Home Featured Πώς να μιλάτε όταν τα παιδιά…δεν ακούν!

Πώς να μιλάτε όταν τα παιδιά…δεν ακούν!

Προκλήσεις της παιδικής ηλικίας

by Alceste
________________________________

Καθώς το μικρό μας μωρό έχει εξελιχτεί πλέον σε ένα νήπιο με χαρακτήρα και προσωπικότητα, οι πρώτες εντάσεις, αντιδράσεις, και τα όχι έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στον ορίζοντα. Προσπαθώντας να διεκδικήσει περισσότερες ελευθερίες, ενώ παράλληλα εξερευνά και κατανοεί όλο και περισσότερο τον τεράστιο κόσμο που το περιβάλλει, το νήπιο και το μικρό παιδί καταφεύγουν συχνά σε ξεσπάσματα, κυρίως όταν νιώθουν ότι περιορίζονται και ότι οι ανάγκες και τα συναισθήματα τους όχι απλά δεν γίνονται αποδεκτά αλλά δεν αναγνωρίζονται καν.

Το βιβλίο “Πώς να μιλάτε όταν τα παιδιά…δεν ακούν!από τις Εκδόσεις Πατάκη είναι ένας σύγχρονος οδηγός με πολλές πρακτικές συμβουλές διαχείρισης δύσκολων καθημερινών καταστάσεων με τα παιδιά. Εμπνευσμένο από πραγματικές ιστορίες γονέων, αλλά και τις ίδιες τις συγγραφείς, αγγίζει την καρδιά του ζητήματος, και ενώ αναγνωρίζει πως δεν υπάρχει μία μαγική λύση, και ότι κάποιες περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκες και δυσεπίλυτες από άλλες, ωστόσο υπάρχουν πάντα κάποιες μέθοδοι που μπορεί να δοκιμάσει ένας γονιός.

 

παιδί τσακωμός

 

Το “Πώς να μιλάτε όταν τα παιδιά…δεν ακούν!” χωρίζεται σε δύο μέρη: το “θεωρητικό”, όπου οι συγγραφείς θέτουν τη βάση γύρω από την κατανόηση των παιδιών και τις λανθασμένες τεχνικές διαχείρισης των δύσκολων στιγμών, και το “πρακτικό” όπου μοιράζονται εμπειρίες γονεών και προσφέρουν λύσεις για καθημερινά προβλήματα που οι περισσότεροι γονείς με μικρά παιδιά έχουν ή θα αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή. Στο τέλος κάθε κεφάλαιου, υπάρχουν “ασκήσεις” που βοηθούν τους αναγνώστες να κατανοήσουν περισσότερο όσα αναπτύχθηκαν, όπως και μία σύνοψη για μια γρήγορη επανάληψη.

Στο πρώτο μέρος λοιπόν, οι συγγραφείς ξεκινούν εξηγώντας πώς λειτουργούν τα συναισθήματα των παιδιών, και πώς ο δικός μας τρόπος απάντησης στα αιτήματα και τους προβληματισμούς τους τείνει πολλές φορές να μηδενίζει αυτά τα συναισθήματα και να κάνει τα παιδιά να νιώθουν ανίκανα και ασήμαντα. Προτείνουν έτσι κάποια “εργαλεία” απλά και πρακτικά ώστε αυτές οι αλληλεπιδράσεις να μην καταλήγουν σε ρίξεις. Μας λένε “αναγνωρίστε τα συναισθήματα” και “χρησιμοποιήστε τη φαντασία όταν η πραγματικότητα δεν αρκεί”. Στη συνέχεια μας προτείνουν τρόπους ώστε τα παιδιά μας να γίνουν πιο συνεργάσιμα, εξηγώντας γιατί η τιμωρία αλλά και οι έπαινοι δεν λειτουργούν όσο (ή όπως) πιστεύουμε ότι λειτουργούν.

 

παιδί παίζει

 

Στο δεύτερο μέρος οι συγγραφείς μοιράζονται πραγματικά περιστατικά γονιών, αλλά και δικές τους στιγμές…τρέλας με τα μικρά παιδιά τους, και τεχνικές οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν σε τέτοιες συνθήκες. Φυσικά, πάντα τονίζουν πως καμία λύση δεν μπορεί να ταιριάξει σε όλα τα παιδιά και όλες τις καταστάσεις, αλλά κάθε αντιμετώπιση πρέπει να ξεκινάει με την αναγνώριση του συναισθήματος του παιδιού, ώστε να νιώσει πως εισακούεται και πως γίνεται κατανοητό, ακόμα και όταν μοιάζει τελείως παράλογο στα μάτια του γονιού. Άρνηση για διάβασμα, υπερβολική ενέργεια που καταντάει επικίνδυνη, τσακωμοί αδερφιών, φοβίες, αποχωρισμός, “κακές λέξεις”, αυτά είναι λίγα μόνο από τα θέματα που θίγονται. Καθημερινές καταστάσεις με τις οποίες θα ταυτιστούν οι περισσότεροι γονείς, και θα αισθανθούν ανακούφιση βλέποντας ότι υπάρχουν λύσεις χωρίς να καταφεύγουν σε αναποτελεσματικά μέτρα όπως φωνές και τιμωρίες που γεννούν έναν φαύλο κύκλο και “τραυματίζουν” την τόσο εύθραυστη αλλά σημαντική σχέση γονιού-παιδιού.

Το βιβλίο “Πώς να μιλάτε όταν τα παιδιά…δεν ακούν!” είναι ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα που αγγίζει την καρδιά του προβλήματος και μιλάει στη συνείδηση κάθε γονιού. Είναι ειλικρινές, ευανάγνωστο, πυκνό με πληροφορίες (χωρίς ωστόσο να κουράζει), και γεμάτο εύκολες λύσεις που απαιτούν απλά λίγη προσπάθεια από τους γονείς. Το κεντρικό νόημα ολόκληρου του βιβλίου είναι πως ο γονιός αρκεί να είναι πραγματικά παρών και να ακούει, χωρίς να βιάζεται να ολοκληρώσει την αλληλεπίδραση του με το παιδί ή να προσφέρει μία λύση. Υιοθετώντας τις τεχνικές που προτείνουν οι συγγραφείς είναι σίγουρο πως πολλές δυσκολίες θα αντιμετωπιστούν, και τα παιδιά (αλλά και οι γονείς) θα είναι πιο ήρεμα και χαρούμενα.

 

παιδιά έξω

 

Αν έχεις και εσύ λοιπόν ένα νήπιο ή ένα μικρό παιδί, το “Πώς να μιλάτε όταν τα παιδιά…δεν ακούν!” πρέπει να μπει άμεσα στη βιβλιοθήκη σου ώστε να εξοπλιστείς με όλες τις τεχνικές που αναπόφευκτα θα χρειαστείς κάποια στιγμή. Το προτείνω σε κάθε νέο γονιό, σήμερα κιόλας.

Απόκτησε το από τις Εκδόσεις Πατάκη.

 

Pin this

παιδιά που δεν ακούν όταν παιδιά δεν ακούν

παιδιά δεν ακούν
πώς να μιλάτε όταν τα παιδιά δεν ακούν

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.