Home CHECKLISTS Πώς να κερδίζεις φίλους και να επηρεάζεις ανθρώπους

Πώς να κερδίζεις φίλους και να επηρεάζεις ανθρώπους

by Alceste
________________________________

Το πιο πετυχημένο βιβλίο του Dale Carnegie, που κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1937, είναι ένας από τους πιο επίκαιρους οδηγούς διαχείρισης των ανθρώπινων σχέσεων. Παρόλο που έχουν αλλάξει πάρα πολλά από τότε, σχεδόν έναν αιώνα πριν, η ανθρώπινη φύση παραμένει σταθερή και αμετάβλητη.

Τι μας διδάσκει λοιπόν το βιβλίο «Πώς να κερδίζεις φίλους και να επηρεάζεις ανθρώπους»; Και γιατί πρέπει να το διαβάσεις σήμερα κιόλας;

Άκουσε την κριτική εδώ!

 

pos na kerdizeis filous kai na epireazeis anthropous 1

 

Από τις φιλίες, τις σχέσεις, το εργασιακό περιβάλλον, μέχρι τις μικρές καθημερινές αλληλεπιδράσεις, η ικανότητα διαχείρισης των ανθρώπων είναι μια ικανότητα με ανυπέρβλητη αξία. Το να μπορείς να χειριστείς τους γύρω σου με τέτοιο τρόπο ώστε να χτίζεις μια καλή σχέση μαζί τους έχει τεράστιο όφελος το οποίο δε μπορεί κανείς να μετρήσει με νούμερα. Και ενώ αυτή είναι μια ικανότητα που θα έπρεπε να είχαμε καλλιεργήσει όλοι μας, οι περισσότεροι από εμάς τα βρίσκουν σκούρα, σαν παιδιά που μόλις μαθαίνουν να περπατάνε.

Ποιοι είναι λοιπόν οι χρυσοί κανόνες του Dale Carnegie για να κερδίζεις φίλους;

Μην ασκείς κριτική. Ακόμα κι αν εντοπίζεις λάθη ή σφάλματα, το να τα υποδείξεις όχι μόνο δε βελτιώνει την κατάσταση αλλά κάνει και τον άλλο να νιώθει μειονεκτικά. Και ένας απαράβατος κανόνας των σχέσεων είναι να μην κάνεις κανένα να νιώθει κατώτερος.

 

pos na kerdizeis filous kai na epireazeis anthropous 2

 

Η ειλικρινής επιβράβευση κρύβει μεγάλη δύναμη. Ειδικά όταν υπερβαίνεις το πρώτο σου ένστικτο του να ασκήσεις κριτική. Υποδεικνύοντας τα καλά και ντύνοντας τα αρνητικά με θετική διάθεση όχι μόνο περνάς το μήνυμα σου αλλά κάνεις και το συνομιλητή σου πιο δεκτικό στα σχόλια σου.

Μια μεγάλη αλήθεια της ανθρώπινης φύσης είναι η αξεπέραστη ανάγκη μας να νιώθουμε σημαντικοί. Είτε αγοράζοντας ένα ακριβό αυτοκίνητο, είτε προβάλλοντας τη λαμπερή ζωή μας στο social media, η ανάγκη είναι η ίδια: να αισθανθούμε ότι έχουμε αξία. Προσφέροντας ένα ειλικρινές κοπλιμέντο φέρνουμε το συνομιλητή μας πιο κοντά μας, και του δίνουμε αυτό ακριβώς που χρειάζεται. Δείχνοντας αληθινό ενδιαφέρον για όσα έχουν να μας πουν οι γύρω μας, τους κάνουμε να μας ανοιχτούν και τους κερδίζουμε. Ο σκύλος, λέει ο Carnegie, είναι τόσο αγαπητός γιατί προσφέρει μόνο αγάπη, χωρίς να ζητάει αντάλλαγμα.

