Αν σε ρωτούσε κανείς πώς κάνεις φίλους, μάλλον θα δυσκολευόσουν να απαντήσεις. Η αλήθεια είναι πως μας είναι αυτονόητο και ενστικτώδες ποια διαδικασία ακολουθούμε για να χτίσουμε φιλίες, και ποιες δεξιότητες χρειαζόμαστε όχι μόνο για να προσεγγίσουμε άλλους ανθρώπους αλλά και για να χτίσουμε αρκετά ισχυρούς δεσμούς μαζί τους που θα μας ακολουθούν για καιρό.
Για ένα παιδί όμως, αυτό δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Όταν βρίσκεται σε ένα νέο χώρο με άλλα παιδιά με τα οποία καλείται να αλληλεπιδρά καθημερινά ή τακτικά, όπως το σχολείο ή μια δραστηριότητα, το να μπορέσει να αποκτήσει φίλους είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της κοινωνικοποίησης αλλά και της γενικότερης εμπειρίας του στο χώρο αυτό.
Έτσι λοιπόν, το βιβλίο “Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να έχει φίλους” από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο έρχεται να βοηθήσει τους γονείς δίνοντας τους 101 χρήσιμες συμβουλές και πρακτικές ιδέες που θα διευκολύνουν τους ίδιους αλλά και τα παιδιά τους στο χτίσιμο υγιών φιλικών σχέσεων.
Το βιβλίο αυτό, όπως και το “Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να είναι χαρούμενο” είναι ένα μικρό, πρακτικό, μα πλούσιο σε πληροφορίες και ιδέες, εγχειρίδιο το οποίο διαβάζεται εύκολα και γρήγορα. Χωρισμένο σε εφτά κεφάλαια, αγγίζει όλα τα θέματα και τις πτυχές που είναι αναγκαίες για την απόκτηση φίλων, ενώ εξετάζει και ζητήματα που πολλοί γονείς μπορεί να συναντήσουν, όπως ο εκφοβισμός ή η χαμηλή αυτοπεποίθηση του παιδιού. Ξεκινώντας μάλιστα από αυτό το στοιχείο, η συγγραφέας τονίζει τη σημασία της αυτοεκτίμησης όχι μόνο στη γενικότερη ευημερία του παιδιού, αλλά συγκεκριμένα και στην προσέγγιση άλλων ανθρώπων και στην απόκτηση φίλων. Αν ένα παιδί δεν πιστεύει στον εαυτό του και δεν αναγνωρίζει τα θετικά στοιχεία του, δε θα μπορέσει ποτέ να προσεγγίσει άλλα παιδιά με θάρρος και θα είναι πάντα απομονωμένο.
Εκτός όμως από την αυτοπεποίθηση, αναγκαίες είναι και κάποιες βασικές κοινωνικές δεξιότητες, όπως το να μπορεί το παιδί να μοιράζεται, να δείχνει καλοσύνη και ενσυναίσθηση, να μπορεί να επικοινωνεί λεκτικά και μη λεκτικά, αλλά να ξέρει και πότε να λέει όχι. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να μάθει να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του, και να μην παρασύρεται από αυτά, αλλά αντίθετα, να τα κατανοεί και να προσπαθεί να τα ελέγξει, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.
Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι στην απόκτηση φίλων είναι το να μπορεί το παιδί να αναγνωρίσει, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του γονιού, πότε είναι καλός φίλος το ίδιο, αλλά και ποιοι φίλοι του είναι καλοί και ποιοι όχι. Εδώ η συγγραφέας αναφέρεται στον εκφοβισμό, τόσο από την πλευρά του θύματος όσο και του θύτη, δίνοντας μικρές συμβουλές στους γονείς για το πώς να διαχειριστούν και τη μία και την άλλη κατάσταση.
Αυτό το κεφάλαιο που ξεχώρισα πιο πολύ από όλα ήταν το κεφάλαιο με τις προτεινόμενες δραστηριότητες για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Τα παιχνίδια που προτείνει η συγγραφέας, όπως το παιχνίδι των ερωτήσεων-προτιμήσεων, των αντικριστών ζωγραφιών, ή του ευτυχώς-δυστυχώς, δίνουν ιδέες στο γονιό ώστε να γνωρίσει καλύτερα το παιδί του, αλλά και στο παιδί για να μπορεί να προσεγγίσει τους γύρω του πιο εύκολα και χωρίς ντροπή, έχοντας να προτείνει αστεία και ευχάριστα παιχνίδια.
Η απόκτηση φίλων είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή κάθε παιδιού, και κατ’επέκταση κάθε ενήλικα, και έτσι, το “Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να έχει φίλους” είναι ένα εγχειρίδιο που προτείνω σε κάθε γονέα ώστε να θέσει τις σωστές βάσεις παρέα με το παιδί του και να το κατευθύνει για να αποκτήσει υγιείς σχέσεις από σήμερα και για την υπόλοιπη ζωή του.
Απόκτησε το σήμερα στις Εκδόσεις Μεταίχμιο, ή εδώ.
Pin this