Home CHECKLISTS Πώς να οργανώσεις τη βάφτιση του μωρού σου

Πώς να οργανώσεις τη βάφτιση του μωρού σου

by Alceste
________________________________

Έμεινες έγκυος, απέκτησες το μωρό σου, και πριν καλά-καλά το καταλάβεις ήρθε η ώρα να αρχίσεις να οργανώνεις τη βάφτιση του. Ψάχνεις πληροφορίες και προσπαθείς να δεις τι χρειάζεται να ετοιμάσεις, ενώ έχεις ένα μικρό μπόμπιρα ή μια χαριτωμένη μπέμπα να προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή σου, και όλα μοιάζουν λίγο πιο περίπλοκα από ό,τι χρειάζεται να είναι.

Για να γίνει λοιπόν η ζωή σου εύκολη, σε αυτό εδώ το κείμενο θα βρεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να γίνει η οργάνωση της βάφτισης του μωρού σου απλή, γρήγορη και ευχάριστη.

 

πώς να οργανώσεις βάφτιση μωρού

 

Καταρχήν, αν οργάνωσες μεγάλο, ανοιχτό, θρησκευτικό γάμο, η βάφτιση δε χρειάζεται να σε αγχώνει καθόλου. Αφενός είναι πολύ (πολύ) λιγότερα όσα πρέπει να κανονίσεις, αφετέρου η φύση αυτού του μυστηρίου είναι εκ των πραγμάτων πιο χαλαρή. Άρα, το μόνο που πρέπει να σε απασχολεί πραγματικά είναι το πώς να κάνεις αυτή τη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη πρώτα για το μωρό και μετά για εσάς.

Το πρώτο που πρέπει να αποφασίσεις λοιπόν (εκτός από το όνομα!) είναι η ημερομηνία και το μέρος όπου θα γίνει η βάφτιση. Καλό είναι να λάβεις υπόψη όποιους θρησκευτικούς περιορισμούς μπορεί να υπάρχουν ενώ είναι σημαντικό να σκεφτείς και τι καιρό θα κάνει περίπου την περίοδο που επέλεξες. Όσο πιο μικρό το μωρό, τόσο πιο κοντά στο καλοκαίρι πρέπει να γίνει το μυστήριο ώστε το μωρό να είναι προστατευμένο από το κρύο. Επίσης, όταν αποφασίσεις την ώρα προσπάθησε να λάβεις υπόψη το πρόγραμμα του μωρού. Σίγουρα μέχρι τότε θα έχει αλλάξει, αλλά αν ξέρεις ότι γενικά κοιμάται νωρίς ή ότι τα απογεύματα είναι συνήθως πιο κουρασμένο, καλύτερα να επιλέξεις μια πρωινή ώρα, έχοντας στο μυαλό σου και πόση ώρα θα χρειαστείς εσύ για να ετοιμαστείς, να ετοιμάσεις το μωρό, και να μεταβείτε στην εκκλησία, αφήνοντας και μισή ώρα περιθώριο πριν το μυστήριο ώστε να βγάλετε τις απαραίτητες φωτογραφίες αλλά και να κάνετε τα όποια γραφειοκρατικά χρειάζεται η εκκλησία.

Αφότου επιλέξετε μέρα, ώρα, και μέρος, πρέπει να επικοινωνήσετε με την εκκλησία ώστε να δεσμεύσετε την ώρα, και στη συνέχεια, να ενημερώσετε τους άμεσα εμπλεκόμενους: το νονό/τη νονά, τους παππούδες και όποιους άλλους κοντινούς συγγενείς ή φίλους θέλετε να έχετε οπωσδήποτε κοντά σας για να σιγουρευτείτε ότι δεν συμπίπτει με κάποια άλλη υποχρέωση τους. Ταυτόχρονα, αυτή είναι και μια καλή στιγμή να κλείσεις τους επαγγελματίες που θα χρειαστείς: φωτογράφο, βίντεο, μακιγιέζ και κομμώτρια. Αν χρησιμοποιήσεις event planner, όπως εμείς, για να έχεις μια επιπλέον βοήθεια (εμείς επιλέξαμε την Paul&Kitika με την οποία είχαμε συνεργαστεί και στο γάμο και ήμασταν σίγουροι για το αποτέλεσμα), τότε πρέπει να ενημερώσεις και εκεί αντίστοιχα.

