαρτιά για την έκδοση άδειας γάμου θα σου τα ζητήσει αναλυτικά ο ιερέας της εκκλησίας όπου παντρεύεσαι, απλά να έχεις υπόψη ότι θα βρεθείς αντιμέτωπη με πολλή γραφειοκρατία. Αυτό που με βοήθησε πολύ είναι μια απλή λίστα σε ένα excel όπου σημείωνα τις προθεσμίες για κάθε έγγραφο, ενώ είχα φτιάξει έναν φάκελο όπου έβαζα όσα χαρτιά συγκέντρωνα. Για τη δημοσίευση της αγγελίας του γάμου σε εφημερίδα, αυτή εδώ η ιστοσελίδα μου έλυσε τα χέρια αφού δεν χρειάστηκε να επικοινωνήσω απευθείας με εφημερίδες, κάτι που πίστεψε με, είναι σημαντικό όταν έχεις τόσα άλλα να διευθετήσεις.

 

πώς να οργανώσεις το γάμο σου

 

Όταν ξεκινήσεις να οργανώνεις το γάμο σου, θα δεις πως όλα θα βρίσκουν τη σειρά τους, αν έχεις σωστή οργάνωση και ένα καλό πλάνο. Σε κάτι περίπτωση, προσπάθησε να απολαύσεις τα ευχάριστα κομμάτια (όπως η γευστική δοκιμή του μενού στο κέντρο!), να συμπεριλάβεις στις αποφάσεις και τον μέλλοντα σύζυγο σου, και να οργανώσεις έναν γάμο που να ικανοποιεί εσάς τους δύο πρώτα απ’όλα!

Η ώρα η καλή!

 

Βρήκες χρήσιμο αυτό το κείμενο; Αν ναι…

 

Pin this

πώς να ξεκινήσεις να οργανώνεις γάμοπώς να ξεκινήσεις να οργανώνεις γάμο

πώς να ξεκινήσεις να οργανώνεις γάμο
πώς να ξεκινήσεις να οργανώνεις γάμο

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.