Τι πρέπει να κάνεις όταν ξεσπάει μια κρίση;
Υπάρχει μια φράση η οποία συνοψίζει τη φύση της ζωής: ο κατακλυσμός πάντα έρχεται. Το χάος περιμένει να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή, σαν μια λεπτή κλωστή η οποία ίσα που συγκρατεί το βάρος του κόσμου. Και έτσι, πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για την επόμενη κρίση. Γιατί όπως λέει και ο Jordan Peterson, να είσαι αυτός στον οποίο θα στραφούν όλοι στη δυσκολία, και όχι εκείνος που θα κοιτάζει απαθής περιμένοντας από κάποιον άλλον να τον σώσει.
Τι κάνεις λοιπόν όταν ξεσπάει το χάος; Όταν εμφανίζεται ένα μικρό πρόβλημα, το οποίο σταδιακά, και χωρίς ίσως να φταις, γιγαντώνεται; Πώς πρέπει να αντιδράσεις τότε για να μη σε πνίξει το βάρος του πράσινου ελέφαντα που αγνοούσες τόσο καιρό ενώ εκείνος στεκόταν στη γωνία;
Μην το αγνοείς. Σου έχει τύχει ποτέ να οδηγάς και να ακούς ένα μικρό θόρυβο; Είναι ανεπαίσθητος κι αν δυναμώσεις τη μουσική, δε θα τον ακούς καν. Μετά από λίγο όμως, αν και το αυτοκίνητο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, ο θόρυβος αυξάνεται. Έτσι, δεν κάνεις τίποτα. Ώσπου μια μέρα, σε αφήνει στη μέση της Εθνικής να κοιτάς ανήμπορος το παρμπρίζ που βγάζει καπνούς. Ένα μικρό πράγμα μπορεί να μην είναι τίποτα. Αλλά μπορεί να είναι και τα πάντα. Αξίζει να το ρισκάρεις;
Μην στέκεσαι στη μέση του δρόμου. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αν χαλάσει το αυτοκίνητο σου, δε θα πας να σταθείς στη μέση της Εθνικής ελπίζοντας ότι δε θα σε χτυπήσει κάποιος. Όχι, θα κάτσεις στην άκρη και θα περιμένεις υπομονετικά την οδική βοήθεια. Με τον ίδιο τρόπο λοιπόν, όταν ξεσπάσει ένα πρόβλημα, δεν πρέπει να το κάνεις χειρότερο. Αν δε μπορείς να κάνεις τίποτα δηλαδή, εκτός από το να περιμένεις, προσπάθησε οι πράξεις σου να μην επιδεινώσουν την κατάσταση. Μην είσαι σαν εκείνους τους ήρωες των ταινιών που γκρεμίζουν ένα ολόκληρο σπίτι με ένα μόνο βλεφάρισμα.
Φτιάξε ένα πλάνο. Τι συνέβη; Έχασες το πορτοφόλι σου; Ή μήπως τη δουλειά σου; Για αρχή, πάρε μια βαθιά ανάσα, και μετά πιάσε μολύβι και χαρτί. Τι πρέπει να κάνεις πρώτα απ’όλα; Και μετά, ποιο είναι το δεύτερο βήμα; Αφού διαχειριστείς τις άμεσες συνέπειες, πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τις έμμεσες ή μακροπρόθεσμες; Φρέσκαρε το βιογραφικό σου. Ανανέωσε το προφίλ σου στο linkedin. Μίλα με φίλους και γνωστούς. Σκέψου τι προσόντα έχεις και πώς μπορείς να τα αξιοποιήσεις. Τι άλλες εναλλακτικές υπάρχουν; Think out of the box. Η απάντηση μπορεί να είναι πρωτοφανής, ή και προφανής.
Μιζέριασε και μετά ξεπέρασε το. Δεν πρέπει να στερηθείς την ανάγκη να κλάψεις ή να κλαφτείς. Να το συζητήσεις για μερικές ώρες ή μέρες. Αν αυτό σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, βρες και έναν ώμο για να ξαποστάσεις. Αλλά μην μείνεις εκεί πιο πολύ από όσο είναι αναγκαίο. Άλλωστε, εκείνοι που σώζονται είναι αυτοί που παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους, όχι εκείνοι που κλαίγονται στη γωνία.
Προετοιμάσου για το επόμενο χάος που θα ξεσπάσει. Η ζωή είναι μια σειρά από σκαμπανεβάσματα, ακριβώς όπως το τρενάκι του λούνα παρκ. Όταν είσαι ψηλά, να θυμάσαι ότι δε θα μείνεις εκεί για πάντα. Όταν είσαι χαμηλά, να θυμάσαι ότι δε θα μείνεις εκεί για πάντα. Όλα αλλάζουν. Η καλύτερη άμυνα είναι η προετοιμασία. Να είσαι αυτός στον οποίο θα στραφούν όλοι. Να είσαι ο ήρωας στη δική σου ιστορία.
Σου άρεσε το post? Αν ναι…
Pin this