 

βάφτιση μωρού

 

Τι θα χρειαστείς όμως για τη βάφτιση:

-Από την εκκλησία, θα σου ζητηθούν κάποια έγγραφα, όπως η ληξιαρχική πράξη γέννησης του μωρού (βγαίνει από το gov.gr), καθώς και κάποια χαρτιά από το νονό ή τη νονά. Φρόντισε να ρωτήσεις μέχρι πότε τα χρειάζονται και όταν τα πας, επιβεβαίωσε ξανά ότι έχει κλειστεί η βάφτιση την ημερομηνία που έχεις ζητήσει. Την ημέρα της βάφτισης μην ξεχάσεις να έχεις μαζί την ταυτότητα σου (αυτό αφορά και τους δύο κηδεμόνες όπως και το νονό/τη νονά). Επίσης, να θυμηθείς να ρωτήσεις την εκκλησία τι πρέπει να πληρώσετε για τη βάφτιση. Συνήθως είναι ένα standard ποσό (για το οποίο κόβουν απόδειξη) και έξτρα ό,τι θελήσετε να αφήσετε για τον παπά και τους νεωκόρους. Την εκκλησία την πληρώνει συνήθως ο νονός/η νονά.

Τα ρούχα του μωρού πριν τη βάφτιση, και τα βαφτιστικά του τα οποία συνήθως τα αγοράζει ο νονός/η νονά. Η παράδοση λέει ότι τα πρώτα παπούτσια του μωρού, τα βαφτιστικά, πρέπει να είναι κανονικά, όχι αγκαλιάς, ώστε να “πατήσει” γερά στη ζωή του. Λάβε υπόψη το μέγεθος των ρούχων, ειδικά αν το μωρό βαφτιστεί πριν το χρόνο καθώς πολλά μωρά τείνουν να είναι πιο μπροστά σε νούμερο (ενδεικτικά, ο μπέμπης μας ήταν 6 μηνών όταν βαφτίστηκε και φορούσε ρούχα για 9-12 μηνών).

Τα δικά σου ρούχα και παπούτσια. Τα παπούτσια σου καλύτερα να μην είναι πολύ ψηλά, και να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερά αφού θα κρατάς το μωρό αγκαλιά.

 

για βάφτιση

 

Ο σταυρός του μωρού. Είθισται να είναι χρυσός σε όποια απόχρωση επιλέξεις, και τον αγοράζει ο νονός/η νονά. Εμείς ζητήσαμε και χάραξη με την ημερομηνία της βάφτισης καθώς θεωρήσαμε σημαντική αυτή τη μέρα.

Λαμπάδα και λαδοσετ. Παραδοσιακά καλύπτονται από τον νονό/τη νονά, και περιλαμβάνουν τη λαμπάδα, τα λαδόπανα (αυτά τα λευκά εσώρουχα που φοράει το μωρό μετά την κολυμπήθρα), το σαπούνι, το μπουκάλι για το λάδι, τις πετσέτες (και το σεντόνι) για τους νονούς, όπως επίσης και έναν σάκο για τα ρούχα (βαφτιστικά) του μωρού (ή μια βαλίτσα), καθώς και τα μαρτυρικά. Αυτά είτε τα επιλέγει μόνος του ο νονός/η νονά είτε σε συνεννόηση με τους γονείς, ακολουθώντας και το γενικό “θέμα” της βάφτισης. Αν αναρωτηθείς για ποδιά για τους νονούς, η εμπειρία μου είναι ότι οι πετσέτες αρκούν για να μη λερωθούν.

-Πολύ βασικό: τα προσκλητήρια, αν επιλέξεις να έχεις (γιατί υπάρχει πάντα η επιλογή του ηλεκτρονικού αν οι καλεσμένοι σου είναι άνετοι με την τεχνολογία!). Τα προσκλητήρια, όπως και στο γάμο, δίνουν το ύφος της βάφτισης και πάνω σε αυτά χτίζονται και τα υπόλοιπα. Εμείς για παράδειγμα, επιλέξαμε ένα θέμα με διάφορα ζώα της ζούγκλας και το candy bar που ακολούθησε μετά τη βάφτιση όπως και όλο το λαδοσετ εμπνεύστηκαν από αυτή τη θεματική.

