Home POSTS Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου

Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου

by Alceste
________________________________

…και που τα παιδιά σου θα σε ευγνωμονούν που το έκανες

Γιατί πρέπει να το διαβάσεις και εσύ, είτε έχεις παιδιά, είτε όχι, και τι μαθήματα σου διδάσκει για τις σχέσεις σου.

Έχεις τη δυνατότητα και να το ακούσεις, πατώντας το play!

Αρχικά, αυτό το βιβλίο έχει από τους πιο πιασάρικους αλλά και εύστοχους τίτλους που έχω βρει ποτέ. Εκτός όμως από το πορτοκαλί εξώφυλλο του που σε προκαλεί να το ξεφυλλίσεις, καθένα από τα έξι μέρη στα οποία είναι χωρισμένο προσφέρει πολλές χρήσιμες και χειροπιαστές συμβουλές για το πώς να διαχειρίζεσαι σωστά όχι μόνο τα παιδικά ξεσπάσματα, αλλά και τις ενήλικες σχέσεις σου, είτε πρόκειται για το σύντροφο είτε για κάποιο άλλο άτομο από τον περίγυρο σου.

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, θα πιάσεις τον εαυτό σου να κρατάει σημειώσεις στο περιθώριο, καθώς ανακαλύπτεις πολλές μικρές και έξυπνες συμβουλές που μπορείς να αρχίσεις να εφαρμόζεις άμεσα, καθιστώντας το πιο πολύ ως έναν οδηγό τον οποίο πρέπει να επισκέπτεσαι τακτικά παρά ως ένα ανάγνωσμα της μίας φοράς.

 

βιβλίο για γονείς

 

Η συγγραφέας, Philippa Perry, ξεκινάει από το παρελθόν, συζητώντας όλα εκείνα τα βιώματα τα οποία έχουμε όλοι μας από την παιδική μας ηλικία, και εξετάζοντας πώς αυτές ακριβώς οι εμπειρίες μας διαμορφώνουν όχι μόνο το ποιοι είμαστε αλλά και το πώς διαχειριζόμαστε τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν. Η Perry μας προτείνει, πριν βιαστούμε να αντιδράσουμε, να προσπαθήσουμε να αντρέξουμε στο παρελθόν μας και να εντοπίσουμε το κομβικό εκείνο σημείο το οποίο μας οδήγησε στη διαμόρφωση της συγκεκριμένης συμπεριφοράς. Μέσα από παραδείγματα από δικές της περιπτώσεις, η συγγραφέας κάνει πιο χειροπιαστές τις συμβουλές της βοηθώντας μας να κατανοήσουμε καλύτερα τι εννοεί.

Πολύ σημαντικά είναι όχι μόνο όσα κάνουμε, αφού τα παιδιά τείνουν να μιμούνται τους γονείς τους, αλλά και τα όσα λέμε. Συχνά, τείνουμε να επαινούμε ή να κριτικάρουμε αποδίδοντας χαρακτηρισμούς (“Είσαι πολύ καλός στην αριθμητική”) δημιουργώντας “ταμπέλες” τις οποίες τα παιδιά υιοθετούν άκριτα, αφήνοντας τες να διαμορφώνουν την αφήγηση του ποια είναι τα ίδια, δημιουργώντας πολλά προβλήματα καθώς ενηλικιώνονται.

 

βιβλίο να διαβάσουν γονείς philippa perry

 

Μεγάλο ρόλο στην ανατροφή ενός παιδιού παίζει φυσικά το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνει, κι αυτό ξεκινάει από το ίδιο το σπίτι και την αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της οικογένειας του, και επεκτείνεται στο σχολείο και τους υπόλοιπους χώρους όπου κινείται. Είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή, ανοιχτή, και ειλικρινής επικοινωνία τόσο μεταξύ των γονιών όσο και μεταξύ του παιδιού και του γονέα, ώστε το παιδί να νιώθει ασφάλεια. Αυτό βέβαια είναι εξίσου αναγκαίο ακόμα και για τη σχέση ενός ζευγαριού, πριν καν αποκτήσουν ένα τρίτο μέλος. Ο σεβασμός, η υποστήριξη, η ανταπόκριση, και η αποδοχή ότι και οι δύο δουλεύουν προς ένα κοινό στόχο, και όχι ανταγωνιστικά ο ένας προς τον άλλο, θα δημιουργήσει ένα κλίμα όπου θα αναπτύσσονται θετικά συναισθήματα.

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα, των παιδιών αλλά και των ανθρώπων που μας περιβάλλουν επηρεάζει σημαντικά την ποιόητα της σχέσης, και στην περίπτωση των παιδιών, το πώς θα αναπτυχθούν, αν θα μάθουν να επεξεργάζονται όσα νιώθουν ή αν απλά θα τα αγνοούν, οδηγώντας σε εκρηκτικές καταστάσεις μελλοντικά. Όσο δύσκολο κι αν είναι στην καθημερινότητα μας να αφιερώσουμε χρόνο σε καταστάσεις που στα δικά μας μάτια μοιάζουν ασήμαντες, άλλο τόσο είναι αναγκαίο να το κάνουμε, κι η συγγραφέας το εξηγεί πολύ αναλυτικά στο τρίτο μέρος του βιβλίου της.

 

βιβλίο για γονείς philippa perry διόπτρα

 

Η Perry αγγίζει επίσης ζητήματα σχετικά με τον ύπνο, το παιχνίδι, τον προσδιορισμό των ορίων, αλλά και τη σωστή διαχείριση συχνών συμπεριφορών, όπως η προσκόλληση. Δίνει συμβουλές και οδηγίες, χωρίς όμως να θεωρεί ότι όσα γράφει πρέπει να εφαρμόζονται άκριτα. Αντίθετα, προτρέπει τον αναγνώστη να δοκιμάσει κάποιες τεχνικές, έχοντας πάντα υπομονή αλλά και χωρίς να ξεχνάει πως κάθε αντίδραση του θέτει ένα παράδειγμα για το παιδί του που μπορεί να ωφελήσει ή να βλάψει τη μεταξύ τους σχέση.

“Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου” είναι ένα καλογραμμένο εγχειρίδιο ψυχολογίας, το οποίο μιλάει με απλούς και κατανοητούς όρους, βοηθώντας τον αναγνώστη να εφαρμόσει τις τεχνικές στη δική του καθημερινότητα. Είναι σίγουρα ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι γονείς, αλλά που θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμο ακόμα και σε εκείνους τους αναγνώστους που αναζητούν τρόπους να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και τον ίδιο τους τον εαυτό.

Το βιβλίο κυκλοφορεί εδώ στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Διόπτρα.*

 

*Η δημοσίευση περιέχει affiliate link. Αποκτώντας το βιβλίο από τον προτεινόμενο σύνδεσμο προσφέρετε στο blog, χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς!

 

Pin this

το βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι γονείς το βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν γονείς

το βιβλίο που είναι για γονείς
το βιβλίο για γονείς

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Leave a Comment

* Όταν αφήνετε το σχόλιο σας, η ιστοσελίδα διαχειρίζεται και διατηρεί τα δεδομένα σας. GDPR it is.