Home POSTS Πώς να ξεπεράσεις το φόβο της λάθος επιλογής

Πώς να ξεπεράσεις το φόβο της λάθος επιλογής

by Alceste
________________________________

Τι γίνεται όταν φοβάσαι μήπως κάνεις τη λάθος επιλογή.

 

Πάτα το play για να το ακούσεις!

 

pos-na-kseperaseis-to-fovo-tis-lathos-epilogis-4

 

Η ζωή μας είναι γεμάτη από επιλογές. Από το τι θα φάμε το μεσημέρι και το τι ρούχο θα ψωνίσουμε, μέχρι το πού θα στείλουμε βιογραφικό και σε ποια περιοχή θα μετακομίσουμε, όλες αυτές οι αποφάσεις, μικρές κι ασήμαντες ή μεγάλες και σημαίνουσες, υφαίνουν τον ιστό της ζωής μας. Ένα περίπλοκο νήμα από χοντρό σχοινί όπου κάθε κόμπος συνδέεται όχι μόνο με τον προηγούμενο αλλά και με όλους τους υπόλοιπους. Κι έτσι, δυσκολευόμαστε να βρούμε πού ήταν τελικά εκεί που στρίψαμε λάθος, κι αν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι χωρίς να διαλύσουμε ολόκληρο το σχοινί.

Οι επιλογές μας, είτε μικρές είτε μεγάλες, είναι σαν ένα σταυροδρόμι. Ποτέ δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι εξαρχής προς τα πού είναι καλύτερα να πάμε. Κι έτσι, ακούμε το ένστικτο μας ή έστω την πιο ισχυρή παρόρμηση μας, και απλά ελπίζουμε ότι δε διαλέξαμε λάθος. Άλλωστε, οι μισές πιθανότητες είναι υπερ μας. Σωστά;

Τι γίνεται όμως με όλες αυτές τις φορές που το να πάμε δεξιά ή αριστερά δεν είναι τόσο απλό; Όταν αυτή η μία επιλογή μπορεί να καθορίσει το μέλλον μας; Πώς μπορούμε να καταλήξουμε σε μια απόφαση χωρίς να αναρωτιόμαστε για το υπόλοιπο της ζωής μας αν κάναμε τελικά τη σωστή κίνηση; Και τι γίνεται αν πάρουμε τη λάθος απόφαση; Μπορούμε άραγε ποτέ να ξέρουμε εξαρχής ότι πήραμε τη λάθος απόφαση;

 

pos-na-kseperaseis-to-fovo-tis-lathos-epilogis-3

 

Όλοι μας, ακόμα και οι πιο σοφοί ανάμεσα μας, μερικές φορές εθελοτυφλούμε. Κλείνουμε τα μάτια, όπως τα παιδιά όταν φοβούνται, και ελπίζουμε ότι έτσι θα διώξουμε το φρικαλέο τέρας που στέκεται απέναντι μας. Κάνουμε ότι δεν υπάρχει, στρέφουμε αλλού το βλέμμα, απασχολούμε το μυαλό και το χρόνο μας με άλλα, ασήμαντα, με τα μικρά τερατάκια που μπορούμε να εξαφανίσουμε με μια κλωτσιά. Το μεγάλο και άγνωστο ωστόσο είναι πάντα εκεί, και όπως ακριβώς η μούχλα στους τοίχους, δεν πρόκειται να φύγει αν δεν την διώξουμε εμείς.

Γιατί εθελοτυφλούμε όμως; Γιατί φοβόμαστε τόσο να πούμε όχι ή ναι κι απλά να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία; Επειδή δεν ξέρουμε. Επειδή μέσα μας ναι μεν έχουμε αποφασίσει ήδη αλλά επιτρέπουμε στον εαυτό μας the benefit of the doubt. Σαν άλλοι κατηγορούμενοι σε δικαστήριο, μας δίνουμε ένα ελαφρυντικό, το περιθώριο να καθυστερήσουμε λίγο ακόμα, να το αναβάλλουμε, να μην τραβήξουμε το τσιρότο.

 

pos-na-kseperaseis-to-fovo-tis-lathos-epilogis-2

 

Αλλά μέσα μας ξέρουμε. Αλήθεια, για σκέψου το. Πιστεύεις ότι δεν έχεις αποφασίσει ήδη τι θα κάνεις; Ξέρεις ότι θα φύγεις από αυτή τη δουλειά, κι ας σημαίνει αυτό να ψάξεις πάλι από την αρχή. Το νιώθεις ότι ο άνθρωπος με τον οποίο είσαι δε σου ταιριάζει, και πρέπει να φύγεις. Δύσκολο όμως να είσαι μόνος σου όταν όλοι γύρω σου ζευγαρώνονται. Το πατρικό μπορεί να γίνει μέγγενη που σε σφίγγει, αλλά πώς αφήνεις το οικείο για το άγνωστο; Όλες αυτές οι δύσκολες αποφάσεις που όμως πρέπει να πάρεις. Ο κόσμος δε θα ήταν ο ίδιος αν δεν υπήρχαν εκείνοι οι θαρραλέοι που βάδισαν προς το άγνωστο τι.

