Home CHECKLISTS Πώς (και γιατί) να κάνεις budgeting

Πώς (και γιατί) να κάνεις budgeting

by Alceste
________________________________

Η αρχή της χρονιάς είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για να χτίσεις νέες συνήθειες, να θέσεις στόχους, και να βελτιώσεις την καθημερινότητα σου. Αν υπάρχει μία εποχή όπου είναι σημαντικό να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου με τα χρήματα, αυτή είναι ο Ιανουάριος, αμέσως μετά τις γιορτές, και πριν ξεκινήσει η γνωστή ρουτίνα.

Το budgeting, που ακούγεται ξένο και τρομακτικό, είναι ένα βασικό εργαλείο για κάθε σπίτι και ενήλικα που θέλει να ελέγχει τα έσοδα και τα έξοδα του, να ξέρει πότε μπορεί να ξοδέψει και πότε πρέπει να πει όχι σε έναν πειρασμό, αλλά και να κάνει τον προγραμματισμό του για επερχόμενες αναμενόμενες, και μη, δαπάνες.

Αν εσύ δεν έχεις βάλει το budgeting στη ζωή σου (ακόμα), τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσεις.

Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις πώς μπορείς να κάνεις budgeting, γρήγορα, εύκολα, και αποτελεσματικά.

 

Άκουσε το εδώ!

 

budgeting 101

 

Το πρώτο που πρέπει να θυμάσαι όσον αφορά τον προϋπολογισμό (γιατί αυτό σημαίνει το budgeting ουσιαστικά) είναι πως ο μόνος τρόπος για να παρακολουθείς τα οικονομικά σου είναι να χρησιμοποιείς κάποιου είδους εργαλείο. Υπάρχει πληθώρα εφαρμογών που μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό σου, αρχεία excel όπως αυτό εδώ, ή απλά ένα κενό τετράδιο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να καταγράφεις κάθε έσοδο και κάθε έξοδο, όσο μικρό κι ασήμαντο κι αν σου μοιάζει. Με αυτό τον τρόπο, στο τέλος του μήνα (και της χρονιάς) θα έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα πόσα ξόδεψες, πόσα αποταμίευσες, και το πιο σημαντικό, πού ξόδεψες. Γιατί η αλήθεια είναι πως όλοι μας ξοδεύουμε αρκετά αλόγιστα, ειδικά με τις κάρτες που έχουν μπει πλέον στην καθημερινότητα μας. Όπως όμως φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι, εξίσου εύκολα αδειάζει κιόλας. Συνεπώς, budgeting χωρίς ακριβή καταγραφή δεν υφίσταται.

Αφότου βρεις λοιπόν το εργαλείο που σε εξυπηρετεί, στην αρχή κάθε μήνα θα περνάς εικονικά αναμενόμενα έξοδα, όπως το ενοίκιο, τα κοινόχρηστα, πάγια δηλαδή έξοδα, αλλά και δαπάνες όπως το σούπερ μάρκετ. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρεις ήδη από την πρώτη μέρα πόσα χρήματα αναμένεται να ξοδέψεις, έστω κι αν αυτό θα αποτελεί μια πρόβλεψη. Έπειτα, εισάγοντας τα αναμενόμενα έσοδα σου (γι’αυτό αυτό εδώ το αρχείο μπορεί να σου φανεί πολύ χρήσιμο καθώς έχει ήδη ξεχωριστή κατηγορία εσόδων) θα μπορείς να δεις αν το συγκεκριμένο μήνα θα είσαι εντός budget (έσοδα=έξοδα), over budget (έσοδα<έξοδα), ή under budget (έσοδα>έξοδα). Το ιδανικό σενάριο είναι βέβαια πάντα το τελευταίο, αλλά αν κάποιο μήνα βγεις εκτός, έστω και στις προβλέψεις σου, μην το θεωρήσεις καταστροφικό. Έχεις πάντα την ευκαιρία να ανακάμψεις τον επόμενο.

 

εργαλείο budget

 

Γιατί ένα μεγάλο κομμάτι του budgeting είναι και η αποταμίευση. Όταν δεν γνωρίζεις πόσα χρήματα ξοδεύεις, και πού, δε μπορείς να περιορίσεις τα περιττά έξοδα αλλά και να έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα το τι μπορείς να “βάλεις στην άκρη” για απρογραμμάτιστες δαπάνες που σίγουρα θα προκύψουν. Από την άλλη, το budgeting στην αρχή κάθε μήνα σε βοηθάει να κρίνεις αν μια δαπάνη μη άμεση αλλά αναγκαία (πχ service αυτοκινήτου) μπορεί να γίνει το επόμενο διάστημα ή αν θα πρέπει να καθυστερήσει λόγω άλλων, πιο επειγόντων, εξόδων.

