Home POSTS Στρώσε το κρεβάτι σου

Στρώσε το κρεβάτι σου

by Alceste
________________________________

…Μικρά πράγματα που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου, ίσως και τον κόσμο.

Αν διαβάζεις το blog μου, ξέρεις ότι ένα μεγάλο κομμάτι των αναρτήσεων που δημοσιεύω σχετίζεται με το κομμάτι της αυτοβελτίωσης. Της προσωπικής αλλά και σε επίπεδο σχέσεων, οικογενειακών, φιλικών, και ερωτικών. Το πιο σημαντικό κομμάτι όμως είναι η αναγνώριση των αδυναμιών μας και η προσπάθεια να εξελιχτούμε στην καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού μας.

Έτσι λοιπόν, όταν έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο του William H. Mc Raven, «Στρώσε το κρεβάτι σου», δε μπόρεσα να μη το διαβάσω. Ο ναύαρχος Mc Raven μοιράζεται τις 10 πιο κομβικές εμπειρίες της καριέρας του και τα μαθήματα που άντλησε από αυτές, και μας εύχεται να εφαρμόσουμε τους δικούς του κανόνες για μια καλύτερη ζωή.

Ποια είναι λοιπόν αυτά τα μικρά πράγματα που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου, ίσως και τον κόσμο;

Άκουσε το πατώντας το play!

 

 

start by making your bed

 

Στρώσε το κρεβάτι σου

Η πρώτη συμβουλή του Mc Raven είναι κάτι τόσο απλό και τόσο μικρό όσο το να ξεκινάς τη μέρα σου στρώνοντας το κρεβάτι σου. Μια συμβουλή που δίνει συχνά και ο ψυχολόγος Jordan Peterson. Γιατί όμως επιμένουν τόσο πολύ ότι το στρώσιμο του κρεβατιού είναι εξαιρετικά σημαντικό; Επειδή όταν η μέρα σου ξεκινάει με ένα μικρό επίτευγμα, με αυτό το μικροσκοπικό check στο μακρύ checklist σου, τότε μπορείς να έχεις τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση ότι θα καταφέρεις να εκπληρώσεις και άλλες εκκρεμότητες, μικρότερες ή μεγαλύτερες μέχρι να τελειώσει η μέρα. Ακόμα όμως κι αν αυτή δεν είναι μια τόσο καλή μέρα τελικά, τι πιο ωραίο από το να γυρνάς το βράδυ στο σπίτι σου, σε ένα όμορφα στρωμένο κρεβάτι. Σωστά;

 

life's tragic moments

 

Δε μπορείς να τα βγάλεις πέρα μόνος σου

Μερικές φορές, ξεχνάμε ότι πρέπει να ζητάμε βοήθεια, ότι δεν είμαστε μόνοι μας, και ότι ο κύκλος μας υπάρχει εκεί (και) για να μας στηρίζει. Όπως λέει και το σοφό ρητό: No man is an island entire of itself. Όσο κι αν αποζητάμε την αυτονομία μας, θες από εγωισμό ή από πείσμα, η ζωή δεν είναι μια μοναχική μάχη, αλλά μια ομαδική πάλη. Πρέπει να ζητάμε βοήθεια, και αντίστοιχα, να την προσφέρουμε όταν και όσο μπορούμε. Πάντα χρειάζεσαι τη στήριξη, κι ας ντρέπεσαι να τη ζητήσεις. Και κάποιος άλλος θα αναζητά αντίστοιχα τη δική σου.

 

mc raven quote about failure

 

