The Last Romantics
Because when the lights go out and we sit waiting in the dark, what do our fingers seek? Who do we reach for?
Όλα ξεκίνησαν με την Παύση. Η Νόνι πέφτει σε κατάθλιψη μετά την ξαφνική απώλεια του άντρα της, και τα τέσσερα παιδιά της αναλαμβάνουν το ένα τη φροντίδα του άλλου, χτίζοντας ένα πρωτόγνωρο δέσιμο μεταξύ τους που θα τους ακολουθήσει για μια ζωή. Πολλές δεκαετίες αργότερα, η Φιόνα, καταξιωμένη πλέον ποιήτρια, στέκεται μπροστά σε ένα κοινό διψασμένο για απαντήσεις. “Ποια είναι η Λούνα του ποιήματος;” τη ρωτάει μια νεαρή κοπέλα από το κοινό, και κάπως έτσι ξεδιπλώνεται το νήμα της ζωής των τεσσάρων αδερφιών Skinner, τεσσάρων ζωών πολύ διαφορετικών η μία με την άλλη, αλλά και τόσο όμοιων, με κοινό παρανομαστή τους την αγάπη.
Γιατί να το διαβάσεις: Το The Last Romantics είναι ένα βιβλίο που μιλάει για την απώλεια, για το πόσο διαφορετικά τη βιώνει καθένας από εμάς, και το πώς μπορεί να στοιχειώσει ολόκληρη τη ζωή μας, αφήνοντας μας λειψούς να αποζητάμε πάντα αυτό που λείπει και που δε μπορούσε να φέρουμε πίσω. Ταυτόχρονα, είναι ένα μυθιστόρημα που εξυμνεί την αγάπη σε όλες τις μορφές της, θυμίζοντας μας πως η αγάπη που παίρνεις και εκείνη που δίνεις είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις. Το The Last Romantics θα σε αφήσει με την αίσθηση της γλυκειάς ολοκλήρωσης μιας ζωής που οι ήρωες κατάφεραν, παρά τις δυσκολίς, να τη ζήσουν καλά.
Μπορείς να το βρεις εδώ στα αγγλικά.*
______________________________
Στο τραπέζι του λύκου
Η ικανότητα προσαρμογής είναι ο μέγιστος πόρος που διαθέτουν τα ανθρώπινα πλάσματα, αλλά όσο περισσότερο προσαρμοζόμουν τόσο λιγότερο άνθρωπος ένιωθα.
Η Ρόζα δουλεύει για τον Χίτλερ. Δεν είναι Ναζί και κατά βάθος μισεί τον Φίρερ, καθώς τα αντικαθεστωτικά λόγια του πατέρα της αντηχούν στα αυτιά της. Η Ρόζα όμως είναι μια δοκιμάστρια και κάθε μέρα αναγκάζεται να τρώει το φαγητό του Χίτλερ πριν από εκείνον για να μην καταφέρει κανείς να τον δηλητηριάσει. Εγκλωβισμένη στα στενά όρια του στρατοπέδου Βολφσάντσε, μαζί με άλλες εννιά δοκιμάστριες, μαθαίνει να επιβιώνει, βιώνοντας καθημερινά την αίσθηση της απώλειας. Της φυσικής, της συναισθηματικής αλλά και του ίδιου της του εαυτού. Στο τέλος όμως δεν επιζούν πάντα οι καλύτεροι.
Γιατί να το διαβάσεις: Το μυθιστόρημα “Στο τραπέζι του λύκου” είναι εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία της Μάργκοτ Βολκ που λίγο πριν τον θάνατο της αποφάσισε να μιλήσει για την εμπειρία της ως δοκιμάστρια του Χίτλερ. Η συγγραφέας δεν κατάφερε να συνομιλήσει με την Βολκ πριν εκείνη φύγει από τη ζωή, ωστόσο η ιστορία της την ενέπνευσε να γράψει αυτό το μυθιστόρημα, που μιλάει πάνω από όλα για την ανθρώπινη ενοχή, κυρίως σε συνθήκες πολέμου, όπου καθένας κάνει οτιδήποτε για να επιβιώσει. Η πρωταγωνίστρια είναι μια γυναίκα χαμένη, μαθημένη να προστατεύει τη ζωή της, χωρίς όμως να ξέρει πώς να ζει πραγματικά. Άραγε, έχει αξία να είσαι ο τελευταίος που μένει όρθιος αν ζεις μια σπαταλημένη ζωή;
Το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν ευγενική παροχή των εκδόσεων Ελληνικά γράμματα, και μπορείς να το αγοράσεις εδώ, ή από εδώ*!
Συνέχισε στα βιβλία του Μαρτίου.
2 comments
Άλκηστη μου νομίζω η χρόνια ξεκίνησε πολύ καλά αναγνωστικά…μου κέντρισαν πολύ το ενδιαφέρον τα “όμορφα κορίτσια” σαν υπόθεση… θα το βάλω στο μάτι για μελλοντική αγορά!! Εγώ διαβάζω και ολοκληρώνω την τριλογία της Φ.Λαπατα “Οι κόρες του νερού” με το μυθιστόρημα “Εις το όνομα της μητρός” που είναι πολυ καλο…καλή συνέχεια στις αναγνώσεις σου κορίτσι μου…
Όντως Γωγώ μου ξεκίνησε πολύ καλά, και φαίνεται να συνεχίζει έτσι! Κρατάω και τη δική σου πρόταση στα must!
Φιλιά!