-Τέλος, οι μπομπονιέρες. Μπορούν να είναι συναφείς με τη θεματική της βάφτισης, ή πιο απλές.

 

οργάνωση βάφτιση

 

Τι άλλο όμως χρειάζεται να κάνεις για τη βάφτιση του μωρού σου;

Να αποφασίσεις πόσα και ποια άτομα θα καλέσεις, αν μετά θα προσφέρεις γλυκά σε candy bar, ή αν θα κάνετε τραπέζι. Σε αυτή την απόφαση παίζει σημαντικό ρόλο το διαθέσιμο budget σου, όπως και το πώς έχεις σκεφτεί να γιορτάσεις εκείνη τη μέρα, αν δηλαδή θέλεις τη βάφτιση πιο ανοιχτή ή αν προτιμάς λίγα, επιλεγμένα άτομα, λαμβάνοντας υπόψη και το σε πόσο κόσμο θα εκτεθεί το μωρό. Αν κάνεις τραπέζι, καλό θα ήταν να έχεις τη δυνατότητα να προσφέρεις μπομπονιέρες στην εκκλησία στα άτομα που δε θα παρευρεθούν, ενώ ειδικά αν είναι καλοκαίρι, να έχεις και ένα μικρό stand με νερό και κάποια λεμονάδα. Επίσης, φρόντισε το εστιατόριο / το κέντρο να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην εκκλησία, για να μην ταλαιπωρηθεί πολύ το μωρό (και εσείς), και επέλεξε ένα μενού (είτε είναι μπουφές είτε σερβιριστό) με γεύσεις γνώριμες σε όλους. Όρισε το RSVP σου και φτιάξε μια λίστα για να ξέρεις ποιοι θα έρθουν ώστε να ενημερώσεις αντίστοιχα και το εστιατόριο / κέντρο. Εκεί μπορείς να έχεις και κάποιο στολισμό, όπως μπαλόνια (στην εκκλησία συνήθως δεν επιτρέπονται, αλλά καλό θα ήταν να ρωτήσεις), ενώ οι μπομπονιέρες μπορούν να έχουν τοποθετηθεί ήδη στα τραπέζια. Τέλος, μην ξεχάσεις να πάρεις ένα δώρο στο νονό / τη νονά για να τον/την ευχαριστήσεις για τη συνεισφορά του, όπως και για να θυμάται και εκείνος/εκείνη αυτή την τόσο ξεχωριστή ημέρα.

Super tip:

Μην ξεχάσεις να έχεις μαζί σου το φαγητό του μωρού (αν πίνει φόρμουλα, πάρε περισσότερα μπιμπερό και δοσομετρητές σκόνης), πιπίλες, μωρομάντιλα, πάνες, μερικά παιχνίδια, και μια αλλαξιά ρούχα, όπως και ένα σεντονάκι για να μπορείς να το σκεπάσεις αν έχει δροσιά. Για εσένα, ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια (αν επιλέξεις να φορέσεις ψηλοτάκουνα στην εκκλησία), και μια πάνα αγκαλιάς αν θηλάζεις.

Αφού λάβεις όλα τα παραπάνω υπόψη, είσαι έτοιμη να αρχίσεις να οργανώνεις τη βάφτιση του μωρού σου, και όπως σε κάθε τέτοια εκδήλωση, φρόντισε να απολαύσεις αυτή τη μέρα (περνάει πολύ γρήγορα!), και να καμαρώσεις το μωρό σου που πλέον μεγαλώνει και γίνεται ανθρωπάκι. Να σας ζήσει!

 

Αν βρήκες χρήσιμο αυτό το άρθρο…

Pin this

πώς να οργανώσεις βάφτιση

οργάνωση βάφτισης

οργάνωση βάφτισης μωρό
οργάνωση της βάφτισης

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.