Home POSTS Το δώρο του θυμού

Το δώρο του θυμού

by Alceste
________________________________

Και άλλα 11 χρήσιμα μαθήματα ζωής από τον Γκάντι

Ως λάτρης της αυτοβελτίωσης, και των feel good βιβλίων εκλαϊκευμένης ψυχολογίας, το βιβλίο του Αρούν Γκάντι, εγγονού του Μαχάτμα Γκάντι, δε θα μπορούσε να μου ξεφύγει. Μια σύντομη καλογραμμένη και άκρως προσωπική βιογραφία του εγγονού του Γκάντι η οποία πραγματεύεται όλα εκείνα τα οποία αποκόμισε ο ίδιος μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που πέρασε δίπλα στον ακτιβιστή παππού του,  και πώς αυτά τα 12 μαθήματα που πήρε άλλαξαν ολόκληρη τη ζωή του.

Ποια είναι λοιπόν εκείνα τα χρήσιμα μαθήματα ζωής από τον Γκάντι, και γιατί ο θυμός είναι τελικά δώρο για τον άνθρωπο;

Προτιμάς να το ακούσεις; Πάτα το play!

το δώρο του θυμού

 

Ο Αρούν ήταν μόλις 12 χρονών όταν οι γονείς του τον άφησαν υπό την προστασία του παππού του. Έχοντας μεγαλώσει στην Νότια Αφρική, ο Αρούν γινόταν συχνά αποδέκτης ρατσιστικών επιθέσεων, με αποτέλεσμα να κρύβει μέσα του πολύ θυμό. Σε κάθε επίθεση που δεχόταν, απαντούσε με αντεπίθεση. Όπως όμως του δίδαξε ο Γκάντι «an eye for an eye makes the whole world blind». Αυτό ήταν το πρώτο μάθημα ζωής από τον Γκάντι.

Ο θυμός, για τους περισσότερους από εμάς, είναι εμπόδιο. Μας γεμίζει αρνητικές σκέψεις, εχθρότητα, και εκδικητικότητα. Αλλά δε χρειάζεται να είναι έτσι. Αντί για δηλητήριο που μας πικραίνει σταγόνα-σταγόνα, ο θυμός μπορεί να μετατραπεί σε καύσιμο που μας δίνει αρκετή ενέργεια ώστε να κυνηγήσουμε αυτά που θέλουμε. Το ζητούμενο δεν είναι να μη θυμώνουμε, αλλά όταν θυμώνουμε, να διοχετεύουμε αυτή την ενέργεια στη σωστή διέξοδο. Όπως έλεγε και ο Γκάντι, ο θυμός είναι σαν τον ηλεκτρισμό: αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας. Αν όχι, αρκεί για να μας καταστρέψει.

 

το δώρο του θυμού

 

Ο δημοφιλής Γκάντι περικυκλωνόταν σε κάθε δημόσια, και μη, εμφάνιση του από πλήθη ανθρώπων που ήθελαν να δείξουν την υποστήριξη τους, ή να αφομοιώσουν έστω και λίγη από τη σοφία του. Έτσι, κουρασμένος από τα πλήθη, αναζητούσε συχνά την απομόνωση. Μέσα από αυτή, γέμιζε ενέργεια, ανασυγκροτούσε τις σκέψεις του, και επανερχόταν δυναμικά. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν εκτιμάει όμως τη μοναχικότητα. Αντίθετα, όσο πιο απασχολημένοι είμαστε, τόσο πιο πετυχημένοι αισθανόμαστε. Ωστόσο, το να είσαι πολυάσχολος είναι μια αυταπάτη: περισσότερα δε σημαίνει και καλύτερα. Θα άφηνες το αυτοκίνητο σου να δουλεύει όλη μέρα κάθε μέρα; Τότε γιατί κάνεις το ίδιο στον εαυτό σου; Νιώθουμε ενοχές όταν ξεκουραζόμαστε, αλλά ακόμα και ο καλύτερος αθλητής χρειάζεται ένα διάλειμμα για να μην εγκαταλείψει την προπόνηση.

 

το δώρο του θυμού

 

Στην εποχή του υπερκαταναλωτισμού, αυτά που παράγουμε εμείς οι ίδιοι είναι συγκλονιστικά λιγότερα από εκείνα που καταναλώνουμε. Ξοδεύουμε αλόγιστα πρώτη ύλη, και χρόνο, αγαθά ανεκτίμητα που δεν αναπληρώνονται. Αγοράζουμε προσπαθώντας να γεμίσουμε το κενό. Τρώμε για το πρόσκαιρο συναίσθημα ικανοποίησης. Χαζεύουμε στα social media για να πάρουμε λίγη ντοπαμίνη. Όπως λέει και ο Γκάντι, η σπατάλη είναι βία, απέναντι σε εμάς, στους γύρω μας, και στις επόμενες γενιές. Η χαρά δεν κρύβεται σε αυτά που αγοράζουμε, αλλά σε εκείνα που δημιουργούμε.

 

το δώρο του θυμού

 

Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν είναι όσοι έχουν τα πιο πολλά, μα εκείνοι που εκτιμούν ακόμα και τα λίγα που έχουν. Όπως λέει ο Αρούν, είναι σαν να περνάμε όλη μας τη ζωή τρώγοντας σε έναν ανοιχτό μπουφέ, και να ξεχνάμε την ικανοποίηση που μπορεί να προσφέρει ακόμα και ένα μήλο. Όσο η προσοχή μας στρέφεται σε αυτά που μας λείπουν, θα είμαστε δυστυχισμένοι.

Ο Αρούν Γκάντι γράφει ακόμα στο βιβλίο του για τη σημασία του να λες όχι, για την αναγνώριση της πραγματικής μας αξίας πέρα από τα υλικά αγαθά που διαθέτουμε, και για τη ζημιά που κάνουν τα ψέματα, εκείνα που λέμε στους άλλους μα και αυτά που ψιθυρίζουμε στον εαυτό μας.

το δώρο του θυμού

 

Το δώρο του θυμού είναι ένα βιβλίο για όλους: τους γονείς (ειδικά τους γονείς), τους δασκάλους (κυρίως τους δασκάλους), τους έφηβους (φυσικά τους εφήβους), και τους ενήλικες (όλους ανεξαιρέτως). Για όλους εκείνους που θέλουν να αλλάξουν προς το καλύτερο και που αναγνωρίζουν ότι ένα μικρό βήμα δεν είναι παρά μόνο η αρχή, αλλά χωρίς αυτό το βήμα, δε μπορεί να αλλάξει τίποτα.

Γιατί όπως λέει και ο Αρούν: «This world is what we have made of it (…) If we change ourselves we can change the world

Αν θέλεις να διαβάσεις και εσύ το βιβλίο “Το δώρο του θυμού”, μπορείς να το προμηθευτείς από εδώ στα ελληνικά, είτε σε έντυπο είτε σε e-book (waste free, όπως ενστερνιζόταν και ο Γκάντι!). Αν μάλιστα προμηθευτείς το βιβλίο από αυτό το link, δίνεις ζωή σε αυτό το blog! (ευχαριστώ!)

 

Έχεις διαβάσει αυτό το βιβλίο; Άφησε το σχόλιο σου ή μοιράσου αυτή την κριτική στο facebook και το twitter!

 

Pin this

το δώρο του θυμούτο δώρο του θυμού

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.