Κι αν κάνεις λάθος; Κι αν το ένστικτο σου σε κοροϊδέψει; Ή αν φοβηθείς να ακολουθήσεις αυτό που σου λέει η καρδιά σου; Τι γίνεται τότε;

 

pos-na-kseperaseis-to-fovo-tis-lathos-epilogis

 

In life there is a gift. It’s called tomorrow. Υπάρχει το αύριο. Δε θα υπάρχει πάντα. Αλλά αυτή τη στιγμή που διαβάζεις μπορείς να ελπίζεις στο μεγάλο αύριο. Σε αυτή τη μέρα όπου μπορείς να διορθώσεις τα λάθη σου, να ξεκινήσεις από την αρχή. Όχι να γυρίσεις πίσω όμως. Ποτέ μη γυρίζεις πίσω κι ας έκανες λάθος. Να κοιτάς μπροστά. Να κοιτάξεις μπροστά, και όπως το GPS να κάνεις αναδρομολόγηση.

Ακόμα κι ο καλύτερος οδηγός κάποια στιγμή θα χαθεί. Η ικανότητα δε φαίνεται στο πόσο καλά ακολουθείς την πορεία, αλλά στο πώς αντιδράς όταν βγαίνεις εκτός. Γι’αυτό λοιπόν, κλείσε για μια στιγμή τα μάτια σου, πάρε μια βαθιά ανάσα, και σκέψου: προς τα πού σου λέει το ένστικτο σου να πας; Όταν τα ανοίξεις ξανά, μην το σκεφτείς δευτερόλεπτο. Απλά κάντο. Με θάρρος και με την ανόητη ελπίδα του ονειροπόλου πως όλα θα πάνε καλά. Γιατί στο τέλος όλα πάνε καλά.

 

Βρήκες χρήσιμο αυτό το post? Αν ναι…

 

Pin this

pos na kseperaseis to fovo tis lathos epilogis pin 4pos na kseperaseis to fovo tis lathos epilogis pin 2

pos na kseperaseis to fovo tis lathos epilogis pin 3pos na kseperaseis to fovo tis lathos epilogis pin
πώς να ξεπεράσεις το φόβο της λάθος επιλογής
πώς να ξεπεράσεις το φόβο της λάθος επιλογής

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

6 comments

Ρία LACREME October 10, 2018 - 11:06 pm

Προσωπικά νομίζω η κάθε απόφαση είναι απλά ένα σταυροδρόμι προς τον ίδιο προορισμό.. Το σωστό η λάθος εξάλλου κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Δεν μπορείς να ξέρεις που θα σε οδηγήσει ή όποια απόφαση, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να στηρίξεις με θάρρος την επιλογή σου. Εξάλλου από κάθε εμπειρία κάτι έχεις να πάρεις, είναι αυτό που λένε “a blessing in disguise”. Αν αποδεχτεί η λάθος επιλογή, όπως λες υπάρχει πάντα και το αύριο να ξεκινήσεις απ’ την αρχή.

Πολύ χαίρομαι που ανακάλυψα το blog σου! 🙂
Κάθομαι τώρα και διαβάζω τα άρθρα σου το ένα μετά το άλλο… Ωραία τα λες και γράφεις.. Συμφωνούμε σε πολλά!

Reply
Alceste October 13, 2018 - 6:43 pm

Όπως το λες, ποτέ δε μπορούμε να γνωρίζουμε εξαρχής αν παίρνουμε τη σωστή απόφαση. Ακόμα και τα λάθη είναι μαθήματα, και συχνά, είναι πιο σημαντικά από τα σωστά. Το θέμα είναι να έχουμε πείσμα και όταν αντιλαμβανόμαστε το λάθος, να αλλάζουμε πορεία.
Σε ευχαριστώ πολύ, Ρία! Καλώς ήρθες 🙂

Reply
Maria August 20, 2019 - 2:51 pm

Υπάρχουν λάθη και λάθη. Αν εξαρτώνται και άλλοι από τις αποφάσεις σου τότε το διλλημα είναι τεράστιο. Τι απόφαση να πάρεις? Θα είναι η σωστή; Κι αν δεν σε αφήνουν οι τύψεις και οι ενοχές να προχωρήσεις τότε γίνεται αδιέξοδο.

Reply
Alceste August 25, 2019 - 8:22 am

Όταν εμπλέκονται και άλλοι, σίγουρα κάθε απόφαση βαραίνει περισσότερο στο ζύγι. Όμως πιστεύω πως το ένστικτο μας ξέρει να μας οδηγήσει, απλά καμιά φορά δυσκολευόμαστε να το εμπιστευτούμε, γιατί αυτό που μας υποδεικνύει μας τρομάζει…

Reply
Stylekon October 26, 2020 - 10:57 pm

Με έκανες να σκεφτώ πραγματικά πόσο σημαντικό είναι να ακούμε τον εαυτό μας ! Γιατί πάντα αυτό που μας κρατάει πίσω δεν είναι κανένας παρά μόνο ο εαυτός μας, η αναβλητικότητα μας και ο φόβος μας για το νέο !

Reply
Alceste November 9, 2020 - 11:27 am

Αυτό ακριβώς Κωνσταντίνα, εμείς βάζουμε εμπόδιο στον εαυτό μας, εμείς, οι φόβοι και οι ανασφάλειες μας!

Reply

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.