Home POSTS Πώς να κάνεις ξεκαθάρισμα στη ζωή σου

Πώς να κάνεις ξεκαθάρισμα στη ζωή σου

by Alceste
________________________________

Είτε άλλαξε ο χρόνος, η εποχή, ή απλά ήρθαν τα γενέθλια σου, έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή σου όπου απλά θέλεις να κάνεις ένα ξεκαθάρισμα, και όχι μόνο στα συρτάρια σου.

Πώς μπορείς να κάνεις λοιπόν ένα ξεκαθάρισμα στη ζωή σου;

Από πού πρέπει να ξεκινήσεις, τι πρέπει να διώξεις, και κυρίως, τι πρέπει να κρατήσεις;

 

Άκουσε το εδώ, πατώντας το play!

πώς να κάνεις ξεκαθάρισμα στη ζωή σου

 

Όταν ξεκινάς να φτιάχνεις ένα puzzle, ο πρώτος κανόνας που εφαρμόζεις είναι να ξεκινάς από τις γωνιές, από τα εύκολα στα δύσκολα δηλαδή, και από έξω προς τα μέσα. Κάπως έτσι γίνεται και με το ξεκαθάρισμα στη ζωή σου. Ξεκινάς με τα πιο απλά και προφανή και μετά προχωράς στα πιο δύσκολα. Πρώτα διώχνεις τα μεγάλα βαρίδια και μετά αναζητάς τα μικρά κουνούπια που σφυράνε δίπλα από το αυτί σου κάθε βράδυ.

Πώς επιλέγεις όμως τι θα μείνει και τι θα φύγει; Πώς ορίζει ποιος δικαιούται το χρόνο σου και ποιος έχει χάσει αυτό το δικαίωμα προ πολλού; Ίσως αυτή η απλή ερώτηση να μπορεί να σου δώσει την απάντηση που ψάχνεις: τι μου προσφέρει αυτή η δραστηριότητα, το ρούχο, ο άνθρωπος;

 

πώς να κάνεις ξεκαθάρισμα στη ζωή σου

 

Όσο ψυχρό και υπολογιστικό κι αν μοιάζει, έρχεται κάποια φάση στη ζωή μας, όταν πατάμε τα 30, ενηλικιωνόμαστε, ή απλά περνάμε τη φάση μας, όπου αντιλαμβανόμαστε μια μεγάλη αλήθεια: δεν υπάρχει αρκετός χώρος ή χρόνος για όλα. Άρα κάτι πρέπει να φύγει, κι αυτό που φεύγει είναι συνήθως αυτό που δεν είναι και τόσο χρήσιμο. Όταν έχεις περιορισμούς, κοιτάς να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη και όχι να της προσθέτεις εμπόδια. Κι όπως ξέρουμε, η ζωή είναι κατεξοχήν περιορισμοί, πραγματικοί ή φανταστικοί.

Στα υλικά το ξεκαθάρισμα είναι εύκολο. Μπορείς να κάνεις μια απλή ερώτηση στον εαυτό σου (αυτό πότε το χρησιμοποίησα τελευταία φορά;) και η απάντηση να καθορίσει την απόφαση σου. Στα άυλα όμως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Οι δραστηριότητες, η δουλειά που δε μας ταιριάζει, ή οι άνθρωποι-παλτά δε μπορούν να φύγουν τόσο εύκολα. Αφενός γιατί δεν το παίρνουμε απόφαση, αλλά κυρίως γιατί μας είναι δύσκολο να καταλάβουμε και να αποδεχτούμε ότι δεν έχουν θέση στη ζωή μας. Τι ρωτάμε λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις;

Αυτός ο άνθρωπος τι μου προσφέρει; Αυτή η δραστηριότητα είναι καλή χρήση του χρόνου μου; Εγώ πώς ωφελούμαι από αυτό; Μήπως τελικά χάνω περισσότερα από όσα κερδίζω; Οι απαντήσεις είναι πιο σκληρές, αφού κρύβουν αλήθειες που συχνά δε θελουμε να παραδεχτούμε και αποδεχτούμε. Το να αφήνεις κάτι πίσω είναι δύσκολο. Όπως ο αετός που αλλάζει ράμφος, πρέπει να αποχαιρετήσεις το παλιό για το καινούριο.

