Home POSTS Σκέψου σαν μοναχός

Σκέψου σαν μοναχός

by Alceste
________________________________

Ο Jay Shetty έγινε γνωστός στην υφήλιο μέσα από τα viral video του όπου μοιράζεται αλήθειες σχετικά με τη ζωή και το πώς να γίνουμε όλοι μας καλύτεροι. Σήμερα, εκτός από τα εκατομμύρια views που έχει συγκεντρώσει, έχει εκδώσει το πρώτο του βιβλίο «Σκέψου σαν μοναχός» ενώ έχει ένα από τα πιο επιτυχημένα podcasts με διάσημους καλεσμένους όπως η Oprah και ο Will Smith, ενώ θα βρεις πολλές ιδέες του να έχουν εμπνεύσει και δικά μου κείμενα για τα μέλη του blog.

Τι μας λέει λοιπόν ο Jay Shetty στο «Σκέψου σαν μοναχός», γιατί πρέπει να το διαβάσεις και εσύ, και τι θα αποκομίσεις;

 

quote jay shetty

 

Καταρχήν, όλο το βιβλίο βασίζεται στην ιδέα του διαχωρισμού ανάμεσα στο monkey brain και το monk brain, ένα έξυπνο παιχνίδι με τις λέξεις που ουσιαστικά δηλώνει αυτό που πολλοί ψυχολόγοι έχουν ορίσει ως την παιδική και την ενήλικη πλευρά του εαυτού μας. Το monkey brain, το μυαλό της μαϊμούς, υποκύπτει στα ένστικτα, ακολουθεί τα συναισθήματα του και αποζητά την άμεση ικανοποίηση. Αντίθετα, το monk brain, το μυαλό του μοναχού, είναι η φωνή της λογικής που αντικρύζει τα πράγματα με μια κάποια αποστασιοποίηση.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις μεγάλες ενότητες: Let go (να αφήνεσαι), Grow (να βελτιώνεσαι), Give (να δίνεις), και κάθε ενότητα σε υπομέρους κεφάλαια. Ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο αναλύει ο Shetty στο βιβλίο του είναι το θέμα του εαυτού και της ταυτότητας. Οι περισσότεροι από εμάς, ξοδεύουμε τη ζωή μας αναλογιζόμενοι τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς, ενώ ταυτόχρονα υιοθετούμε τόσα πολλά προσωπεία που στο τέλος ξεχνάμε ποιοι είμαστε. Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσει όμως η ζωή μας νόημα είναι να απομακρυνθούμε από τη βαβούρα και να κοιτάξουμε προς τα μέσα μας.

 

jay shetty quote

 

Συχνά, μιλάμε για τη σημασία των αξιών και των αρχών και προβάλλουμε περίτρανα όλα αυτά στα οποία πιστεύουμε. Το πρόβλημα όμως είναι ότι μερικές φορές υπάρχει απόσταση ανάμεσα σε αυτά που λέμε και αυτά που κάνουμε, γιατί στο τέλος της ημέρας, οι πραγματικές αξίες μας φαίνονται από τις πράξεις μας. Οι καθημερινές επιλογές μας προστίθενται και τίποτα δεν είναι ασήμαντο, όσο μικρό κι αν μοιάζει.

Οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν, το δίκτυο μας, είναι εξαιρετικά σημαντικοί. Όχι μόνο γιατί επηρεάζουν και κατευθύνουν τις επιλογές μας αλλά γιατί επηρεάζουν εν τέλει και το δικό μας επίπεδο ευτυχίας. Να είσαι δίπλα σε ανθρώπους που σε παρακινούν να γίνεις καλύτερος, αυτό προτρέπει ο Shetty. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να αφήνουμε τους άλλους να καθορίζουν το ποιοι είμαστε εμείς. Οι άλλοι πρέπει να λειτουργούν ως μέτρο σύγκρισης μόνο όταν μας παρακινούν να βελτιωθούμε, και όχι όταν αποτελούν τροχοπέδη, ή μας γεμίζουν αρνητισμό. Παρόλο που τείνουμε να θεωρούμε ότι τα καλά πράγματα στον κόσμο είναι περιορισμένα, και άρα όσα περισσότερα έχουν οι άλλοι τόσα λιγότερα απομένουν για εμάς, στην πραγματικότητα η ευτυχία και η ικανοποίηση είναι ατέλειωτες και όλοι μας μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτές, άρα δεν έχει νόημα να ζηλεύουμε ή να νιώθουμε μειονεκτικά όταν υστερούμε σε κάτι γιατί τα αληθινά σημαντικά είναι απεριόριστα.

