Home CHECKLISTS Τα 9 μαθήματα που πήρα στα 20 μου

Τα 9 μαθήματα που πήρα στα 20 μου

by Alceste
________________________________

(αλλά κατάλαβα στα 30 μου)

 

Δεκαετία των 20. Η εποχή που ανακαλύπτεις τον εαυτό σου, τον κόσμο, και το μαγικό φίλτρο της ανεξαρτησίας. Η δεκαετία των λαθών, των μαθημάτων, των πρώτων, και των επιτευγμάτων. Μια από τις καλύτερες περιόδους της ζωής σου αν την αξιοποιήσεις σωστά. Κάτι που εγώ δεν έκανα (σε μεγάλο βαθμό) και το μετανιώνω τώρα.

 

Αυτά είναι τα 9 μαθήματα που πήρα στα 20 μου, και αυτά που αν είσαι ακόμα σε αυτή τη φάση της ζωής σου, πρέπει να προσέξεις.

Αν προτιμάς να το ακούσεις, πάτα το play!

 

 

ta 9 mathimata pou pira sta 20 mou

 

Ξόδεψα πολύ χρόνο χωρίς να κάνω τίποτα

Ναι, εντάξει. Μετά τη φρίκη των πανελληνίων (και ολόκληρου του σχολικού συστήματος για να είμαι ειλικρινής) τα φοιτητικά σου χρόνια είναι η φάση που θέλεις –επιτέλους- να αποσυμπιεστείς. Ο χρόνος σου σού ανήκει, και όπως καθετί καινούριο, δεν εκτιμάς απόλυτα την αξία του μέχρι να το χάσεις. Στα 20 μου πέρασα πολλές, μα πάρα πολλές, ώρες σε καφετέριες, σε βόλτες, σε λεωφορεία για να πάω μέχρι το Χαλάνδρι ή την Κηφισιά, και μπροστά από το msn και το high 5. Χρόνος που τώρα μου λείπει και αν τον είχα ξανά, θα τον αφιέρωνα σε τελείως διαφορετικά πράγματα. Όπως…

 

Δεν μορφώθηκα όσο θα ήθελα (και θα μπορούσα)

…η εκπαίδευση. Ναι, πήρα το πρώτο πτυχίο, πήρα και το δεύτερο. Τελείωσα τα γαλλικά, έκανα και φωτογραφία και χορό. Πολύ ωραία όλα αυτά. Ο 30άρης εαυτός μου όμως κοιτάζει τον καθρέφτη και λέει επικριτικά «Ε και;». Πόσο διαφορετικά, πόσο καλύτερα θα ήμουν τώρα αν, αντί να ξοδεύω ώρες σε μια σκοτεινή αίθουσα ακούγοντας δήθεν ψαγμένες διαλέξεις, διάβαζα ένα χρήσιμο βιβλίο; Αν έκανα μια ακόμα γλώσσα; Αν αντί να χαζεύω στο facebook, ξεκοκάλιζα το site του Patel; Τα αν και τα ίσως είναι οι μεγαλύτεροι δυνάστες της ενήλικης ζωής.

 

ta 9 mathimata pou pira sta 20 mou

 

Δε φρόντιζα το σώμα μου όσο θα έπρεπε

Να είσαι 20 και να μην έχεις φάει ποτέ φακές στη ζωή σου είναι απλά ντροπή. Να ζεις μόνο με μακαρόνια και ψωμί. Να μην τρως κανένα φρούτο. Να ζεις με τις παγιωμένες αντιλήψεις του εφηβικού μυαλού σου και να αρνείσαι πεισματικά να τις αλλάξεις. Στα 20 σου δεν αισθάνεσαι ότι το σώμα σου έχει όρια και ότι πολλά λειτουργούν αθροιστικά. Σαν το αυτοκίνητο, η βενζίνη που του βάζεις και η χρήση που του κάνεις θα ορίσει τα πόσα χιλιόμετρα θα φτάσει. Κι αυτό το καταλαβαίνεις με την πρώτη ζημιά.

