Home POSTS Unfollow, Unfriend, Unbothered

Unfollow, Unfriend, Unbothered

by Alceste
________________________________

Ο χρήστης @xanthi_25k* σας έκανε unfollow στο instagram. Επίσης, σας έχει κρύψει για να μη βλέπει τις δημοσιεύσεις σας στο facebook, και φήμες λένε ότι έχει διαγράψει όλες τις φωτογραφίες από το κοινό ταξίδι σας στην Πράγα. Ο χρήστης @xanthi_25k μάλλον δε σας συμπαθεί πια, και ο χρήστης @littlehopeflags σηκώνει αδιάφορα τους ώμους.

Τι κάνεις όταν ένας «δήθεν» φίλος αποφασίζει να σε βγάλει από τη διαδικτυακή ζωή του;

Και μήπως είναι οκ αν απλά δε σε πειράξει;

Προτιμάς να το ακούσεις; Απλά πάτα το play!

σε έκανε unfollow

 

Στην εποχή των social media όλα είναι ορατά. Αν ξέρεις πού και πώς να κοιτάξεις, μπορείς να δεις πολλά, κι αν μάλιστα μπορείς να διαβάζεις πίσω από τις λέξεις και τις εικόνες, σου αποκαλύπτονται αλήθειες που κανονικά θα έπρεπε να μείνουν κρυμμένες. Θεωρούμε ότι τα social media είναι ένα ιδανικό μέρος για να προβάλλουμε την προσωπικότητα μας, αλλά μήπως πίσω από κάθε ψαγμένο video ή quote κρύβεται και κάτι άλλο, κάτι που κανονικά δε θα θέλαμε να δείχνουμε προς τα έξω; Μήπως τα unlike και τα unfriend δείχνουν περισσότερα από κάθε follow που κάνουμε; Και γιατί όταν μέσα μας κάτι τελειώνει, σπεύδουμε να το δείξουμε σε όλο τον κόσμο;

Η Xanthi_25k δεν είναι (ήταν) φίλη μου ακριβώς. Πιο πολύ θα την έλεγα γνωστή που έχουμε πιει κάποιους καφέδες παρέα, και έχει τύχει να γνωρίσει και μερικές από τις (πραγματικές) φίλες μου. Είναι μια κοπέλα που πάντα θα τα λέγαμε στο πόδι όταν είχαμε λίγο χρόνο, και που ανταλλάσσαμε βιβλία και συνταγές. Ήταν τόσο κοντινή ώστε να έρθει στο γάμο μου, αλλά όχι αρκετά για να καλεστεί και στο bachelor. Η Xanthi_25k σε έναν άλλο κόσμο θα αποκαλούταν κοντινή γνωστή, αλλά όχι στο σήμερα των social media, εκεί όπου έχουμε τουλάχιστον τρεις κοινές φωτογραφίες, μερικά check-in, και ένα memory από το ταξίδι μας στην Πράγα. Με τα δεδομένα του σήμερα, η Xanthi_25k είναι #therealdeal, και το δικό της unfollow θα έπρεπε να με νοιάζει. Ή μήπως όχι;

 

unbothered

 

Συχνά μου έρχεται στο μυαλό μια φράση που μου λέει η μαμά μου μια στο τόσο «Μην εμπιστεύεσαι κανέναν», στην οποία εγώ πάντα της απαντάω «Μην ανησυχείς, τα περιμένω όλα», κάτι που ακούγεται γενναίο αλλά εξαιρετικά αφελές. Γιατί ποιος ξέρει τι μπορεί να περικλείει αυτό το «όλα» μέσα του;

Από την άλλη, έχω μάθει πια να μην εκπλήσσομαι. Ίσως γιατί έχω ζήσει τόσα unfriend άνευ λόγου και αιτίας από τη μία νύχτα στην άλλη, που ξέρω πια πως η ψυχή του ανθρώπου είναι όντως άβυσσος, κι οι σκέψεις που περνάνε από το μυαλό μπορούν να μπλέξουν σε ένα απίστευτο κουβάρι απόδοσης ευθυνών και τσακωμού με έναν αόρατο εχθρό. Με απλά λόγια, ποιος ξέρει τι σκέφτηκε η Xanthi_25k πριν πατήσει αυτό το unfollow, τι μπορεί να της έκανα, ή απλά να φαντάστηκε πως την έκανα, και να την πείραξε τόσο ώστε να μην το συζητήσει καν, αλλά να διαγράψει τα πάντα με τόση ευκολία;

 

σε έκανε unfriend

 

Μάλλον δε θα το μάθω ποτέ, και ίσως να μην έχει και τόσο νόημα. Γιατί, αν μπορώ να πω κάτι με σιγουριά, είναι πως σημασία δεν έχουν οι πολλοί, μα οι λίγοι. Εκείνοι που σε νοιάζουν (και σε νοιάζονται) πραγματικά. Αυτοί που εμπιστεύεσαι γνωρίζοντας ότι ταυτόχρονα, παίρνεις και ένα ρίσκο, αφού όλοι εκείνοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να σε απογοητεύσουν. Κι όμως προχωράς, γιατί προτιμάς να πληγωθείς παρά να μείνεις κλεισμένος σε ένα κουτί από plexiglass, προστατευμένος μα ταυτόχρονα κι αποστειρωμένος. Και προχωράς διαλέγοντας σοφά, ξεχωρίζοντας την ήρα από το σιτάρι.

Γι’αυτό λοιπόν, σε κάθε unfollow και unfriend, η μόνη σωστή αντίδραση είναι το #unbothered. Και η ζωή συνεχίζεται ακάθεκτη.