 

think like a monk

 

Ένα άλλο θέμα που αναλύει ο Shetty είναι οι δυνατότητες και όλα όσα μπορούμε να γίνουμε. «Δε μπορείς να γίνεις ό,τι θέλεις αλλά μπορείς να γίνεις όλα όσα είσαι». Όταν μάθουμε να ακούμε τον εαυτό μας και να αναγνωρίζουμε τις δυνατότητες και τα όρια μας, τότε θα κατανοήσουμε καλύτερα τι μπορούμε να κάνουμε και μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε. Το μέτρο σύγκρισης θα είναι πάντα ο εαυτός μας και κανένας άλλος.

Οι ρουτίνες είναι επίσης σημαντικές. Μας βοηθούν να προσδιορίζουμε τη μέρα μας, να είμαστε εκεί στην κάθε στιγμή, και εν τέλει, να βρίσκουμε τη δημιουργικότητα μέσα στην επανάληψη. Ο αληθινός μας εαυτός αναδύεται όταν είμαστε μόνοι μας. Τι επιλέγουμε να κάνουμε τότε; Να γυμναστούμε ή να δούμε Netflix; Ανεξάρτητα από το τι προσπαθήσουμε να παρουσιάζουμε στους γύρω μας, το πραγματικό εγώ μας φαίνεται όταν δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα.

 

σκέψου σαν μοναχός φράση

 

Το τελευταίο, και πιο αξιοσημείωτο ίσως, κομμάτι του βιβλίου σχετίζεται με την ευγνωμοσύνη. Πρέπει, λέει ο Shetty, να θυμόμαστε να κοιτάζουμε τον καθρέφτη του αυτοκινήτου καθώς οδηγάμε και να εκτιμούμε όσα πέρασαν. Να κάνουμε την ευγνωμοσύνη βασική πρακτική της ζωής μας, και τότε θα δούμε όλη μας τη ζωή να αλλάζει. Και να μάθουμε να προσφέρουμε, γιατί το νόημα της ζωής κρύβεται ακριβώς εκεί: στην προσφορά, με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας από εμάς.

Το «Σκέψου σαν μοναχός» είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο αυτοβελτίωσης, ένας οδηγός που θα σε βοηθήσει να χτίσεις σωστό τρόπο σκέψης αλλά και να επανεκτιμήσεις όσα έχουν ουσία, και να αποβάλλεις ταυτόχρονα όσα είναι περιττά.

Αν θέλεις και άλλες συμβουλές, ιδέες ή κίνητρα αυτοβελτίωσης, σε προτρέπω να αρχίσεις να ακούς το podcast του Shetty, “On purpose”, ενώ μπορείς να βρεις το βιβλίο του «Σκέψου σαν μοναχός» από τις Εκδόσεις Ψυχογιός εδώ*.

Θέλεις να διαβάζεις και άλλες τέτοιες κριτικές και προτάσεις βιβλίων; Τότε…

 

*affiliate link

Pin this

σκέψου σαν μοναχός βιβλίο βιβλίο σκέψου σαν μονχαός jay shetty

βιβλίο σκέψου σαν μοναχός
βιβλίο jay shetty
jay shetty βιβλίο

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

2 comments

Ειρήνη Γκιτσάλη November 10, 2021 - 12:18 pm

Όλα αυτά τα μηνύματα που θέλει να μας περάσει ο Shetty στην ουσία τους είναι τόσο απλά και κατανοητά και απόλυτα λειτουργικά. Η απόφαση όμως και η ένταξη αυτών στη ζωή μας, εκεί κρύβεται όλη η μάχη με τον εαυτό μας.

Reply
Alceste November 14, 2021 - 12:52 pm

Ακριβώς, να μεταφέρεις τη θεωρία στην πράξη!

Reply

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.