Όταν αποφασίζεις να συγκατοικήσεις με το άλλο σου μισό, το πιο μεγάλο κομμάτι σε αυτό το νέο κεφάλαιο της ζωής σου είναι το ενοίκιο, δηλαδή το ίδιο σπίτι. Μπορεί σε πρώτη φάση το πού θα μείνετε να μοιάζει ασήμαντο μπροστά σε αυτό το μεγάλο βήμα, αλλά το νέο σας σπίτι θα παίξει τεράστιο ρόλο, τόσο στην καθημερινότητα σας, όσο και στη…μακροβιότητα της σχέσης σας.
Πώς θα κάνετε λοιπόν τη σωστή επιλογή;
Αν θέλεις, μπορείς να ακούσεις το κείμενο πατώντας το play
Η περιοχή
Εσύ μένεις Παγκράτι και εκείνος Χαλάνδρι. Η δουλειά σου είναι στον Πειραιά, και εκείνου στην Κηφισιά. Να μια καλή συνταγή για σπαζοκεφαλιά. Προς τα πού να ψάξετε; Στα μέρη σου; Στα μέρη του; Κάπου στη μέση; Είναι πολύ σημαντικό να βάλετε κάτω τα συν και τα πλην για κάθε επιλογή. Οδηγάει και εσύ όχι; Ποιες συγκοινωνίες σας εξυπηρετούν καλύτερα; Θέλετε μια περιοχή που να προσφέρει επιλογές για νυχτερινές εξόδους; Σας αρέσει το κέντρο ή τα προάστια; Μήπως ονειρευόσασταν πάντα να μένετε κοντά στη θάλασσα; Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να συνυπολογίσετε πριν αρχίσετε να κοιτάζετε αγγελίες.
Το budget
Αν θέλετε να μείνετε στην Κηφισιά, αλλά το ταμείο είναι…μείον, τότε μάλλον θα πρέπει να ρίξετε τα standards σας. Τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε για το νοίκι πρέπει να είναι ρεαλιστικά, και να μπορείτε να ανταποκριθείτε ακόμα και αν κάποιο διάστημα ένας από τους δύο μείνει χωρίς δουλειά. Σίγουρα, όλοι θα θέλαμε ένα τεράστιο σπίτι με Jacuzzi, αλλά στο τέλος της ημέρας, να θυμάσαι ότι πρέπει να πηγαίνεις μέχρι εκεί που φτάνουν τα χέρια σου.
Το μέγεθος του σπιτιού
Συναφές με το παραπάνω, είναι τα τετραγωνικά που ψάχνετε. Εκτός από το budget, πολύ σημαντικός είναι και ο ελεύθερος χρόνος. Ένα σπίτι απαιτεί φροντίδα. Όσο πιο μεγάλο, τόσο πιο πολύ χρόνο θα πρέπει να αφιερώνεις στο καθάρισμα του. Choose wisely.
Οι προοπτικές για το μέλλον
Σκοπεύετε να επισημοποιήσετε άμεσα τη σχέση σας; Αν ναι, ίσως να πρέπει να ψάξετε εξαρχής ένα σπίτι το οποίο θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σας για τα επόμενα χρόνια. Υπογράφοντας το συμβόλαιο, δε θα δεσμευτείτε φυσικά για μια πενταετία, αλλά καλό είναι να έχετε ένα πλάνο, ώστε να μη χρειαστεί να μετακομίσετε άμεσα. Αν το ζήσεις μια φορά, θα καταλάβεις τι εννοώ.
Η κατάσταση του σπιτιού
Ας πούμε ότι καταλήξατε σε ένα σπίτι που σας αρέσει. Προτού βάλετε την υπογραφή σας, θα πρέπει να τσεκάρετε πρώτα πόσο ασφαλές είναι (κλειδαριές, παντζούρια). Έπειτα, να ελέγξετε αν χρειάζεται επιδιορθώσεις (πρίζες, βάψιμο, πίεση νερού κλπ), πόσες, και να σιγουρευτείτε ότι θα τις καλύψει ο ιδιοκτήτης άμεσα. Έχει βασικές παροχές, όπως air condition και θερμοσίφωνο; Με τη θέρμανση τι γίνεται; Με το parking; Αν είναι μια περιοχή με κίνηση, ίσως αυτός και μόνο ο παράγοντας να είναι καθοριστικός. Αν είναι παλιό, είναι καλά συντηρημένο; Γίνεται τακτική απεντόμωση;
Οι γείτονες
Συχνά δεν είναι εύκολο να γνωρίσεις τους εν δυνάμει γείτονες σου. Αν όμως βρεις τον τρόπο, θα μπορέσεις να σχηματίσεις μια καλύτερη εικόνα για τη συμβίωση σου μαζί τους. Επίσης, θα ήταν καλύτερο να δεις το διαμέρισμα που σε ενδιαφέρει δύο φορές, μία πρωί και μία απόγευμα, ώστε να καταλάβεις πόση φασαρία έχει η πολυκατοικία και ο δρόμος.
Το κατοικίδιο
Έχετε ή σκέφτεστε να αποκτήσετε κατοικίδιο; Αν ναι, τότε θα πρέπει να το έχετε ξεκαθαρίσει εξαρχής με τον ιδιοκτήτη ώστε να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του.
Το συμβόλαιο
Πριν υπογράψετε, σιγουρευτείτε ότι έχετε διαβάσει καλά τους όρους της σύμβασης, ώστε να γνωρίζετε τις οικονομικές υποχρεώσεις σας, αλλά και τις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη απέναντι σας.
Η εύρεση σπιτιού είναι μια χρονοβόρα και ψυχολογικά επίπονη διαδικασία. Απαιτεί πολύ υπομονή και χρόνο. Να θυμάσαι όμως ότι αυτό είναι ένα από τα πρώτα μεγάλα τεστ που θα περάσει η σχέση σας. Οπλίσου λοιπόν με κουράγιο, και ξεκίνα να κυκλώνεις αγγελίες.
Βρήκες χρήσιμο αυτό το post? Αν ναι…
Pin this


2 comments
Ειδικά το θέμα της ασφάλειας παίζει, για μένα, μεγάλο ρόλο. Πολύ βασικό να υπάρχει πόρτα ασφαλείας στο διαμέρισμα και φως στην κύρια είσοδο. Πόσο πισω μς γύρισες, στα φοιτητικά μου χρόνια…
Πλέον, με τόσα που ακούμε, όσα μέτρα ασφαλείας κι αν πάρουμε, υπάρχει πάντα μια ανησυχία. Οπότε ναι, αυτά τα δύο που αναφέρεις είναι πολύ σημαντικά!