 

pos na kerdizeis filous kai na epireazeis anthropous 5

 

Ένα μεγάλο αμάρτημα, στο οποίο υποκύπτουν οι περισσότεροι από εμάς, είναι η υποτίμηση των πιο κοντινών μας ανθρώπων. Η αγάπη δε βρίσκεται στις μεγάλες Χολυγουντιανές εκπλήξεις, αλλά στα μικρά καθημερινά. Συχνά, τείνουμε να θεωρούμε το σύντροφο μας, ή την οικογένεια μας, ως δεδομένους, και να μην εκτιμάμε όλα εκείνα που κάνουν για εμάς. Ένα μικρό κοπλιμέντο, μια επιβράβευση, ή ένα απλό ευχαριστώ είναι αρκετά, και δυναμώνουν τα θεμέλια κάθε σχέσης.

Αν θέλουμε να πείσουμε κάποιον να κάνει κάτι, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τι θέλουμε εμείς αλλά τι θέλει εκείνος. Όταν ψαρεύεις, πρέπει να σκεφτείς προς τα πού πάνε τα ψάρια και όχι το πού θέλεις να σταθείς εσύ. Αντίστοιχα, ο καλός πωλητής κερδίζει τον πελάτη κάνοντας τον να δει γιατί χρειάζεται αυτό που του προσφέρει και πώς θα γίνει κατ’επέκταση η ζωή του καλύτερη. Και όχι το αντίστροφο.

 

pos na kerdizeis filous kai na epireazeis anthropous 4

 

Αν θες να κερδίζεις φίλους, τρία πράγματα πρέπει να θυμάσαι: να χαμογελάς αληθινά, να ακούς πραγματικά, και να συγκρατείς πληροφορίες τόσο απλές όσο το όνομα του συνομιλητή σου. Να του δίνεις χώρο να μιλήσει, να συμμετέχεις ενεργά, και να δείχνεις ενδιαφέρον. Οι ανθρώπινες σχέσεις απαιτούν προσπάθεια, όμως η ανταμοιβή είναι τεράστια.

Μια ακόμα χρήσιμη συμβουλή που δίνει ο Carnegie είναι να αντικαθιστούμε το έμφυτο «αλλά», που υποδηλώνει αντίρρηση και διαφωνία, με το «και». Για σκέψου πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνει μια τόσο μικρή λέξη. Άλλωστε, η λεπτομέρεια είναι αυτή που παίζει τελικά το μεγαλύτερο ρόλο.

 

pos na kerdizeis filous kai na epireazeis anthropous 3

 

Μην ξεχνάς να επιβραβεύεις τους ανθρώπους, ακόμα και για τις μικρές τους νίκες. Όπως δίνεις μια λιχουδιά στο κατοικίδιο σου όταν υπακούει στις εντολές σου, έτσι πρέπει να επευφημείς και τους γύρω σου όταν κάνουν κάτι σωστά. Αυτό το τόσο απλό κόλπο τους δίνει κίνητρο να συνεχίσουν να βελτιώνονται και να γίνονται καλύτεροι.

Για να κερδίσεις φίλους και να επηρεάσεις ανθρώπους δε χρειάζονται τελικά τόσα πολλά. Η ειλικρίνεια, η εκτίμηση, και το πραγματικό ενδιαφέρον αρκούν για να χτίσεις καλές σχέσεις. Τι λες, εσύ θα εφαρμόσεις τις τακτικές του Dale Carnegie;

Απόκτησε το σήμερα κιόλας από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος!*

 

*affiliate link

 

Βρήκες χρήσιμες αυτές τις συμβουλές? Άφησε το σχόλιο σου, ή μοιράσου το στο facebook και το twitter!

 

Pin this
pos na kerdizeis filous kai na epireazeis anthropous 1
pos na kerdizeis filous kai na epireazeis anthropous 3

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

2 comments

Χρυσή April 20, 2021 - 11:26 pm

Πολύ ωραία πρόταση! Αν και παλιό σύγγραμμα, είναι τόσο επίκαιρο!

Reply
Alceste April 21, 2021 - 4:34 pm

Πραγματικά!

Reply

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.