Home POSTS Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να μην αγχώνεται

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να μην αγχώνεται

101 τρόποι για την αντιμετώπιση του άγχους και την καλλιέργεια της ηρεμίας

by Alceste
________________________________

Ποιος γονιός δεν προβληματίζεται όταν βλέπει το παιδί του αγχωμένο; Ποιος γονιός δε θα ήθελε να βρει τρόπους να μάθει στα παιδιά του να διαχειρίζονται το άγχος τους, και να αποκτήσουν υγιή σχέση με τα συναισθήματα τους; Και ποιος γονιός δε δυσκολεύεται άραγε και ο ίδιος να αντιμετωπίσει τις στρεσογόνες στιγμές της καθημερινότητας, καθώς προβάλλει τις αρνητικές σκέψεις του στην οικογένεια του;

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να μην αγχώνεται από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Ένας ακόμα εξαιρετικά χρήσιμος οδηγός από τη Βιβλιοθήκη των γονιών των Εκδόσεων Μεταίχμιο, με συμβουλές χρήσιμες όχι μόνο για τα παιδιά κάθε ηλικίας αλλά και για τους ίδιους τους γονείς.

 

παιδιά χωρίς άγχος

 

Το άγχος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης και της καθημερινότητας μας. Ήδη από τις πιο μικρές ηλικίες, οι αλλαγές στο περιβάλλον, ο αποχωρισμός, το καινούριο μπορούν να αποτελέσουν πηγές πρόκλησης άγχους και ψυχολογικών δυσκολιών. Ο γονιός καλείται από τις πρώτες στιγμές, και τα πρώτα χρόνια του παιδιού, να το βοηθήσει να αναγνωρίσει τα συναισθήματα του, να εντοπίσει την πηγή του στρες, και να του διδάξει πώς να το διαχειρίζεται, χωρίς να προσφέρει βιαστικά ο ίδιος λύσεις, αλλά μαθαίνοντας στο παιδί να σκέφτεται ψύχραιμα και δημιουργικά, ώστε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να γίνει ευπροσάρμοστο και ευέλικτο.

Το βιβλίο “Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να μην αγχώνεταιαποτελείται από 7 σύντομα κεφάλαια, και 101 μικρά tips, ξεκινώντας από την αναγνώριση των ενδείξεων του άγχους, προχωρώντας στα αίτια αυτού του συναισθήματος, και στη συνέχεια, παρουσιάζοντας στρατηγικές καταπολέμησης αλλά και δημιουργίας ενός θετικού περιβάλλοντος και μιας ρουτίνας που θα προστατεύει το παιδί από τις στρεσογόνες καταστάσεις. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με τις απαραίτητες δεξιότητες που χρειάζεται καθένας από εμάς για να ζει μια ζωή με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος, και φυσικά, με συμβουλές αυτοφροντίδας προς τους γονείς ώστε να έχουν επαρκή ψυχικά αποθέματα για να υποστηρίξουν τα παιδιά τους.

 

άγχος στα παιδιά

 

Μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές που ξεχώρισα στο βιβλίο “Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να μην αγχώνεται” είναι το να αναγνωρίζουμε την αξία του άγχους: όταν βιώνουμε στρες, οξύνεται η μνήμη μας, σκεφόμαστε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά (συμβουλή 89). Αυτό σημαίνει πως το στρες δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά αντίθετα μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό εργαλείο επίλυσης προβλημάτων, αρκεί να το διαχειριστούμε σωστά και να μην το αφήσουμε να μας καταβάλει.

Από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, η συγγραφέας προτείνει στους γονείς να αναζητούν αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού. Αλλαγές στον ύπνο και στην όρεξη, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελούν ένδειξη πως κάτι απασχολεί το παιδί και άρα να είναι η ώρα για μια συζήτηση μαζί του (συμβουλή 2).

“Πάρτε το παιδί στα σοβαρά” προτείνει η συγγραφέας στο δεύτερο κεφάλαιο (συμβουλή 14). Ακούστε τι έχει να σας πει, και μην εκμηδενίσετε τους φόβους του, ακόμα και αν σας φαίνονται ασήμαντοι. Το σύμπαν του παιδιού είναι διαφορετικό από αυτό ενός ενήλικα, και οι φοβίες του μοιάζουν τεράστιες. Να είστε το μέρος όπου θα νιώθει ασφάλεια να εκφραστεί, ώστε να μπορεί να μιλήσει και να μοιραστεί τις σκέψεις του. Κουβεντιάστε (συμβουλή 29), και μάθετε να ακούτε (συμβουλή 30). Χρησιμοποιήστε την οπτικοποίηση, φτιάξτε ένα νοητό κουτί, τοποθετήστε εκεί τις ανησυχίες του παιδιού και εκτοξεύστε το παρέα στο διάστημα (συμβουλή 35)!

 

παιδί χωρίς άγχος

 

Γελάστε (συμβουλή 45), βγείτε έξω (συμβουλή 47), τραγουδήστε (συμβουλή 53). Δώστε πολλές αγκαλιές (ή έστω ένα απαλό άγγιγμα στον ώμο για εκείνα τα δύσκολα χρόνια της εφηβείας) (συμβουλή 57), και διδάξτε την ευγνωμοσύνη (συμβουλή 60).  Καθιερώστε ρουτίνες, και δώστε στα παιδιά ευθύνες ανάλογες με την ηλικία τους. Μάθετε τα να προσαρμόζονται στο περιβάλλον, να εξελίσσουν τις ικανότητες τους, να νιώθουν αποτελεσματικά και δυνατά. Και στο τέλος της ημέρας, μην ξεχνάτε να φροντίζετε τον εαυτό σας, να κάνετε ένα διάλειμμα, και να βρίσκετε λίγο χρόνο μονάχα για εσάς, ώστε να έχετε δυνάμεις και διάθεση να διαχειριστείτε το δικό σας άγχος αλλά και εκείνο των παιδιών σας, και να μην το μεταφέρετε στην οικογενειακή εστία.

Το βιβλίο “Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να μην αγχώνεται” είναι ένας μικρός θησαυρός αφού απλά και κατανοητά εξηγεί τι είναι το άγχος, πώς επιδρά στα παιδιά, πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να το διαχειρίζονται, και πώς μπορούμε να χτίσουμε ένα περιβάλλον όπου θα είναι ασφαλή να εκφραστούν και να μιλήσουν για όσα τα απασχολούν. Οι 101 συμβουλές που θα βρείτε στις σελίδες του θα σας κατευθύνουν πολύ σωστά, και θα βοηθήσουν και εσάς τους ίδιους να διαχειριστείτε το δικό σας στρες.

Βρείτε το στις Εκδόσεις Μεταίχμιο!

 

Pin this

παιδί βιβλίο για άγχος

παιδί άγχος

παιδί άγχος βιβλίο
παιδί αγχώνεται

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.