 

Αφιέρωσα χρόνο και συναισθήματα σε αταίριαστες σχέσεις

Για να μάθεις, πρέπει να ζήσεις. Όπως και για να οδηγείς καλά, πρέπει να σου σβήσει μερικές φορές, δε γίνεται αλλιώς. Δε μετανιώνω για τις λάθος επιλογές, αλλά που άφησα αυτές τις επιλογές να κρατήσουν περισσότερο καιρό από όσο τους αναλογούσε. Το μάθημα που πήρα στα 20 μου από τους λάθος ανθρώπους ήταν το τι δεν πρέπει να κάνω, και έπειτα, τι πρέπει να αλλάξω για να γίνω καλύτερη, για εμένα πρωτίστως.

 

ta 9 mathimata pou pira sta 20 mou

 

Γαντζώθηκα σε φιλίες προ πολλού τελειωμένες

Θυμάμαι να έχω μόλις τελειώσει το σχολείο, και οι μόνες μου παρέες να είναι η Α. και η Μ. Η Μ. όμως ήταν μονίμως εξαφανισμένη, και όταν εμφανίστηκε, εξαφανίστηκε η Α. Και εγώ ήμουν πάντα εκεί, να κυνηγάω πρώτα τη μία και μετά την άλλη. Όσο κι αν ταίριαζα όμως μαζί τους, ο χρόνος που τους αφιέρωσα ήταν χρόνος σπαταλημένος. Όποιος θέλει να είναι στη ζωή σου, θα είναι. Μπορεί να μην τον βλέπεις συχνά, ή να μη μιλάτε κάθε μέρα, όμως είναι σαν τα αστέρια στον ουρανό. Ξέρεις ότι υπάρχουν, αρκεί να τα αναζητήσεις την κατάλληλη στιγμή.

 

 Δεν ταξίδεψα

Λένε ότι η ειρωνεία της ζωής είναι πως όταν έχεις χρόνο, δεν έχεις χρήματα, και όταν έχεις χρήματα, δεν έχεις χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι οι συνθήκες ποτέ δεν είναι ιδανικές. Αυτό όμως ήταν το μάθημα που πήρα στα 20 μου, κι ας το κατάλαβα πολύ αργότερα. Πάντα θα υπάρχει ένα αν, κάποιο (φανταστικό ή μη) εμπόδιο. Και πάντα θα βλέπεις απαγορευτικά στο δρόμο αν δε θέλεις να οδηγήσεις. Όμως κάποια στιγμή φτάνει η εποχή που κάποια πράγματα τα κάνεις πιο δύσκολα. Ταξίδεψε λοιπόν όσο είσαι στα 20, αν αυτό θέλεις να κάνεις. Θα αλλάξει ο τρόπος που βλέπεις τον κόσμο (σου).

 

ta 9 mathimata pou pira sta 20 mou

 

Δεν ύψωνα τη φωνή μου

Μου πήρε μια δεκαετία ενήλικης ζωής για να μιλάω όταν κάτι δε μου αρέσει. Για να λέω όχι, ή έστω την άποψη μου. Για να ακούω και να μοιράζομαι αυτό που μου φωνάζει το ένστικτο μου. Όταν είσαι 20, ντρέπεσαι. Έχεις αμφιβολίες. Και είναι λογικό γιατί όλοι σε βλέπουν ακόμα σαν μικρό παιδί. Το σημαντικό όμως είναι το πώς βλέπεις εσύ τον εαυτό σου. Σαν γατάκι ή σαν λιοντάρι;

 

Δεν πρόσεχα την εικόνα μου

Πάντα θαύμαζα, κι ακόμα το κάνω, όλες εκείνες τις κοπέλες με το έμφυτο στυλ. Που είναι πάντα στην τρίχα, με τις τελευταίες τάσεις της μόδας, σαν μοντέλα του Instagram. Κι εγώ, από την άλλη, να ανακαλύπτω το στυλ μου με ρυθμούς χελώνας, να μην ξέρω ακόμα πώς να φτιάχνω μια ίσια γραμμή eyeliner, και να νιώθω μέσα μου παιδί. Στα 20 μου έμαθα ότι η εικόνα μετράει, και ότι πρέπει να τη φροντίσεις για να σε φροντίσει.