 

Πως να κάνεις ξεκαθάρισμα

 

Ξέρω, το καινούριο είναι τρομακτικό. Αλλά με κάθε ξεκαθάρισμα έρχεται η ευκαιρία για κάτι νέο, κάτι καλύτερο, κάτι πιο ταιριαστό σε εσένα. Αυτοί οι φίλοι που σαν το κακό κρασί, έχουν ξινίσει με τον καιρό. Το χόμπι που έχει γίνει αγγαρεία αντί για απόλαυση. Η σχέση που μονίμως σε στεναχωρεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Off they go. Στον κάδο ανακύκλωσης. Τόσο απλά, ψυχρά και αμετάκλητα.

Εκεί όμως πρέπει να πάνε κι όλα αυτά που είναι αδιάφορα, αυτά που εγώ αποκαλώ τα μαρούλια της ζωής μας. Το μαρούλι από μόνο του είναι άγευστο, άοσμο, αδιάφορο. Για να αποκτήσει γεύση πρέπει να συνδυαστεί με κάτι άλλο. Αν υπάρχουν λοιπόν πράγματα στη ζωή σου που απαιτούν προϋποθέσεις για να γίνουν ενδιαφέροντα, τότε μάλλον είναι άσκοπη χρήση του χρόνου σου. Και ναι, δε γίνεται όλη σου η ζωή να είναι Χολιγουντιανή ταινία, αλλά μπορείς πάντα να προσπαθείς να δίνεις χρώμα, τουλάχιστον σε εκείνες τις πτυχές που μπορείς να επηρεάσεις.

 

Πως να κάνεις ξεκαθάρισμα στη ζωή σου

 

Αν νιώθεις λοιπόν ότι ήρθε η ώρα για μια αλλαγή, και σκέφτεσαι πώς μπορείς να κάνεις ξεκαθάρισμα στη ζωή σου, να θυμάσαι αυτόν τον κανόνα: αν η παρουσία του πράγματος που θέλεις να αλλάξεις είναι ίδια με την απουσία του, τότε πρέπει να φύγει. Στον κάδο λοιπόν, στον κάδο.

Αν βρήκες ενδιαφέρον αυτό το post…

Pin this


Πως να κάνεις ξεκαθάρισμα στη ζωή σου

Πώς να κάνεις ξεκαθάρισμα στη ζωή σου

Πως να κάνεις ξεκαθαρισμα

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

4 comments

Alexandra_TheSmileyMom December 29, 2020 - 4:44 pm

Πόσο πόσο πόσο δίκιο έχεις. Νομίζω ότι είπες τη σωστή κουβέντα. Παλιότερα μπορεί να μάζευα πράγματα χωρίς να ξέρω το γιατί. Πλέον κρατάω λίγα και χρήσιμα και μόνο αυτά.!

Reply
Alceste December 31, 2020 - 3:39 pm

Clutter in the house, clutter in the mind!
Καλή Χρονιά Αλεξάνδρα μου!

Reply
Denia January 20, 2021 - 12:42 pm

Ξυπνάω το πρωί και λέω κάτσε να κάνω μια βόλτα στα αγαπημένα μου blogs να ξεκινήσω ωραία τι μέρα μου. Και να με εδώ. Αντί να φτιάχνω την μέρα μου λοιπόν, ξεκίνησα να ξεσκαρτάρω την ντουλάπα μου. Είναι πιο εύκολο αυτό το κομμάτι. Το θέμα φίλοι λέω να το κρύψω λίγο καιρό ακόμα στο μικρό μου μπαουλάκι. Μου λείπει η δύναμη και η ενέργεια να ασχοληθώ με αυτό. Γνωρίζω καλά όμως, πως έπρεπε ήδη να το είχα κάνει.
Δεν ξέρω αν θυμάσαι εκείνο το μικρό ή μεγάλο διάστημα που είχα εξαφανιστεί; Ε, εκείνο ήταν το σωστό διάστημα, αλλά με τούτα και με κείνα, έμεινε πίσω. Θα το ανοίξω όμως, είμαι αποφασισμένη.

Reply
Alceste January 30, 2021 - 7:08 pm

Αγαπημένη μου Ντένια, εύχομαι όσο περνάνε οι μέρες να έρχεσαι πιο κοντά στο να ανοίξεις αυτό το μπαουλάκι. Ίσως το περιεχόμενο του να είναι λιγότερο τρομακτικό από όσο πιστεύεις!

Reply

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.