 

*Τυχαίο ψευδώνυμο που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

 

Αν σου άρεσε αυτό το κείμενο…

Pin this

unfollow unfriend unbothered σε έκανε unfollow

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

10 comments

Marina Tsardakli August 17, 2020 - 8:52 pm

Ενδεχομένως να ακουστώ ξινή, ψυχρή κτλ, αλλά ούτε καν μπαίνω στη διαδικασία να το ψάξω! Αλλά αν τύχει και πέσει στην αντίληψη μου, είμαι #unbothered (τι ωραία που το έθεσες!) through and through!
Και θα σου πω γιατί! Έχω την πεποίθηση πως όποιος δεν είναι κοντά μου στα δύσκολα, δεν είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να σε επηρεάσει (η γνώμη, η επίκριση, η απουσία του)!
Άλλωστε, όπως και στην κανονική ζωή, έτσι και στη διαδικτυακή όποιος θέλει να είναι δίπλα μου- γιατί του αρέσει αυτό που κάνω, η αύρα, οι απόψεις μου- θα είναι εκεί. Χωρίς δικαιολογίες, χωρίς φανφάρες!
Για άλλη μια φορά έθεσες ένα πολύ ωραίο θέμα. Ευχαριστούμε για την τροφή για σκέψη, γλυκό κορίτσι. Πολλά φιλιά. Καλό ξημέρωμα!

Reply
Alceste August 18, 2020 - 7:28 pm

Πολύ καλά τα γράφεις Μαρίνα μου. Μάθαμε να βλέπουμε τα πάντα με το internet, και ξεχάσαμε ότι τα πιο σημαντικά είναι αυτά που έχουμε γύρω μας. Πολύ θεαθήναι γενικότερα αλλά τι να κάνεις…είναι η μόδα της εποχής!
Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!
Φιλιά!

Reply
Μαρία - Η Κόκκινη Καμέλια August 17, 2020 - 10:01 pm

Δηλώνω unbothered! Κάποτε το σκεφτόμουν για περισσότερα από 5 λεπτά, όμως πλέον αν το unfollow δεν είναι από την αδερφή μου ή την κολλητή μου, είμαι ζεν!

Reply
Alceste August 18, 2020 - 7:18 pm

Αυτή είναι η σωστή αντιμετώπιση! Φιλιά!

Reply
Έφη - Νουαζέτα August 18, 2020 - 7:51 am

Τι κάνω σε τέτοιες περιπτώσεις;
Νομίζω ότι χτυπιέμαι στα πατώματα! Αυτό το συγκεκριμένο δε μου έχει συμβεί αλλά σε τέτοιες καταστάσεις, παρόμοιες, γενικά και τέτοια, νιώθω απόρριψη και με παίρνει από κάτω. Είμαι και λίγο ντράμα κουίν!
Το ξεπερνάω γρήγορα όμως, δε θρηνώ για πολύ καιρό!
Πάντα κοιτάμε μπροστά και go with the flow!

Reply
Alceste August 18, 2020 - 7:23 pm

Μπορώ να σε φανταστώ, πραγματικά! Αλλά δε μασάμε, κι άλλωστε τα πιο σημαντικά είναι τα εκτός διαδικτύου. Αν κάτι δε μπορεί να κρατήσει εκεί, τότε τα άλλα δεν έχουν νόημα. Φιλιά πολλά!

Reply
Δώρα August 26, 2020 - 1:12 pm

Το έχω περάσει αυτό στο λύκειο και τότε με είχε ‘ρίξει’ ψυχολογικά αρκετά μπορώ να πω, περισσότερο γιατί ρωτούσα τι έκανα και απάντηση δεν πήρα ποτέ! Μεγαλώνοντας έμαθα να κρατάω ‘μικρό καλάθι’ για όλους γύρω μου!
Πλέον αν τύχει είμαι #unbothered όπως γράφεις (και συμφωνώ με την Μαρίνα παραπάνω ότι πολύ ωραία το έθεσες).
Άνθρωποι που φεύγουν έτσι και χωρίς να εξηγηθούν είναι σαν αυτόματο καθάρισμα στη ζωή μας!

Reply
Alceste August 27, 2020 - 7:17 am

Κι εγώ το έχω περάσει πολλές φορές, ειδικά όπως γράφεις αυτή την περίοδο του σχολείου όπου συμβαίνουν πολλά που δε μαθαίνουμε ποτέ. Δεν πειράζει όμως, γίνεται χώρος για νέους ανθρώπους!
Φιλιά!

Reply
Natassa's blog tips September 8, 2020 - 10:34 am

Τα διαδικτυακά μέρη κοινωνικής δικτύωσης είναι και αυτά μέρος της ζωής μας και εκεί συμβαίνει ότι και στην πραγματική ζωή μας. Δε μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό. Βέβαια στο διαδίκτυο κάνουμε ίσως πιο πολλά βήματα καθώς κρυβόμαστε πίσω από την απόσταση που μας χωρίζει από τους άλλους. Ωστόσο, αν κάποιος δε θέλει να βλέπουμε τι κάνει ίσως να μας προβληματίσει λίγο αν τον θέλουμε και στην πραγματική ζωή μας ως φίλο μας.

Reply
Alceste September 10, 2020 - 12:47 pm

Έτσι είναι Νατάσσα, μια τέτοια απλή κι ασήμαντη πράξη μπορεί να κρύβει τελικά πολλά από πίσω της…

Reply

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.