Αφότου προσθέσεις λοιπόν τα αναμενόμενα έξοδα και έσοδα σου, το επόμενο βήμα είναι να καταγράφεις κάθε σου έξοδο, από το πιο μικρό στο πιο μεγάλο. Αν δεν σε εξυπηρετεί να ενημερώνεις το αρχείο ή την εφαρμογή που επέλεξες σε καθημερινή βάση, μπορείς να τα σημειώνεις πρόχειρα σε ένα τετράδιο, και μόλις βρίσκεις χρόνο, να τα περνάς στο εργαλείο που διάλεξες. Η καταγραφή μοιάζει μεν χρονοβόρα αλλά είναι απαραίτητη καθώς έτσι θα έχεις πλήρη εικόνα του budget σου, και στο τέλος του μήνα (και της χρονιάς) θα μπορείς να δεις πού ξόδεψες περισσότερο (αυτό εδώ το αρχείο σου δείχνει τα έξοδα σου ανά κατηγορία αθροιστικά όλη τη χρονιά, κάτι που θα σου φανεί σίγουρα πολύ χρήσιμο και ενδιαφέρον!).

 

διαχείριση χρημάτων

 

Το τελευταίο βήμα είναι φυσικά να προσθέτεις τα έσοδα σου (μισθός, έξτρα επιδόματα κλπ), και αφαιρώντας τα από τα συνολικά έξοδα να βλέπεις πώς κυμάνθηκε ο κάθε μήνας. Ταυτόχρονα, καταγράφοντας τα έσοδα του μήνα θα βλέπεις αν υπάρχουν και διακυμάνσεις (πχ αυξήσεις ή μειώσεις) που μπορεί να μην είχες αντιληφθεί μέχρι πρότινος.

Μπορεί η διαδικασία του budgeting να μοιάζει κάπως τρομακτική ή χρονοβόρα, αλλά στην πραγματικότητα χρειάζεται μερικά μόνο λεπτά, ειδικά όταν χρησιμοποιείς ένα ενημερωμένο εργαλείο. Είναι ωστόσο εξαιρετικά σημαντική και αναγκαία, καθώς θα σε γλιτώσει από περιττές δαπάνες, και θα σε βοηθήσει να αποταμιεύεις περισσότερο, για έκτακτα έξοδα, ή ακόμα και για εκείνο το ταξίδι που σκέφτεσαι να πας. Το budgeting είναι ο εικονικός σου κουμπαράς και δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από το να τον βλέπεις γεμάτο επειδή κατάφερες να αντισταθείς σε κάτι που δε χρειαζόσουν πραγματικά, και να το αντικαταστήσεις με κάτι άλλο που είτε έχεις ανάγκη είτε θα σε γεμίσει με πολύ μεγαλύτερη χαρά από μια προσωρινή υλική απόλαυση.

Ξεκίνα λοιπόν σήμερα κιόλας να κάνεις budgeting, κατέβασε μια εφαρμογή που να σε εξυπηρετεί, ή αυτό εδώ το αρχείο excel, και πάρε τον έλεγχο των οικονομικών σου. It’s never too late but it’s always necessary! Ka-ching!

Βρήκες αυτό το κείμενο χρήσιμο;

Τότε…

Pin this

γιατί να κάνεις budgeting πώς να κάνεις budgeting

κάνε budgeting
budgeting

 

 

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

4 comments

Ειρήνη Γκιτσάλη January 10, 2022 - 2:11 pm

Πολύ καλή χρήσιμη συμβουλή… αρκεί να υπάρχουν τα έσοδα. 😅

Reply
Alceste January 14, 2022 - 11:54 am

Σωστό κι αυτό!

Reply
ΜΑΡΙΑ Π. January 22, 2023 - 11:28 pm

Από μέσα 202ο ξεκίνησα το δικό μου budgeting που με βολέυει μέχρι και σήμερα. Πραγματικά καταφέρνω άλλες φορές σχετικά καλά , άλλες φορές λίγο λιγότερο να ελέγχω και τα έξοδα-έσοδα αλλά και να αποταμιεύω ή αλλιώς να έχω καβάτζα όπως το λέω χιουμοριστικά για παν ενδεχόμενο extra οικονομικά θέματα, για κάποιο ταξίδι, για κάτι πολύ σημαντικό. Βοηθάει και με το παραπάνω…

Reply
Alceste April 7, 2023 - 2:39 pm

Πολύ χαίρομαι Μαρία μου που έχεις και εσύ το δικό σου σύστημα αποταμίευσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό και πραγματικά, χωρίς αυτό δεν ξέρουμε πού βαδίζουμε..

Reply

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.