Home POSTS Τι έμαθα το 2023

Τι έμαθα το 2023

by Alceste
________________________________

Λένε πως αυτό που σε βρίσκει να κάνεις η νέα χρονιά είναι αυτό που θα κάνεις όλο τον επόμενο χρόνο. Εμένα λοιπόν με βρίσκει να γράφω αυτό το κείμενο, με την τηλεόραση να παίζει ΕΡΤ, όπως κάθε Πρωτοχρονιά, με το στομάχι υπερβολικά γεμάτο (επόσης όπως κάθε χρονιά αφού δυσκολεύομαι πολύ να αντισταθώ στο καλό φαγητό τέτοιες μέρες), και με το toddler μας να κοιμάται ήρεμο στο κρεβάτι του, δίχως έγνοιες και ανησυχίες. Μια ήρεμη Πρωτοχρονιά, ταιριαστή ίσως με αυτή την ησυχία που τόσο αποζητάμε -και δεν βρίσκουμε συχνά- στην καθημερινότητα μας.

Αυτή είναι συνήθως η ώρα, η μέρα, ή η εποχή τελοσπάντων των απολογισμών, και των μαθημάτων.

Αυτά είναι λοιπόν όσα έμαθα το 2023.

 

μαθήματα της χρονιάς

 

Το πιο μεγάλο μάθημα που πήρα φέτος είναι πως τίποτα δε μπορεί να σε προετοιμάσει για το απροσδόκητο, κι αυτό ακούγεται τόσο καλό όσο και τρομακτικό. Το απροσδόκητο δεν είναι μονάχα το άσχημο που σε πιάνει εξ απήνης και σε αφήνει χαμένο να κοιτάζεις γύρω σου, αλλά και όλα εκείνα τα καλά, τα όμορφα που έρχονται ξαφνικά. Μια υπέροχη παραλία στην Πορτογαλία, ένα muffin με θέα τις Άλπεις, μα και τα πιο “απλά” όπως μια απροσδόκητη αγκαλιά από το μικρό σου νήπιο που σου δείχνει έτσι γλυκά, αθώα, αναπάντεχα, την αγάπη που έχει για σένα.

Έμαθα ότι το καλό περπατάει χέρι-χέρι με το κακό, και το μόνο που αλλάζει είναι το ποιο από τα δύο δείχνει το δρόμο. Η ζωή δεν είναι μόνο όμορφη ή μονάχα άσχημη. Μπορεί να είναι όμορφη για πολύ καιρό και άσχημη για λίγο. Ή και το αντίστροφο. Μπορεί να είναι δύσκολη για αρκετό καιρό, μα κάποια στιγμή, το δύσκολο υποχωρεί κι αφήνει αέρα στο εύκολο να αναπνεύσει, να πάρει θάρρος και να πετάξει. Αυτό είναι κάτι που πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας, πως εκεί έξω ελλοχεύει πάντα το yin στο yang (ή το yang στο yin) κι αυτό είναι εντάξει γιατί η ζωή δε μπορεί να υπάρξει μονάχα με το ένα από τα δύο.

Το 2023 έμαθα επίσης να εκτιμώ (ξανά) λίγο περισσότερο τα μικρά που κάνουν τη ζωή μεγάλη. Ένας καφές με θέα την Ακρόπολη, ή σε ένα χουχουλιάρικο καφέ στην άλλη άκρη της Αθήνας, ένα καλό βιβλίο που σε γεμίζει αισιοδοξία, μία βόλτα στη φύση, ή η συνειδητοποίηση του πού βρίσκομαι και πόσα πέρασα για να φτάσω εκεί που είμαι, όλα αυτά τα τόσο “μικρά” που κάνουν τη ζωή μου δική μου, και εμένα αυτή που είμαι.

 

μαθήματα 2023

 

Το 2023 με έμαθα εμένα λίγο πιο πολύ, αλλά έμαθα και να με ελέγχω καλύτερα, το άγχος μου, τις ανησυχίες μου, την κούραση και τον εκνευρισμό μου. Να αναγνωρίζω τι αξίζει και τι όχι, τι ήρθε για να μείνει και τι πρέπει να περάσει χωρίς να αγγίξει. Δεν ξέρω πόσο εξελίχτηκα μα νιώθω μια καλύτερη εκδοχή μου που μπορεί να κρατήσει καλύτερες ισορροπίες, εντός και εκτός εαυτού.

Έμαθα επίσης ότι όσο δύσκολο και να είναι, όσο περίεργο και να μοιάζει, εγώ είμαι πλέον ο ενήλικας κι αυτό σημαίνει να μπαίνω μπροστά, να μιλάω, να τολμάω, να διεκδικώ, να μη σταματάω. Να επιμένω σε αυτό που πιστεύω, ακόμα κι όταν προσπαθούν να με πείσουν για το αντίθετο, και να δέχομαι, να αναγνωρίζω, τα λάθη μου, τα μικρά και τα μεγάλα. Έμαθα ότι πλέον την πορεία της ζωής μου την ορίζω εγώ η ίδια και έτσι, να ακούω περισσότερο το ένστικτο μου το οποίο δε με έχει εγκαταλείψει ποτέ.

 

μαθήματα χρονιάς

 

Έμαθα ότι κάποιες μάχες δε μπορείς να τις αποφύγεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να παλέψεις. Και ότι κάποιες μάχες πρέπει να τις ξεκινάς εσύ ο ίδιος αν αυτό σημαίνει να γίνει καλύτερη η ζωή σου. Και ότι πρέπει να βάζεις την αξία σου ως άνθρωπο μπροστά για να διεκδικείς όλα εκείνα στα οποία πιστεύεις.

Καλή-κακή χρονιά, για τον καθένα ορίζεται με άλλο τρόπο. Το πιο σημαντικό είναι ο χρόνος που μας έχει δοθεί να μην πηγαίνει χαμένος, και να αξιοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερες στιγμές του για να εξελισσόμαστε, να διεκδικούμε, ή απλά να περνάμε καλά. Γιατί ναι, το 2023 έμαθα ότι είναι οκ να θέλεις απλά να περνάς καλά. Fill your cup dear. Το χρωστάς σε ένα, πρώτα από όλα.

Καλή Χρονιά!

 

Pin this

τι έμαθα το 2023 τι έμαθα 2023

έμαθα το 2023
έμαθα 2023

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.