Η αποτυχία μπορεί να σε κάνει πιο δυνατό

Το έχεις ακούσει τόσες και τόσες φορές, και τώρα, ο Mc Raven έρχεται να στο επιβεβαιώσει και εκείνος. Στο βιβλίο του ανιστορεί εκείνες τις φορές όπου κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, του επιβάλλονταν ως τιμωρία μερικές ακόμα ώρες προπόνησης μετά την κανονική, με αποτέλεσμα το επόμενο πρωί να είναι αδύναμος και εξαντλημένος. Επειδή ήταν αδύναμος και εξαντλημένος, του έβαζαν πάλι τιμωρία, ξανά και ξανά. Όπως όμως συνειδητοποίησε στο τέλος της θητείας του, όλες αυτές οι επιπλέον ώρες προπόνησης τον έκαναν τελικά πιο δυνατό, σμίλεψαν τους μύες του, και έχτισαν τις αντοχές του πολύ περισσότερο από όσο φανταζόταν. Έτσι λοιπόν, κατάλαβε ότι για κάθε αποτυχία, θα υπάρξουν εκατοντάδες επιτυχίες, και μια αποτυχία μπορεί να είναι μια μασκαρεμένη ευλογία. Αντί λοιπόν να αποφεύγεις τις αποτυχίες, δέξου τες και κέρδισε όσα περισσότερα μπορείς από αυτές.

Ξεκίνα λοιπόν τη μέρα σου στρώνοντας το κρεβάτι. Ζήτα βοήθεια. Μην απογοητεύεσαι όταν αποτυγχάνεις. Και τέλος, διάβασε το βιβλίο του Mc Raven και φύλαξε τα διδάγματα που δίνει ως χρήσιμες συμβουλές για μια καλή ζωή.

 

Το βιβλίο μπορείς να το βρεις εδώ * (με 10% έκπτωση!) κι αν το αγοράσεις από το greekbooks, βάζεις και εσύ το δικό σου cent (κυριολεκτικά!) για να συνεχίσει αυτό το blog!

*affiliate link

 

Βρήκες χρήσιμο αυτό το άρθρο; Έχεις διαβάσει αυτό το βιβλίο; Άφησε το σχόλιο σου, ή μοιράσου αυτό το κείμενο στο facebook και το twitter!

 

Pin this

στρώσε το κρεβάτι σου

στρώσε το κρεβάτι σου

στρώσε το κρεβάτι σου
στρώσε το κρεβάτι σου
mc raven quote
mc raven quote

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

6 comments

Erofili Pateraki April 8, 2019 - 10:53 am

Έτυχε να δω την ομιλία του και μου άρεσε πάρα πολύ. Κι από τότε προσπαθώ να στρώνω το κρεβάτι κάθε μέρα αλλά και να δίνω προσοχή στα μικρά πράγματα, small wins που λέν’ και στο χωριό μου!

Reply
Alceste April 8, 2019 - 7:59 pm

Από τα small wins ξεκινάνε όλα άλλωστε! Και το βιβλίο είναι ωραίο, γρήγορο, ανάλαφρο και to the point 🙂

Reply
Katerina April 10, 2019 - 11:03 pm

Να σου πω την αλήθεια άμα δεν στρώσω το κρεβάτι μου το πρωί κάτι μου λείπει. Τελικά είναι μάλλον το πρώτο small win της ημέρας και ξαφνικά όλα έχουν ένα νόημα!

Reply
Alceste April 14, 2019 - 7:01 pm

Εγώ δε μπορώ να φανταστώ καν να φύγω με άστρωτο κρεβάτι! Κάτι ήξεραν οι μαμάδες μας τελικά!..

Reply
Κωνσταντία May 22, 2019 - 8:53 am

Ταυτίζομαι περισσότερο με την αποτυχία που φέρνει αποτυχίες: το παρελθόν μου είναι γεμάτο από προσπάθειες να αποφύγω την αποτυχία με κάθε τρόπο. Μόνο τελευταία ανακάλυψα το κέρδος της αποτυχίας και της επίμονης προσπάθειας. Ο κόπος φέρνει αποτέλεσμα. Με το να κάνεις το ‘τέλειο’ εξαρχής, πολύ λίγα κερδίζεις…

Reply
Alceste May 26, 2019 - 9:02 pm

Τη βλέπουμε σαν μάστιγα την αποτυχία, αφού κατακλυζόμαστε από ιστορίες επιτυχίας, και ζούμε σε μια κοινωνία όπου ακούμε μόνο αυτήν την πλευρά, και όχι την άλλη, την πιο δύσκολη. Η επιτυχία χτίζεται στο βωμό της αποτυχίας, και όπως λες, μέσα από αυτή μαθαίνεις και κερδίζεις, κι ας χάνεις στην αρχή.

Reply

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.