 

ta 9 mathimata pou pira sta 20 mou

 

Δεν αξιοποίησα τη δημιουργικότητα μου

Όταν είσαι πιο μικρός, έχεις περισσότερη ενέργεια, περισσότερη φαντασία, και έντονο οραματισμό. Θυμάμαι στη Β’ Λυκείου έγραφα στίχους, και στο πρώτο έτος ποιήματα. Από τότε, η διάθεση (και οι αντοχές μου) έχουν πέσει αισθητά, ενώ ο κυνισμός της ενηλικίωσης τραυματίζει ανεπανόρθωτα το ρομαντισμό της εφηβείας. Όσο είσαι λοιπόν σε αυτή τη δεκαετία της ζωής σου, σκάψε βαθιά μέσα σου και ανακάλυψε τις φιλοδοξίες, τα όνειρα, και την άπλετη δημιουργικότητα σου. Και μετά κυνήγησε τα σαν να μην υπάρχει αύριο. Όσο πιο μικρός είσαι, τόσο πιο γρήγορα επουλώνονται οι πληγές.

 

Στα 30 μου πλέον, και έχοντας δεχτεί αρκετά «χαστούκια», εύχομαι να μπορούσα να γυρίσω πίσω στα 20, με το μυαλό και τις εμπειρίες που έχω τώρα, για να κυνηγήσω μια καλύτερη εκδοχή του μελλοντικού εαυτού μου. Όπως όμως λέει και ο Vaynerchuk, τα 30 δεν είναι αργά. Ίσα-ίσα είναι η ηλικία που μόλις ξεκινάς να κατακτάς κορυφές. Στα όρη αδερφές μου λοιπόν, στα όρη.

 

Αν σου άρεσε αυτό το κείμενο…

 

Pin this

ta 9 mathimata pou pira sta 20 mouta 9 mathimata pou pira sta 20 mou

ta 9 mathimata pou pira sta 20 mou
ta 9 mathimata pou pira sta 20 mou

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

4 comments

Denia March 20, 2021 - 10:55 am

Σίγουρα στα 20 μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικές επιλογές, που ίσως να μας εξυπηρετούσαν περισσότερο στα 30. Αλλά έτσι είναι η κάθε ηλικία. Κανείς αυτά που νομίζεις σημαντικά και ας είναι τα λάθη μια επόμενης ηλικίας. Ίσως κάπως έτσι να βλέπουμε και τα 30, όταν φτάσουμε στην εποχή των 40. Μπορεί και όχι. Υπομονή και θα σου πω σε 5 χρόνια.

Reply
Alceste March 30, 2021 - 7:42 pm

Αν είναι όντως έτσι Ντένια μου, αυτό είναι καλό γιατί σημαίνει πως κάθε χρονιά εξελισσόμαστε και γινόμαστε καλύτεροι!
Ευχαριστώ πολύ 🙂

Reply
Olympiannazoudia March 27, 2021 - 1:32 pm

Tαυτίστηκα αγαπημένη μου Άλκηστη. Νομίζω πως λίγο πολύ κάπως έτσι είναι για όλες, ίσως και όλους, στη δεκαετία των 20, τη δεκαετία της πρώτης και ουσιαστικής ενηλικίωσής μας… Τα έχει όλα αυτά που γράφεις τόσο παραστατικά η πρώτη νίοτη, που λέω κι εγώ. Όταν όμως “καβαντζάρεις” τα 30 δεν έχεις περισσότερη σοφία και δεν είσαι έτοιμος/η να αξιοποιήσεις όλα αυτά τα μαθήματα; ΑΚόμα είμαστε πολύ νέες! Έτσι δεν ειναι;

Reply
Alceste March 30, 2021 - 7:44 pm

Ολυμπιάννα μου, τα 30 είναι τα νέα 20, οπότε σαφώς και είμαστε νεότατες, μα πιο σοφές από ό,τι δέκα χρόνια πριν, και με περισσότερη ωριμότητα για να κάνουμε πιο στοχευμένες επιλογές και να πάρουμε πιο σωστές αποφάσεις!
Φιλιά!

Reply

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.